#IndexViikko 27

 

Tämän viikon tapahtumat.

Osakemarkkinoiden alkuviikko on sujunut laskussa kaupankäynnin ollessa rauhallista. Yhdysvaltojen markkinat olivat tiistaina kiinni itsenäisyyspäivän vuoksi. Alkuviikon aikana korot ovat nousseet painaen korkosijoitusten tuottoja. Keskuspankkien katse on toistaiseksi ollut hyvin tiukasti inflaation hillitsemisessä, vaikka kasvu hidastuu ja inflaatio maltillistuu. Tätä vahvistivat myös Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, jotka julkaistiin keskiviikkona. Pöytäkirjat eivät sisältäneet yllätyksiä, mutta vahvistivat sen, että Fedin edustajien mukaan yksi tai useampi lisäkoronnosto vielä tarvitaan. Heidän mukaansa työmarkkina on edelleen tiukka ja pohjainflaatio on liian korkealla.      

Hyvä kuitenkin huomata, että keskiviikkona julkaistut euroalueen toukokuun tuottajahinnat (PPI) laskivat odotuksia enemmän, -1,5 %, vuodentakaiseen verrattuna. Viime syksynä tuottajahintojen nousuvauhti oli vuositasolla pahimmillaan 43,6 %! Muutos on valtava. Yksinkertaisia selittäviä tekijöitä on mm. alkukesän suotuisa energiatilanne ympäri Eurooppaa. Hyvä lisäksi muistaa, että 2022 inflaation nousua oli vastaavasti vauhdittamassa nousseet energian hinnat, ja tuottajahintojen nousu edelsi 2021 ja 2022 kuluttajahintojen nousua. Lähikuukausina näemme, seuraako kuluttajahinnat edelleen tuottajahintoja.

Alkuviikolla julkaistut talouden luottamuskyselyt kertovat kasvun hidastumisesta. Maanantaina raportoitu Yhdysvaltojen perinteinen teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi laski tasolle 46 ja jäi alle odotusten. Myönteistä toisaalta oli, että hintojen ja työllisyyden alaindeksit laskivat indikoiden inflaation maltillistumisesta ja viilenevästä työmarkkinasta. Maanantaina ja keskiviikkona julkaistut Kiinan yksityiset Caixin-ostopäällikköindeksit laskivat edelliskuusta. Kiinan keskuspankki (PBOC) leikkasi keskeisiä ohjauskorkojaan jo kesäkuussa, ja heikkenevä näkymä voi tuoda lisää talouden tukitoimia.

 

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heinäkuun alkupuolen inflaatio- ja työmarkkinaluvut ovat poikkeuksellisen kiinnostavia. Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”- työllisyyslukupaketti julkaistaan 7.7. Yhdysvaltojen kesäkuun kuluttajainflaatio (CPI) on kalenterissa 12.7. ja tuottajahintojen kehitys (PPI) 13.7. Nämä ovat avainasemassa, kun Fed päättää rahapolitiikkansa jatkosta. Fedin heinäkuun noston todennäköisyys on kirjoitushetkellä noin 88 % eli lähiviikkojen talousluvut voivat olla ratkaisevassa asemassa.  EKP:n osalta heinäkuun 0,25 %-yksikön nostoa pidetään lähes varmana. Seuraava Fedin korkokokous on 26.7., EKP kokoontuu 27.7. ja Japanin keskuspankki 28.7.

Kiina julkaisee lukuja kesäkuun teollisuustuotannosta, vähittäismyynnistä ja investoinneista 17.7. ja Yhdysvallat vastaavia 18.7. Kiinan kasvu on hidastunut viime kuukausien aikana, ja nyt julkaistavat luvut tuovat tähän asiaan ajantasaista tietoa.

Lisäksi hyvä huomata, että vuoden 2023 toinen vuosineljännes on päättynyt. Yritysten varsinainen Q2-tuloskausi alkaa heinäkuun puolivälissä, kun 14.7. mm. Citigroup, Elisa ja JP Morgan raportoivat. Jo sitä ennen voidaan nähdä tulosvaroituksia, joko positiivisia tai negatiivisia. Globaalin osakemarkkinan kannalta merkityksellisiä päiviä ovat 24.7.–26.7., jolloin Q2:nsa raportoivat alkuvuoden suurista voittajayhtiöistä mm. Alphabet, Meta, Apple, Microsoft ja Amazon. 

Sijoitusympäristö

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu hidastuu. Kasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta sijoittajilla on nyt myös perinteinen vaihtoehto, korkosijoitukset, tasapainottamassa tilannetta. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Euroopan keskuspankillakin kiristämissyklin loppu häämöttää. Kiristyssyklin loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä. Inflaation maltillistuminen jatkunee lähikuukausina, kun mm. energian hinta, rahtihinnat ja metallien hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa, vaikka tiukka työmarkkina pitääkin palkkapaineita koholla. 

Index Varainhoidon viikkokirje siirtyy nyt kesätauolle.

Viikkokirje julkaistaan seuraavan kerran elokuussa viikolla 32. Hauskaa ja rentouttavaa kesää kaikille!