#IndexViikko 25

Tämän viikon tapahtumat.

Osakemarkkinoiden alkuviikko on sujunut laskussa monen viikon nousuputken jälkeen. Pitkät korot ovat pysyneet lähellä viime viikon lopun tasoja, kun taas lyhyet korot ovat olleet kevyessä nousussa. Maanantaina EKP:n Isabel Schnabel kommentoi, että rahapolitiikkaa voisi kiristää mieluummin liikaa kuin liian vähän. Vaikka hän kuuluu EKP:n haukkamaiseen eli kiristävään siipeen, korot nousivat kommenttien jälkeen. Fedin johtajan Powellin keskiviikkoinen puhe Yhdysvaltojen kongressille ei tarjonnut yllätyksiä. Hän kertoi, että kaksi koronnostoa loppuvuoden aikana on ”hyvä arvaus”. Tämä on myös Fedin avomarkkinakomitean näkemys, joka julkistettiin jo viime viikon kokouksen yhteydessä. Markkinahinnoittelu Fedin koronnostojen suhteen pysyi lähes muuttumattomana eli markkinoiden odotuksissa on enää yksi nosto. Keskuspankkiirien kommentit saivat kuitenkin tunnelmat osakemarkkinoilla heikkenemään, vaikka liikkeet korkomarkkinoilla olivat pieniä.

Alkuviikosta Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken vieraili Kiinassa, ja tapasi matkan aikana muiden korkea-arvoisten henkilöiden lisäksi myös Kiinan presidentti Xin, mikä ei ollut varmaa ennen matkaa. Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet ovat olleet viime kuukausina varsin jäiset, ja Blinkenin Kiinan-vierailun voidaan tulkita ylittäneen matalat odotukset. Vaikka konkreettista edistystä neuvotteluissa ei olisikaan tapahtunut, suurvaltojen suhteiden heikkenemisen loppuminenkin olisi myönteistä kehitystä. Osapuolet kommentoivat kohteliaasti olevansa tyytyväisiä vierailun antiin.

Keskiviikkona Iso-Britannian kuluttajainflaatioluvut (CPI) yllättivät negatiivisesti. Sekä kokonais- että pohjainflaation raportoitiin olleen odotuksia korkeampaa toukokuussa. Korkealla pysyttelevä inflaatio sai Englannin keskuspankin nostamaan torstain kokouksessaan ohjauskorkoaan 4,50 %:sta 5,00 %:iin eli odotuksia enemmän.  Loppuviikon kiinnostavinta antia ovat kesäkuun ostopäällikköindeksit sekä euroalueelta että Yhdysvalloista, jotka julkaistaan perjantaina eli juhannusaattona.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Maanantaina raportoidaan talouden tunnelmista kertova IFO-indeksi Saksasta. Keskiviikosta alkaen huomio kohdistuu euroalueen inflaatioon, kun Italian alustavat kesäkuun luvut julkaistaan. Torstaina julkaistaan Saksan ja Espanjan luvut ja perjantaina koko euroalue. Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”- työllisyyslukupaketti julkaistaan 7.7. Viime ja tämän viikon keskuspankkipäätösten jälkeen kesä-heinäkuun vaihteen inflaatio- ja työmarkkinaluvut ovat poikkeuksellisen kiinnostavia. Fedin heinäkuun noston todennäköisyys on kirjoitushetkellä noin 75 % eli lähiviikkojen talousluvut ovat ratkaisevassa asemassa.  EKP:n osalta heinäkuun 0,25 %-yksikön nostoa pidetään lähes varmana.

Perjantaina Kiina julkaisee viralliset ostopäällikköindeksinsä (PMI). Kiinan kasvu on hidastunut viime kuukausien aikana, ja kesäkuun PMI:t tuovat tähän asiaan ajantasaista tietoa. Kiinan keskuspankki (PBOC) leikkasi keskeisiä korkojaan tällä viikolla, joten heikkenevä näkymä voisi tuoda lisää talouden tukitoimia. Perjantaina iltapäivällä Yhdysvalloista julkaistaan vielä Fedin tarkasti seuraama PCE-hintaindeksi.

Lisäksi hyvä huomata, että vuoden 2023 toinen vuosineljännes lähestyy loppuaan. Yritysten varsinainen Q2-tuloskausi alkaa heinäkuun puolivälissä, mutta jo sitä ennen voidaan nähdä tulosvaroituksia, joko positiivisia tai negatiivisia.

Sijoitusympäristö

Inflaation maltillistuminen jatkunee lähikuukausina, kun mm. energian hinta, rahtihinnat ja metallien hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa, vaikka tiukka työmarkkina pitääkin palkkapaineita koholla. Jos inflaation maltillistuminen jatkuu, markkinoiden huomio voi siirtyä inflaatiosta kohti talous- ja tuloskasvua. Kesäkuun keskuspankkikokoukset olivat tosin hyvä muistutus, että koronnostosyklit eivät välttämättä ole ohi ihan heti.

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Euroopan keskuspankillakin kiristämissyklin loppu häämöttää, vaikka se siirtyi kesäkuun kokousten jälkeen hieman eteenpäin. Osakkeita ei kuitenkaan kannata unohtaa. Ajoittamista tärkeämpää on aika markkinoilla. Alkuvuoden aikana nähty osakkeiden nousu on yllättänyt monet.

Alkuvuonna globaalit osakeindeksit ovat tuottaneet hieman yli 10 %, kun taas laajojen korkosijoitusindeksien tuotto on jäänyt 1-2 %:iin. Kevään aikana mm. Saksassa ja Ranskassa osakeindeksit ovat saavuttaneet uusia kaikkien aikojen ennätyksiä.  On mahdollista, että jossain vaiheessa osakemarkkinoilla nähdään liike alaspäin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin tämä voisi tapahtua eikä sitä, että ehditäänkö ennen mahdollista korjausliikettä nousta vielä 10 % tai 20 % lisää. Ajoittamista tärkeämpää onkin aika markkinalla.