Markkinatrendit. Kuluneella viikolla markkinat ovat poukkoilleet kauppasotaa koskevien uutisotsikoiden tahtiin, mutta kokonaisuudessaan vailla suuntaa. Euromääräistä sijoittajaa on lohduttanut dollarin pieni vahvistuminen. Tuloskauden jälkeinen aika on talousuutisten osalta kevyttä ja niinpä poliittiset uutiset saavat markkinoilla suuremman painoarvon.
Eurooppalaisia pörssejä tuki osaltaan Trumpin hallinnon päätös olla asettamatta tullimaksuja eurooppalaiselle autoteollisuudelle, ainakin toistaiseksi. Sen sijaan Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on mutkistunut entisestään. Markkinoilla spekuloidaan yhä kiristyneen tilanteen voivan olla osa neuvotteluprosessia, jonka lopputuloksena kauppasopu suurvaltojen välille lopulta syntyisi. Tässä on ilmeinen pettymyksen vaara.
Korkomarkkinoilla muutokset ovat pysyneet minimaalisina. Edes kehittyvien markkinoiden lainamarkkinoilla ei ole nähty hermostumista kauppasodan johdosta vaikka markkinoilla on pelätty Kiinan mahdollisesti käyttävän devalvointiasetta.
Osakemarkkinat.
- Pörssikurssit ovat laajasti ottaen pysyneet ennallaan viimeisen viikon aikana. Päivittäiset kurssiheilahdukset selittyvät suurelta osin kunkin päivän kauppasotauutisoinnilla, mutta mitään trendiä kehityksessä ei ole havaittavissa.
- Yhdysvaltain ilmoitus kiinalaisen matkapuhelinyhtiö Huawein boikotista heilutteli alan osakkeita, mutta vauriot jäivät lopulta pieniksi, kun boikotin toimeenpanoa päätettiin hetimiten lykätä kolmella kuukaudella.
- Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat olleet viikon mittaan loivassa laskussa kauppasotaan liittyvien jännitteiden johdosta, länsimarkkinoilla kurssit ovat hieman kohonneet.
- Pörssiyhtiöitä koskevat tulosodotukset ovat Wall Streetillä edelleen hienokseltaan heikentyneet, mutta Euroopassa tulosten odotetaan pinnistelevän varovaiseen kasvuun.
Korkomarkkinat.
- Valtiolainakorot ovat pysyneet lähes paikallaan eikä markkinoilla olla nähty suurempaa hermostumista kauppaneuvottelujen takkuilun myötä.
- Yrityslainamarkkinoilla tunnelma on niin ikään pysynyt rauhallisena ja lainamarginaalit matalina.
Talousluvut.
- Kiinan huhtikuun talousluvut olivat kauttaaltaan odotuksia heikompia. Teollisuustuotannon kasvuvauhti hiipui 5,4 %:in, mikä oli toiseksi huonoin kuukausi sitten finanssikriisin. Investointien kasvuvauhti aleni myös maaliskuun tasoltaan ja vähittäiskaupan kasvu oli heikointa 16 vuoteen.
- Kiinan heikot talousluvut ennakoivat odotettua heikompaa kokonaistuotannon kasvua kevätneljännekselle, mutta myös uusia tukitoimia valtiovallalta.
- Amerikkalainen vähittäiskaupan kasvu oli huhtikuussa ennakoitua heikompaa ja kaupan volyymi supistui maaliskuuhun verrattuna. Myös teollisuustuotanto kääntyi Yhdysvalloissa huhtikuussa selvään laskuun.
- Odotuksia heikompien toteutuneiden talouslukujen vastapainona odotuksia mittaavat indeksit vahvistuivat Yhdysvalloissa toukokuussa. Teollisuuden mielialoja mittaavat Philadelphian ja New Yorkin suhdannebarometrit ponnahtivat ylämäkeen ja myös kuluttajien luottamus vahvistui.
Muut tapahtumat.
- Tulevan viikonlopun EU-parlamenttivaalit saattavat hermostuttaa eurooppalaisia markkinoita, mikäli kansallismielisten puolueiden menestys yltää tai ylittää ennusteet. Markkinoilla pelätään populistipuolueiden suuremman painoarvon heikentävän eurooppalaista talouskuria, mikä puolestaan voi johtaa velkaantuneiden euromaiden sekä pankkien riskitason nousuun.
- Trumpin hallinnon esittämä boikotti Huaweita vastaan tulkittiin markkinoilla osaksi Kiinan kanssa kärjistynyttä kauppanokittelua. Pahimmillaan nämä toimet voivat kuitenkin johtaa vastatoimien kierteeseen, milloin niillä on todellinen negatiivinen vaikutus pörssiyhtiöiden tulosnäkymiin ja tulevaisuuden odotuksiin.
Yhteenveto. Pörssien alkuvuoden vahva nousutrendi pysähtyi Kiinan ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluiden kariuduttua. Tuloskauden jälkeinen aika kvartaalin keskellä on uutisanniltaan hiljaista ja markkinoilta puuttuvat selvät suunnannäyttäjät. Tulosennusteet seuraaville vuosineljänneksille povaavat latteaa kehitystä, joten niistäkään ei ole innostajiksi. Korkomarkkinoilla keskuspankkien linjaukset ovat selviä pitkälle tulevaisuuteen eikä suurempia käänteitä ole odotettavissa.