#IndexViikko 22

Tämän viikon tapahtumat.

Osakemarkkinoita loppuviikon aikana tukivat hidastuva inflaatio, Yhdysvaltojen velkakattoneuvottelujen onnistuminen ja nousseet toiveet siitä, että keskuspankki Fedin ei ehkä enää tarvitsisi nostaa ohjauskorkoaan edes kesäkuussa. Tätä käsitystä tuki mm. Philadelphia Fedin johtaja Harker kertomalla, että koronnostot voisi laittaa ainakin tauolle kesäkuussa. Valtionlainojen korot laskivat tukien korkosijoituksien tuottoja. Kokonaisuutena keskeiset osakeindeksit ovat varsin lähellä viime viikon päätöstasoja. Teknologiapainotteinen Nasdaq on jatkanut keskimääräistä vahvemmin. Hyvä myös huomata, että Helsingin pörssin suoriutuminen on ollut selvästi keskimääräistä heikompaa viime kuukausien aikana.  

Torstaina raportoidut euroalueen inflaatioluvut yllättivät myönteisesti. Kokonaisinflaatio hidastui 6,1 %:iin huhtikuun 7,0 %:sta ja pohjainflaatio 5,3 %:iin 5,6 %:sta. Inflaatio on yli EKP:n tavoitetasojen, mutta suunta on oikea. Hyvä muistaa, että viime lokakuussa kokonaisinflaatio oli pahimmillaan 10,6 %.

Yhdysvalloissa puolueet ovat päässeet sopuun velkakaton nostamisesta. Jos velkakattoa ei nostettaisi, Yhdysvaltoja uhkaisi maksukyvyttömyys. Nyt tämä riski poistuu. Lisäksi ISM:n keräämä teollisuuden ostopäällikköindeksi (PMI), jota on julkaistu vuodesta 1948 alkaen, laski ja jäi alle odotusten. Valmistavan teollisuuden näkymät ovat vaisut, mutta palveluiden näkymät ovat hyvät. Markkinoita tuki ISM-indeksin hinnoista kertova alakomponentti, joka laski merkittävästi alle odotusten. Hintapaineet siis helpottavat.

Kiinan ostopäällikköindeksien (PMI) mukaan palveluiden näkymät ovat pysyneet varsin hyvinä, kun taas teollisuuden näkymistä viesti oli ristiriitainen, kun valtiollinen PMI yllätti negatiivisesti ja yksityinen Caixin PMI positiivisesti. Kokonaisuutena viikolla julkaistut luvut vahvistavat kuvaa kaksitahtisesta taloudesta lähes kaikilla päämarkkinoilla. Palvelusektori kasvaa, ja teollisuus hidastuu.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Tänään perjantaina Yhdysvalloista julkaistaan ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, joka on Fedin rahapolitiikan kannalta tärkeä varsinkin nyt, kun kesäkuun kokouksen osalta odotukset ovat jakautuneet ohjauskoron ennallaan pitämisen ja 0,25 % noston välillä. Fedillä on rahapolitiikan suhteen kaksoismandaatti, eli se pyrkii hintavakauteen ja täystyöllisyyteen. Tänään saadaan tuoretta tietoa jälkimmäisestä. Maanantaina raportoidaan palveluiden ISM-ostopäällikköindeksi Yhdysvalloista ja Caixin-ostopäällikköindeksi Kiinasta. Keskiviikkoaamuna vuorossa ovat Kiinan vienti- ja tuontiluvut. Muuten talouslukujen kalenteri on varsin rauhallinen. Katseet kääntyvät jo Fedin (14.6.) ja EKP:n (15.6.) korkokokouksiin, joita ennen julkaistaan Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi CPI (13.6.) ja tuottajahintaindeksi PPI (14.6.).  

Sijoitusympäristö

Inflaation maltillistuminen jatkunee lähikuukausina, kun mm. energian hinta, rahtihinnat ja metallien hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa, vaikka tiukka työmarkkina pitääkin palkkapaineita koholla. Jos inflaation maltillistuminen jatkuu, markkinoiden huomio voi siirtyä inflaatiosta kohti talous- ja tuloskasvua. Ostopäällikköindeksin perusteella palvelut ovat alkuvuoden aikana pitäneet talouden rattaat pyörimässä, kun teollisuuden näkymät ovat heikentyneet jopa odotuksia enemmän. Jos teollisuus vetää taloudet taantumiin, keskuspankeilla on lähitulevaisuudessa tilaa riskien kasvaessa elvyttää ja leikata korkoja, jos inflaation maltillistuminen jatkuu. Klassinen hajautushyöty voi tehdä paluun. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Euroopan keskuspankillakin kiristämissyklin loppu häämöttää. Osakkeita ei kuitenkaan kannata unohtaa. Ajoittamista tärkeämpää on aika markkinoilla. Viimeisen 6–8 kuukauden aikana nähty osakkeiden nousu on yllättänyt monet, ja kevään aikana Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa indeksit ovat saavuttaneet uusia kaikkien aikojen ennätyksiä. On mahdollista, että jossain vaiheessa osakemarkkinoilla nähdään liike alaspäin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin tämä voisi tapahtua eikä sitä, että ehditäänkö ennen mahdollista korjausliikettä nousta vielä 10 % tai 20 % lisää.