#IndexViikko 25
Tämän viikon tapahtumat
Viikon aikana maailmanlaajuiset osakeindeksit nousivat Yhdysvaltojen vetäminä uusille huipuilleen. Yhdysvalloissa teknohuuma jatkui, ja Euroopassa Ranskan markkinat hieman toipuivat, kun laitaoikeiston johtohahmo Le Pen esiintyi sovittelevasti. Ranskassa järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotka nostivat epävarmuutta viime viikolla.
Nvidian huima nousu jatkui. Viikon puolivälissä tekoälyjättiläinen nousi ainakin hetkellisesti maailman arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi, kun se ohitti Microsoftin. Apple oli jäänyt taakse jo aiemmin. Nvidian kurssi on noussut pelkästään alkuvuoden aikana noin 180 %, ja sen markkina-arvo on noin 3300 miljardia dollaria.
Lisäksi viime viikolla julkaistut Yhdysvaltojen myönteiset inflaatioluvut (CPI ja PPI) ja hieman hidastuvaan suuntaan vihjaavat talousluvut laskivat korkoja. Hyvä muistaa, että viime viikolla Yhdysvaltojen toukokuun kokonaisinflaation raportoitiin laskeneen 3,3 %:iin (huhtikuussa 3,4 %) ja pohjainflaation 3,4 %:iin (huhtikuussa 3,6 %). Molemmat olivat odotuksia matalammat. Tämän viikon keskiviikkona Iso-Britannian kokonaisinflaation raportoitiin laskeneen 2,0 %:iin odotusten mukaisesti. Odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin ensimmäisestä koronlaskusta ovat jälleen hieman aikaistuneet, ja markkinahinnoittelussa syyskuunkin todennäköisyys on kasvanut.
Torstaina Sveitsin keskuspankki laski ohjauskorkonsa 1,25 %:iin. Etukäteen päätös ei ollut selvä. Ensimmäisen laskunsa Sveitsi teki jo maaliskuussa. Lisäksi Saksan tuottajahintojen raportoitiin laskeneen vuositasolla 2,2 % eli hieman odotuksia enemmän.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Heti huomenna juhannusaattona julkaistaan kesäkuun ostopäällikköindeksit Japanista, Euroopasta ja Yhdysvalloista. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen talouden aktiviteetista. Saksan teollisuuden indeksi saa erikoishuomiota. Toukokuun lukujen perusteella vaikutti siltä, että Euroopan talouskasvun kannalta merkityksellinen teollisuus olisi toipumassa matalilta tasoilta. Juhannuksena nähdään, jatkuuko Euroopan myönteinen kehitys.
Markkinoiden katse on yhä myös inflaatiossa. Ensi viikon perjantaina 28.6. Italia, Espanja ja Ranska julkaisevat omat kesäkuun inflaatiolukunsa. Koko euroalueen luvut julkaistaan vasta 2.7, mutta Etelä-Euroopan suurten maiden luvut voivat jo liikuttaa markkinoita ja odotuksia EKP:n jatkotoimista. Lisäksi ensi perjantaina Yhdysvalloissa julkaistaan keskuspankki Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatiomittari. Alkuviikolla merkittävimmät julkaisut ovat Saksan talouselämän luottamusta mittaava IFO-indeksi ja Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus.
Hyvä myös huomata, että Q2 lähestyy loppuaan. Epävirallinen ”tulosvaroituskausi” on alkanut. Parin viime viikon aikana Suomessa on itse asiassa nähty useita positiivisia varoituksia, kun esimerkiksi Konecranes, Valmet ja Kemira ovat nostaneet koko vuoden 2024 ohjeistuksiaan.
Sijoitusympäristö
Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Ensimmäinen EKP:n koronlasku nähtiin jo kesäkuussa, mutta EKP:n jatkosuunnitelmat määräytyvät ennen kaikkea lähikuukausien inflaatiolukujen perusteella.
Alkuvuoden aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvana pysyneen kasvun ja työllisyyden sekä sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja. Vastaavasti osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta. Seuraava EKP:n korkokokous pidetään 18.7. ja Fedin vastaava on 31.7. Ensimmäinen koronlasku Yhdysvalloissa nähtäneen vasta loppuvuonna 2024.
Vaikka geopoliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!