Markkinatrendit. Kolmas vuosineljännes päättyi markkinoilla varovaisen toiveikkaana. Syyskuussa pörssit nousivat maailmalla reippaat 3 %, tosin reipas prosentti tästä noususta oli euron heikkenemisen ansiota. Poliittiset riskit hieman hälvenivät ja kauppasotauutisoinnissa on ollut liennyttävämpi vaihe menossa. Korkonäkymät on markkinoilla ankkuroitu pohjamutiin niin kauaksi kuin silmä siintää. Osakemarkkinoilla ennakoidaan yritysten tulostason kutakuinkin pitävän pintansa ja lähestyvältä tuloskaudelta odotetaan jälleen ennakko-odotukset ylittäviä tuloksia.
Pörssiyhtiöiden tuloskausi käynnistyy ensi viikolla ja analyytikoiden arvioiden mukaan tulokset heikkenevät niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Positiivista tulosennusteissa on se, että heikkenemisen odotetaan olevan varsin loivaa ja vertailukohtana ovat viime vuodelta ennätysmäiset tulokset etenkin Yhdysvalloissa. Tyypillisesti raportoidut tulokset lopulta ylittävät analyytikoiden ennusteet 3-4 %:n marginaalilla ja mikäli sama ilmiö toistuu tälläkin kertaa, voin tulostaantuma jäädä jopa kokonaan toteutumatta.
Korkomarkkinoilla on syyskuun keskuspankkiratkaisujen jälkeen siirrytty hiljaiseloon. Matalariskisimpien valtiolainojen korot ovat aavistuksen nousseet pahimpien markkinariskien hellittäessä. Yrityslainamarkkinoilla muutokset ovat olleet mitättömiä. Kuukauden vaihteen talousmittarit eivät ole tuottaneet suurempia yllätyksiä. Teollisuuden näkymät edelleen himmenivät lähes kautta maailman, mutta kulutusvetoinen kasvu näyttää pitävän pintansa ainakin loppuvuoden ajan.
Osakemarkkinat.
- Maailman osakemarkkinat nousivat syyskuussa 3,1 % euroissa mitaten (MSCI ACWI IMI – indeksi). Nousua kirjattiin kaikilla päämarkkinoilla.
- Euron kurssi suhteessa dollariin painui syyskuun lopussa alimmilleen reiluun kahteen vuoteen painuen alle 1,09 dollarin tason. Euron heikkeneminen vahvisti euroissa mitattuja sijoitustuottoja.
- Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan päättyneen kolmannen vuosineljänneksen osalta heikentyneen 1,9 % ja amerikkalaisten vastaavasti 3,7 % viime vuoden vastaavasta tasosta.
Korkomarkkinat.
- Saksalaisten ja amerikkalaisten valtiolainojen korot kohosivat aavistuksen kuluneen viikon mittaan, mutta trendikäännettä korkomarkkinoille on turha haikailla. Korkojen vakiintuminen on seurausta yleisen markkinatunnelman paranemisesta.
- Laajalti negatiiviset eurokorot ohjaavat korkosijoittajien kysyntää dollarimääräisiin korkopapereihin ja tämä pitää yhteisvaluutan kurssia paineessa.
Talousluvut.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus heikkeni syyskuussa, mutta on edelleen korkealla. Vahva luottamus ennakoi kulutuskysynnän kasvun jatkumista loppuvuonna.
- Eurooppalaisen elinkeinoelämän suhdannenäkymät heikkenivät syyskuussa alimmilleen kuuteen vuoteen Euroopan komission luottamusmittauksessa. Suhdanneindeksi painui miinusmerkkiseksi ennakoiden talouskasvun hidastumista lähikuukausina. Sen sijaan kuluttajien luottamus Euroopassa hieman vahvistui, mikä ennakoi kulutuskysynnän pysyvän kasvussa.
- Kiinan teollisuuden sekä palvelusektorin yritysten suhdanneodotukset elpyivät hieman syyskuussa. Kauppasotauutisoinnin lientyminen ja Kiinan valtiovallan elvytystoimet ovat osaltaan auttaneet näkymien piristymisessä.
- Saksan työmarkkinatilanne on pysynyt vahvana ja syyskuussa työttömien määrä kääntyi laskuun. Vahva työllisyys tukee saksalaisten kuluttajien tunnelmia, jotka vahvistuivat niin ikään syyskuussa. Koko euroalueen työttömyysaste laski elokuussa alimmilleen sitten finanssikriisin.
- Japanin teollisuuden Tankan-suhdannebarometri heikkeni alimmilleen kuuteen vuoteen, mutta näkymät eivät vieläkään painuneet negatiivisiksi.
- Amerikkalaisen teollisuuden näkymiä ennakoiva Chicagon alueen suhdannebarometri valahti syyskuussa jälleen tuotannon supistumista ennakoivalle tasolle 47,1 pisteen indeksiluvullaan. Amerikkalaisen teollisuuden kasvu näyttää pysähtyneen ja lähikuukausina on odotettavissa miinusmerkkisiä tuotantolukuja.
Muut tapahtumat.
- Mediassa uutisoitiin Trumpin hallinnon suunnittelevan kiinalaisyhtiöiden osakenoteerausten poistamista amerikkalaispörsseistä sekä rajoituksia amerikkalaisille investoinneille kiinalaisiin pörsseihin. Valkoinen talo sittemmin kiisti tiedon.
- Kauppaneuvottelut Kiinan ja Yhdysvaltain välillä käynnistyvät jälleen heti lokakuun alusta alkaen Kiinan neuvotteluvaltuuskunnan saapuessa Yhdysvaltoihin.
- Brittimediassa on spekuloitu parlamentin opposition mahdollisella epäluottamusäänestyksellä Johnsonin hallitusta kohtaan ja sen jälkeen suunnitellulla väliaikaishallituksella. Ratkaisuja asiasta odotetaan jo lähipäivinä.
- Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päätti aloittaa virkarikostutkinnan Trumpin toimista. Markkinoille tällä uutisoinnilla ei ole ollut havaittavia vaikutuksia.
Yhteenveto. Viimeinen vuosineljännes markkinoilla alkaa varovaisen toiveikkaasti. Osakemarkkinoilla pörssiyhtiöiden odotetaan yltävän tulosennusteisiin, mikä tietää sijoittajille varsin hyvää tuottotasoa. Markkinatunnelman kannalta ratkaisevaa tuloskauden yhteydessä tulee olemaan se, miten yhtiöt arvioivat tulostensa kehittyvän loppuvuoden ja kenties ensi vuoden aikana. Kauppaneuvottelujen osalta ei markkinoilla odoteta suurempia ratkaisuja, vaikka neuvottelut jälleen käynnistyvätkin. Markkinoille riittää hyvin pelkkien neuvottelujen käyminenkin, mikäli näin estetään kauppasodan yltyminen entisestään.