#IndexViikko 21

Tämän viikon tapahtumat  

Viikon aikana korot ovat nousseet painaen korkosijoitusten kursseja. Korkoja ovat nostaneet inflaatiohuolet ja odotuksia paremmasta talouskasvusta vihjaavat ostopäällikköindeksit. Osakeindeksit kääntyivät kevyeen laskuun torstaina, vaikka tekoälyjätti Nvidia nousi vahvan tulosraportin jälkeen 9 %. Markkinoiden odotukset keskuspankkien koronlaskuista vähenivät, koska erityisesti Yhdysvaltojen talouskasvu jatkuu odotuksia vahvempana. Tällä kertaa talouskasvusta kertovat ”liian” hyvät uutiset tulkittiin osakemarkkinoille huonoiksi, koska hyvien uutisten vuoksi koronlaskuodotukset lykkääntyivät. Keskeiset osakeindeksit ovat kuitenkin yhä lähellä ennätystasojaan.

Keskiviikkona raportoitu Britannian inflaatio yllätti kielteisesti. Hinnat olivat nousseet vuositasolla huhtikuussa 2,3 %, kun odotuksissa oli 2,1 % nousu. Maaliskuussa nousuvauhti oli ollut 3,2 %. Inflaation suunta on oikea, mutta odotuksissa oli isompi hidastuminen. Odotukset Englannin keskuspankin kesäkuun koronlaskusta vähenivät.

Keskiviikkona julkaistujen Yhdysvaltain keskuspankki Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjojen mukaan Fedin keskuspankkiirit ovat huolissaan alkuvuoden inflaatiokehityksestä. Tämä vahvisti markkinoiden käsitystä siitä, että Fedin koronlaskuilla ei ole kiire, koska inflaation hidastuminen on ollut alkuvuonna odotuksia hitaampaa, ja toisaalta talouskasvu on pysynyt vahvana.

Torstaina raportoitiin toukokuun alustavat ostopäällikköindeksit. Euroalueen kokonaisindeksin pisteluku 52,3 nousi edelliskuusta ja ylitti odotukset. Teollisuuden pisteluku 47,4 on matala, mutta se ylitti odotukset ja se on korkein teollisuuden lukema euroalueella 15 kuukauteen. Myös Saksan teollisuus paransi matalilta tasoilta. Yhdysvalloissa ostopäällikköindeksit nousivat ja ylittivät odotukset reippaasti. Kokonaisindeksi nousi 54,4:een edelliskuun 51,3:sta, odotuksissa oli 51,1. Indeksin mukaan näkymät sekä teollisuudessa että palveluissa parantuivat selvästi, ja talouskasvu jatkuu vahvana. Indeksin pisteluku 54,4 oli korkein yli kahteen vuoteen. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen talouden aktiviteetista. Vaikuttaa siltä, että Euroopan talouskasvun kannalta merkityksellinen teollisuus olisi toipumassa, ja Yhdysvalloissa kasvu on pysynyt vahvana.

Nvidian osake nousi tulosraportin jälkeen 9 %. Valtavat kasvuluvut ylittivät kovat odotukset. Yhtiön markkina-arvo on jo yli 2500 miljardia.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikolla isoimman huomion saavat euroalueen inflaatioluvut, jotka julkaistaan perjantaina. Saksa julkaisee omat lukunsa jo keskiviikkona ja Espanja torstaina, joten inflaatio pysyy otsikoissa koko loppuviikon. Perjantaina julkaistaan lisäksi Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatiomittari.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Ensimmäinen EKP:n lasku nähdään näillä näkymin jo kesäkuussa, mutta se ei välttämättä käynnistä selkeää koronlaskuputkea.  

Alkuvuoden aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvana pysyneen kasvun ja työllisyyden sekä sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja. Vastaavasti osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta. Ensimmäinen koronlasku Yhdysvalloissa nähtäneen vasta loppuvuonna. Seuraava EKP:n korkokokous pidetään 6.6. ja Fedin vastaava on 12.6.

Vaikka geopoliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!