#IndexViikko 26

Tämän viikon tapahtumat.

Osakemarkkinoiden alkuviikko on sujunut pienessä nousussa viime viikon laskun jälkeen. Euroopassa valtionlainojen korot ovat laskeneet juhannusaattona julkistettujen kesäkuun alustavien ostopäällikköindeksien jälkeen. Indeksit yllättivät sekä euroalueella että Yhdysvalloissa negatiivisesti. Teollisuuden näkymien heikkeneminen jatkui, ja tällä kertaa myös palveluiden indeksit laskivat. Nousseet korot ovat mahdollisesti alkaneet näkyä entistä enemmän kuluttajien käyttäytymisessä. Palveluiden johdolla talouskasvu on jatkunut kevään aikana odotuksia vahvempana, mutta nyt hidastumista on näkyvissä. Tämä vähentäisi keskuspankkien kiristämistarpeita. Palveluiden vahvuus on pitänyt työmarkkinaa tiukkana, mikä on tuonut nousupaineita palkkoihin ja tämä on osaltaan pitänyt inflaatiota koholla. Maanantaina julkaistu Saksan talouden luottamusmittari Ifo-indeksi laski myös, ja tulevaisuuden odotuksiin liittyvä alakomponentti jäi selvästi alle odotusten. Keskiviikkona raportoitu Italian inflaation hidastuminen yllätti myönteisesti, mikä osaltaan laski korkoja, mutta torstaina raportoidut Saksan ja Espanja inflaatiot olivat pettymyksiä odotuksiin nähden. Koko euroalueen yhdistelmäluku julkistetaan vasta perjantaina.  Odotuksissa on, että vuositasolla inflaatio olisi hidastunut toukokuun 6,1 %:sta kesäkuussa 5,6 %:iin.

Keskuspankkiirit kokoontuivat viikon puolivälissä Portugalin Sintrassa. EKP:n Lagarde toisti, että heinäkuussa ohjauskoron nosto on hyvin mahdollinen. Fedin Powell kertasi myös aiemmin antamiaan näkemyksiään, joiden mukaan Yhdysvaltojen rahapolitiikka ei välttämättä ole vielä riittävän kiristävää ja koron nostoja voidaan edelleen tarvita. Keskuspankkiirien lausunnot eivät heiluttaneet markkinoita isommin. Perjantaiaamuna Kiina julkaisee viralliset ostopäällikköindeksinsä (PMI). Kiinan kasvu on hidastunut viime kuukausien aikana, ja kesäkuun PMI:t tuovat tähän asiaan ajantasaista tietoa.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Kuun vaihde on aina kiireinen talouslukujen kalenterissa. Yhdysvaltojen perinteinen teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi julkaistaan maanantaina ja palveluiden ISM keskiviikkona. Näistä saadaan lisätietoa siitä, onko kasvu hidastumassa. Kiinan yksityiset Caixin-ostopäällikköindeksit ovat vuorossa maanantaina (teollisuus) ja keskiviikkona (palvelut).  Kiinan keskuspankki (PBOC) leikkasi keskeisiä ohjauskorkojaan viime viikolla, joten heikkenevä näkymä voisi tuoda lisää talouden tukitoimia.

Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”- työllisyyslukupaketti julkaistaan 7.7. Kesäkuun keskuspankkipäätösten jälkeen kesä-heinäkuun vaihteen inflaatio- ja työmarkkinaluvut ovat poikkeuksellisen kiinnostavia. Fedin heinäkuun noston todennäköisyys on kirjoitushetkellä noin 80 % eli lähiviikkojen talousluvut ovat ratkaisevassa asemassa.  EKP:n osalta heinäkuun 0,25 %-yksikön nostoa pidetään lähes varmana.

Lisäksi hyvä huomata, että vuoden 2023 toinen vuosineljännes lähestyy loppuaan. Yritysten varsinainen Q2-tuloskausi alkaa heinäkuun puolivälissä, mutta jo sitä ennen voidaan nähdä tulosvaroituksia, joko positiivisia tai negatiivisia.

Sijoitusympäristö

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu hidastuu. Kasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta sijoittajilla on nyt myös perinteinen vaihtoehto, korkosijoitukset, tasapainottamassa tilannetta. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Euroopan keskuspankillakin kiristämissyklin loppu häämöttää. Kiristyssyklin loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä. Inflaation maltillistuminen jatkunee lähikuukausina, kun mm. energian hinta, rahtihinnat ja metallien hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa, vaikka tiukka työmarkkina pitääkin palkkapaineita koholla.  

Osakkeita ei kuitenkaan kannata unohtaa. Alkuvuoden aikana nähty osakkeiden nousu on yllättänyt monet. Alkuvuonna globaalit osakeindeksit ovat tuottaneet vajaat 10 %, kun taas laajojen korkosijoitusindeksien tuotto on jäänyt 1-2 %:iin. Kevään aikana mm. Saksassa ja Ranskassa osakeindeksit ovat saavuttaneet uusia kaikkien aikojen ennätyksiä.  On mahdollista, että jossain vaiheessa osakemarkkinoilla nähdään liike alaspäin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin tämä voisi tapahtua eikä sitä, että ehditäänkö ennen mahdollista korjausliikettä nousta vielä 10 % tai 20 % lisää. Ajoittamista tärkeämpää onkin aika markkinalla.