#IndexViikko 3

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut vaihtelevasti, vaikka korot ovat nousseet painaen korkosijoitusten kursseja. Yhdysvalloissa Nasdaq100-indeksi sulkeutui torstaina Applen johdolla uuteen kaikkien aikojen huippuunsa, kun taas Euroopan osakkeet ovat hieman alas viikkotasolla. Monet keskuspankkiirit ovat pitkin viikkoa kommentoineet suoraan ja epäsuorasti, että markkinoiden odotukset pikaisista koronlaskuista ovat liian suuria. Markkinoilla viestiä on kuunneltu, ja viikon aikana odotukset koronlaskuista ovat hieman pienentyneet. Lisäksi Iso-Britannian joulukuun inflaatioluvut yllättivät kielteisesti keskiviikkona. Se muistutti markkinoita siitä, että inflaation hidastumisessa voidaan nähdä myös pettymyksiä. Yhdysvaltojen vähittäismyynnin ja työmarkkinalukujen vahvuus puolestaan tulkittiin niin, että sikäläisillä kuluttajilla menee niin mukavasti, ettei pikaisille koronlaskuille ole välttämättä niin isoa tarvetta. Selvää on, että sekä EKP että Fed laskevat ohjauskorkojaan 2024, mutta tällä viikolla erityisesti EKP:n edustajat ovat pyrkineet hillitsemään laskuodotuksia.

Kiina julkaisi keskiviikkona nipun talouslukuja. Viime vuoden talouskasvu 5,2 % osui odotuksiin. Alueen osakeindeksit kuitenkin niiasivat, koska asuntojen hintojen ja myyntimäärien laskun raportoitiin jatkuneen ja joulukuun vähittäismyynti jäi alle odotusten. Markkinoiden tulkinta oli, että asuntomarkkinoiden pitkään jatkunut heikkous vain syvenee ja kuluttajat ovat varovaisia. Kiinan asuntomarkkinoiden heikkous tarttui myös Koneen osakkeeseen, joka laski keskiviikkona yli 5 %.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Tammikuun lopun keskuspankkikokousten putken aloittaa tiistaina Japanin keskuspankki, joka on pitänyt ohjauskorkonsa paikallaan -0,10 %:ssa jo vuodesta 2016 alkaen, vaikka läntiset keskuspankit ovat nostaneet korkojaan reippaasti parin viime vuoden aikana. Keskiviikkona julkaistaan euroalueen ja Yhdysvaltojen alustavat tammikuun ostopäällikköindeksit, jotka ovat eniten ajantasaisia mittareita talouskasvun nykytilanteesta. Näillä voi olla vaikutusta EKP:n ja Fedin kommentteihin.

Ensi viikon päätapahtuma on torstainen EKP:n korkokokous, jonka yhteydessä EKP:lla on hyvä mahdollisuus ottaa ensimmäiset askeleet koronlaskujen suuntaan. EKP:n joulukuun kokouksen yhteydessä markkinoilla herätti ihmetystä viestintä, jonka mukaan koronlaskuista ei ollut edes keskusteltu, vaikka inflaatio on laskenut ja talouskasvunäkymät ovat vaisut.

Torstaina julkaistaan vielä Yhdysvaltojen Q4:n alustavat bkt-kasvuluvut ja perjantaina Fedin suosima PCE-inflaatiomittari joulukuulta. Seuraava Fedin korkokokous pidetään 31.1. ja ennakkoon kiinnostavin tuloskauden jakso on 31.1.–1.2., jolloin tuloksensa julkaisevat mm. mahtiseitsikon Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet ja Meta. Suomessa tuloskausi alkaa isojen yhtiöiden osalta 25.1. Nokian johdolla. Tulossa siis uutismielessä varsinaiset sijoitusmarkkinoiden superviikot.

Sijoitusympäristö

Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronnostot ovat ohi ja huomio kohdistuu koronlaskusyklin alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on, että sekä Fed että EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja. Odotukset koronlaskusyklien alkamisesta ovat tukeneet korkosijoitusten tuottokehitystä, joka oli poikkeuksellisen vahvaa viime vuoden lopussa historiallisen heikon parin vuoden jakson jälkeen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime kuukausina, että kasvu on vaimeaa erityisesti euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Hauskaa ja rentouttavaa viikonloppua!