#IndexViikko 40

Tämän viikon tapahtumat  

Viikon puolivälissä valtionlainojen korot sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa nousivat korkeimmille tasoilleen viimeiseen reiluun kymmeneen vuoteen. Yhdysvaltojen 10-vuotisen lainan korko kävi melkein 4,90 %-tasoilla, ja Saksan 10-vuotisen lainan korko ylitti 3,00 %:n. Korot nousivat, vaikka viime perjantaina sekä Yhdysvaltojen PCE-inflaatio ja euroalueen inflaatio olivat yllättäneet myönteisesti. Euroalueella syyskuun pohjainflaatio oli laskenut odotuksia nopeammin vuositasolla 5,3 %:sta 4,5 %:iin ja Yhdysvalloissa PCE-pohjainflaatio heinäkuun 4,3 %:sta elokuun 3,9 %:iin. Osakemarkkinoiden alamäki on jatkunut tällä viikolla. Osakkeiden myyntipaine helpotti hieman, kun korot kääntyivät ainakin hetkellisesti laskuun huippujen jälkeen keskiviikkona.

Viikko käynnistyi kasvunäkymien kannalta myönteisesti, kun Yhdysvalloissa hallinnon sulku vältettiin toistaiseksi, kun poliitikot antoivat itselleen lisäaikaa marraskuun puoliväliin saakka. Maanantaina Yhdysvaltojen teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi nousi ja ylitti odotukset. Myös viikon puolivälissä raportoitu avoimien työpaikkojen JOLTs-mittari nousi ja ylitti odotukset reippaasti. Nämä kaikki ovat talouskasvunäkymien kannalta hyviä asioita, mutta samaan aikaan antoivat lisävauhtia korkojen nousuun. Markkinoilla hinnoitellaan, että Fedin ja EKP:n koronnostosyklit olisivat mahdollisesti jo ohi, mutta liian hyvät talous- ja työllisyysluvut nostavat korkoja ja koronnosto-odotuksia.

Öljyn hinta on tehnyt täyskäännöksen alaspäin noustuaan ensin heinäkuun alun noin 75 dollarista viimeviikkoiseen noin 97 dollariin. Tällä viikolla hinta on laskenut 84 dollariin. Öljyn laskua on vauhdittanut mm. EIA:n raportin mukaan odotettua enemmän heikentynyt kysyntä Yhdysvalloissa. Kun hinta on noussut, kysyntä on vähentynyt. Samaan aikaan OPEC+ ei tehnyt kokouksessaan lisäleikkauksia tuotantotavoitteisiin. Yksi laskua ruokkinut tekijä on voinut myös olla marraskuun futuurisopimusten umpeutuminen.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään perjantaina julkaistaan rahapolitiikan jatkon kannalta tärkeä Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”-työllisyyslukupaketti, joka sisältää mm. työttömyysasteen ja maatalouden ulkopuoliset uudet työpaikat. Luvut voivat liikuttaa markkinoita merkittävästikin. Keskuspankit tekevät päätökset lähitulevaisuudessa kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia, joten ajantasaisilla luvuilla on suora yhteys rahapolitiikan jatkoon.

Ensi viikolla talouslukujen kalenterissa päähuomion vie Yhdysvaltain inflaatio. Syyskuun tuottajahinnat (PPI) julkaistaan keskiviikkona ja kuluttajahinnat (CPI) torstaina. Keskiviikkoiltana julkaistaan myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, joista voi selvitä jotain uutta käydyistä keskusteluista. Kokouksessaanhan Fed jätti ohjauskorkonsa odotetusti ennalleen, mutta nosti vuosien 2023 ja 2024 talouskasvu- ja työllisyysennusteitaan yllättävän paljon. Perjantaina julkaistaan Kiinan tuonti- ja vientiluvut, jotka kertovat paitsi Kiinan myös muun maailman tilanteesta.

Yritysten Q3-tuloskausi alkaa toden teolla perjantaina 13.10., kun pankkijäteistä mm. JP Morgan, Wells Fargo ja Citigroup raportoivat. Erityisen tärkeitä päiviä ovat ennakkoon 24.10.–26.10., jolloin raportoivat mm. jättiläiset Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon ja Apple. Suomessa Nokia ja Elisa aloittavat suuryhtiöiden raportoinnin 19.10.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi vähentää rahapolitiikan kiristämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!