#IndexViikko 23

Tämän viikon tapahtumat  

Viikolla julkaistut talousluvut olivat osin ristiriitaisia, mutta markkinoiden tulkinta oli selkeä. Yhdysvaltojen kuumien työmarkkinoiden jäähtyminen jatkuu, inflaatiopaineet hieman helpottavat, mutta samaan aikaan talouskasvunäkymät ovat suotuisat. Viikon aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin ensimmäisen koronlaskun ajankohdasta aikaistuivat ja korot laskivat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Osakemarkkinoille cocktail kohtuullista talouskasvua ja keskuspankkien koronlaskuja maistui. Tukea saatiin myös horisontissa siintävistä Fedin koronlaskuista. Yhdysvaltalaisista indekseistä mm. SP500 ja Nasdaq sekä Euroopan Stoxx600 saavuttivat viikon aikana uudet kaikkien aikojen huippunsa.

Maanantaina julkaistu ISM:n keräämä Yhdysvaltojen teollisuuden ostopäällikköindeksi laski vastoin odotuksia tasolle 48,7. Tiistaina ”JOLTs Job Openings”, joka kuvaa avoimien työpaikkojen määrää, jäi alle odotusten. Keskiviikkona palveluiden ISM nousi tasolle 53,8, mutta työmarkkinoita kuvaava alaindeksi pysyi matalalla noin 47:ssä. Lisäksi hintapaineita eli inflaatiota kuvaavat alaindeksit laskivat sekä teollisuudessa että palveluissa.

Keskiviikkoiset euroalueen tuottajahintaindeksit (PPI) yllättivät myönteisesti, kun huhtikuussa hinnat olivat laskeneet vuositasolla 5,7 %! Alkuviikosta öljyn hinta laski reippaasti, kun OPEC+ ilmoitti poistavansa tuotannonrajoituksiaan. Brent-laatu kävi jopa alle 77 dollarin tynnyriltä. Perjantaiaamuna ollaan noin 80 dollarissa.

Euroopan keskuspankki (EKP) laski torstaina odotetusti ohjauskorkojaan. Lähes yhtä odotetusti EKP nosti tämän vuoden kasvu- ja inflaatioennusteitaan. Vuoden 2024 bkt-kasvu ennuste nostettiin 0,6 %:sta 0,9 %:iin ja pohjainflaatioennuste 2,6 %:sta 2,8 %:iin. Johtaja Lagarde kommentoi, että EKP toimii jatkossa kokous kerrallaan ja on datasta riippuvainen. EKP:n vihjeet tulevasta korkopolusta olivat varsin odotetun ympäripyöreitä. Historiassa keskuspankit ovat kuitenkin useimmiten leikanneet enemmän kuin yhden kerran, kun koronlaskut on aloitettu. Markkinoiden odotuksissa on vielä yksi tai kaksi koronlaskua tänä vuonna. Mahdollisia ajankohtia koronlaskuille voisivat olla syyskuu ja joulukuu. Markkinareaktiot EKP:n kokouksen aikana ja jälkeen olivat pieniä, koska yllätyksiä ei nähty. Hyvä myös huomata, että Kanadan keskuspankki leikkasi ohjauskorkojaan keskiviikkona.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään perjantaina raportoidaan Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Inflaatiolukujen ohella työmarkkinoiden tilanne on avainasemassa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin rahapolitiikan jatkon kannalta.

Ensi viikolla isoimman huomion saavat Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin kokous keskiviikkona ja sitä ennen julkaistavat Yhdysvaltojen toukokuun kuluttajainflaatioluvut (CPI). Ennakkoon CPI-luvut ovat jopa mielenkiintoisemmat, koska Fediltä ei odoteta muutoksia korkoihin, mutta iso yllätys suuntaan tai toiseen CPI-luvuissa voisi muuttaa lähikuukausien odotuksia. Torstaina julkaistaan vielä Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksit (PPI).

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Ensimmäinen EKP:n koronlasku nähtiin jo kesäkuussa, mutta EKP:n jatkosuunnitelmat määräytyvät ennen kaikkea lähikuukausien inflaatiolukujen perusteella.

Alkuvuoden aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvana pysyneen kasvun ja työllisyyden sekä sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja. Ensimmäinen koronlasku Yhdysvalloissa nähtäneen vasta loppuvuonna. Vastaavasti osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta. Seuraava EKP:n korkokokous pidetään 18.7. ja Fedin vastaava on ensi viikolla 12.6.

Vaikka geopoliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!