#IndexViikko 37

Tämän viikon tapahtumat  

Osakeindeksit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat olleet nousussa tällä viikolla, mutta valtionlainojen korot ovat myös nousseet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa painaen korkosijoituksien lyhyen aikavälin tuottoja. Yhdysvaltojen elokuun kuluttajahintaindeksit julkaistiin keskiviikkona 13.9. Kokonaisinflaatio nousi toista kuukautta peräkkäin ja markkinoiden odotuksia (3,6 %) enemmän tasolle 3,7 %. Merkittävä tekijä on öljyn hinta, joka on noussut alkukesän noin 71 dollarista nykyiseen yli 90 dollariin. Ruuan ja energian hinnasta puhdistettu pohjainflaatio kuitenkin laski 4,7 %:sta 4,3 %:iin odotusten mukaisesti, ja markkinoiden reaktiot jäivät lopulta pieniksi. Yhdysvaltojen elokuun tuottajahintaindeksit (PPI) julkaistiin 14.9. Otsikkotason luku nousi ja ylitti ennusteet ei-niin-yllättäen energian vuoksi, mutta tuottajahintojen pohjaluvun nousuvauhti laski 2,2 %:iin, mikä on alin tason tammikuun 2021 jälkeen. Öljyn hinnan nousu on joka tapauksessa asia, joka voi tuoda lisää harmaita hiuksia keskuspankkiireille. Saudi-Arabia ja Venäjä ovat ilmoittaneet jatkavansa jo keväällä aloitettuja tuotannon leikkauksiaan aina vuoden loppuun saakka, mikä on vauhdittanut jo keskikesällä alkanutta hinnan nousua.

Viikon odotetuin tapahtuma oli torstainen EKP:n kokous, jossa EKP päätyi kyyhkymäiseen nostoon. EKP nosti ohjauskorkojaan 0,25 %-yksiköllä. Talletuskorko on nyt 4,00 % ja perusrahoitusoperaatioiden korko on 4,50 %. EKP:n tiedotteessa kuitenkin kerrotaan varsin selvästi, että korot ovat nyt riittävän rajoittavalla tasolla, jotta inflaatio saadaan tavoitteeseen. Markkinat tulkitsivat EKP:n tiedotetta ja lausuntoja siten, että nyt tehty nosto oli viimeinen, ja inflaation hidastuessa lisää seuraava liike on koronlasku kesällä 2024.

Kokouksen yhteydessä EKP nosti vuosien 2023 ja 2024 inflaatioennusteitaan ja laski talouskasvuennusteitaan vastaaville vuosille. Tulevissa kokouksissa päätökset tehdään talousdatan vaatimalla tavalla kokouskohtaisesti, mutta markkinoiden huomio on nyt siirtynyt lisäkiristyksistä ensimmäisen koronlaskun ajankohtaan. Osakeindeksit nousivat kokouksen jälkeen laajalla rintamalla.

Loppuviikosta markkinoiden tunnelmia tukivat myös uutiset siitä, että Kiinan keskuspankki (PBOC) ilmoitti leikkaavansa pankkien reservivaatimusta (RRR) 0,25 %-yksiköllä lisätäkseen likviditeettiä ja tukeakseen maansa taloutta. Tämä tuki erityisesti perusteollisuussektoria. Lisäksi perjantaina raportoidut Kiinan elokuun teollisuustuotanto ja vähittäismyynti nousivat ja ylittivät odotukset. Toiveet nousivat, että Kiinan toimet talouden tukemiseksi alkavat näkyä.

 

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikolla päähuomion vie Yhdysvaltain keskuspankki Fedin kokous keskiviikkona. Markkinoiden odotuksissa on, että ohjauskorko jätetään ennalleen 5,50 %:iin. Lähitulevaisuuden osalta Fed jättänee oven auki lisänostoille ja kertonee, että rahapolitiikan päätökset tehdään talouslukujen vaatimalla tavalla kokouskohtaisesti.

Keskiviikkona julkaistaan Saksan elokuun tuottajahintaindeksi. Koko euroalueen tuottajahinnat julkaistaan vasta pari viikkoa myöhemmin, joten Saksan luvut voivat liikuttaa markkinoita. Jo heinäkuussa Saksan tuottajahinnat laskivat 6 % vuodentakaisesta, ja odotuksissa on, että elokuussa hintojen laskuvauhti voisi olla jopa heinäkuuta suurempaa.

Perjantaina vuorossa ovat jo syyskuun alustavat ostopäällikköindeksit USA ja euroalueelta. Huomio kohdistuu siihen, jatkuuko teollisuuden näkymien toipuminen ja vastaavasti jatkuuko palveluiden näkymien heikkeneminen. Alkuvuonna palveluiden vahvuus piti taantumahuolet loitolla, mutta viime kuukausien aikana palveluiden trendi on ollut alaspäin.

 

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana. Viimeisen 30 vuoden aikana Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on saanut korkojen nostonsa selkeästi päätökseen neljä kertaa eli vuosina 1995, 2000, 2006 ja 2018. Näiden korkohuippujen jälkeisinä aikoina korkosijoitukset ovat tuottaneet varsin mukavasti. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt 5,50 %:ssa, ja tämä on korkein taso yli 20 vuoteen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta sijoittajilla on nyt myös perinteinen vaihtoehto, korkosijoitukset, tasapainottamassa tilannetta. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Pohjainflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se hidastuu, vaikka öljyn hinnan nousu on asia, mitä pitää seurata.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!