#IndexViikko 35

Tämän viikon tapahtumat  

Osakeindeksit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat olleet vahvassa nousussa tällä viikolla, vaikka viime perjantaina Jackson Holen keskuspankkiseminaarissa Fedin johtaja Powell vielä korosti, että inflaation vastainen työ on kesken. Heti Powellin puheen jälkeen korot nousivat.

Tiistaina korot sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa kääntyivät kuitenkin selvään laskuun ja osakeindeksit nousuun, kun JOLTS-mittarin mukaan avointen työpaikkojen määrä Yhdysvalloissa olisi laskenut odotuksia enemmän, mikä jäähdyttäisi kuumaa työmarkkinaa ja veisi inflaatiopaineita pois. SP500-indeksi nousi pelkästään tiistaina 1,5 % ja Euroopassa laaja Stoxx600-indeksi noin prosentin. Keskiviikkona myös Yhdysvaltojen ADP-työllisyysluku laski ja jäi odotuksista. Tämä lisäsi toiveita siitä, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin koronnostosyklin päätös alkaisi olla lähellä. Markkinoiden perusodotus on, että Fed ei enää ohjauskorkoaan nostaisi, mutta nykytaso pysyisi pitkälle ensi vuoteen. Yhdysvaltojen 10-vuotisen lainan korko kävi viime viikolla yli 4,35 %:n eli korkeimmillaan sitten vuoden 2007, mutta torstai-iltapäivään mennessä korko on laskenut jo 4,10 %-tasoille.

Torstaina euroalueen kokonaisinflaation raportoitiin pysyneen ennallaan 5,3 %:ssa elokuussa, mikä oli pieni pettymys. Pohjainflaatio kuitenkin laski odotustenmukaisesti heinäkuun 5,5 %:sta elokuun 5,3 %:iin. Näyttää siltä, että palveluinflaation huippukin on nyt takana. Heti lukujen julkaisun jälkeen korot ja koronnosto-odotukset laskivat. EKP on kahden vaiheilla syyskuun korkokokouksensa alla, että nostetaanko korkoa vai pidetäänkö ennallaan. Lähipäivät ratkaisevat, kumpaan suuntaan EKP kallistuu. Kokousta edeltävät kaikista tärkeimmät ja eniten eteenpäin luotaavat indikaattorit euroalueelta on nyt kuitenkin jo julkaistu.

Viime viikonloppuna Kiina nosti osakemarkkinoiden tunnelmia hieman keinotekoisin keinoin. Uutislähteiden mukaan Kiina mm. laski osakekauppojen leimaveroa (0,10 % – > 0,05 %) ja aikoo rajoittaa pörssilistautumisten määriä sekä rajoittaa merkittävien omistajien osakkeiden myyntejä. Tällä viikolla kiinalaisosakkeet nousivat, mutta vähemmän kuin läntiset verrokit.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti huomenna perjantaina julkaistaan perinteinen Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” –työllisyyslukupaketti. Fedillä on rahapolitiikassaan kaksoismandaatti, eli se pyrkii hintavakauteen ja täystyöllisyyteen. Työllisyysluvuilla on siis suora linkki Fedin jäsenten ajatuksiin rahapolitiikan jatkosta. Perjantaina julkaistaan myös Yhdysvaltojen perinteinen teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi. Yhdysvaltojen elokuun inflaatioluvut julkaistaan vasta 13.9. Kiina julkaisee tuonti- ja vientilukunsa ensi viikon torstaina. Kiinan kasvu on hidastunut alkuvuoden jälkeen, ja lähiaikojen luvuista etsitään merkkejä, alkaisiko kasvu kiihtyä mm. jo tehtyjen talouden tukitoimien ansiosta.

Heinäkuun lopun korkokokouksissaan sekä Fedin että EKP:n edustajat korostivat tekevänsä syyskuun korkopäätökset julkaistavien lukujen vaatimalla tavalla ilman ennakkositoumuksia. EKP:n seuraava korkokokous pidetään 14.9. ja Fedin 20.9.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana. Viimeisen 30 vuoden aikana Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on saanut korkojen nostonsa selkeästi päätökseen neljä kertaa eli vuosina 1995, 2000, 2006 ja 2018. Näiden korkohuippujen jälkeisinä aikoina korkosijoitukset ovat tuottaneet varsin mukavasti. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt 5,50 %:ssa, ja tämä on korkein taso yli 20 vuoteen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta sijoittajilla on nyt myös perinteinen vaihtoehto, korkosijoitukset, tasapainottamassa tilannetta. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se hidastuu entistä selvemmin, vaikka euroalueen pohjainflaatio aiheuttaakin yhä huolta. Positiivinen skenaario olisi, jos taantumalta vältyttäisiin ja inflaatio laantuisi.

Globaalit osakeindeksit (Morningstar Global Markets) ovat tuottaneet alkuvuoden aikana elokuun loppuun menneessä noin 12 %, kun taas laajojen korkosijoitusindeksien (mm. Morningstar Global Core Bond) tuotot ovat jääneet valuuttakurssisuojattuna lähelle nollaa.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!