#IndexViikko 20

Tämän viikon tapahtumat.

Tiistaina julkaistut Kiinan vähittäismyynti, teollisuustuotanto ja investoinnit jäivät alle odotusten, mikä nosti kysymyksiä, alkaako Kiinan pandemian jälkeinen reippain toipuminen jo hidastua. Kiinan hidastumisesta indikoi myös öljyn ja teollisten metallien hintojen lasku, mikä tosin vähentää läntisen maailman inflaatiopaineita. Tällä viikolla isoimman huomion sai Yhdysvaltojen velkakattokeskustelujen eteneminen. Uutislähteiden mukaan presidentti Biden ja edustajainhuoneen puhemies republikaani McCarthy antoivat optimistisia kommentteja neuvotteluista. Vaikka kesäkuussa uhkaava Yhdysvaltojen maksukyvyttömyyden riski on pieni, tällä olisi toteutuessaan kuitenkin massiiviset vaikutukset maailman rahoitusmarkkinoihin. Lisäksi viikolla julkaistut talousluvut Yhdysvalloista olivat riittävän hyviä. Nämä tekijät tukivat riskinottohalukkuutta. Viikon aikana osakkeet nousivat erityisesti Yhdysvalloissa ja valtionlainojen korot nousivat varsin reippaasti sekä euroalueella että Yhdysvalloissa painaen korkosijoitusten tuottoja. Saksalainen perinteinen osakeindeksi DAX on noussut aivan kaikkien aikojen huippujensa tuntumaan. Nousua viime syksyn syvimmästä kuopasta on kertynyt jo yli 30 %. Jälkiviisastelu on turhaa, mutta kriisejä tulee myös jatkossa, ja tutkimusten mukaan usein markkinoiden tuottoisimmat päivät ovat melko pian kaikista heikoimpien päivien jälkeen.  

Miltä tuleva viikko näyttää?

Maanantaina julkaistaan euroalueen alustava toukokuun kuluttajaluottamus. Kuluttajien tunnelmat ovat nousseet viime syksyn pohjilta, vaikka taso ovat yhä alhaiset. Tiistaina vuorossa ovat toukokuun alustavat ostopäällikköindeksit sekä euroalueelta että Yhdysvalloista. Nämä ovat ensimmäisiä indikaatioita toukokuun talouden tilasta, joten huomioarvo on taattu. Markkinoilla seurataan erityisesti, jatkuuko teollisuuden näkyminen alakulo euroalueella. Perjantaina Yhdysvalloista julkaistaan Fedin tarkasti seuraama PCE-hintaindeksi, kestokulutushyödyketilaukset sekä lukuja varastojen kehityksestä. Lisäksi keskuspankkiirien haastattelut ja puheet voivat aiheuttaa markkinoilla liikehdintää.

Yhdysvaltojen velkakattokeskustelu jatkuu. Yhdysvaltojen velka saavutti nykyisen katon jo alkuvuonna ja liittovaltion kassavarojen on ennakoitu loppuvan kesäkuun alussa. On mahdollista, että toisiaan kyräilevät puolueet eivät pääse yhteisymmärrykseen ennen kuin vasta aivan viime hetkillä, kun poliittisia voittoja haetaan. Tämä voi tuoda markkinoilla ylimääräistä heiluntaa. Jos velkakattoa ei nosteta, Yhdysvaltoja uhkaa maksukyvyttömyys. Myös G7-maiden kokous tänä viikonloppuna voi tuoda markkinoita liikuttavia otsikoita.  

Sijoitusympäristö

Fedin nopein koronnostosykli 1980-luvun alun jälkeen näyttää olevan ohi. Ohjauskorko on nyt välillä 5,00 % – 5,25 %. Markkinat hinnoittelevat loppuvuodelle jo koronlaskuja, vaikka keskuspankki itse pitää näitä odotuksia vielä ennenaikaisina. Jos inflaation maltillistuminen jatkuu, markkinoiden huomio voi siirtyä inflaatiosta kohti talous- ja tuloskasvua. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt joka tapauksessa korkeammat kuin vuosikausiin, ja Euroopan keskuspankillakin kiristämissyklin loppu häämöttää. Osakkeiden hinnoittelu on hieman alle viimeisen 10 vuoden keskiarvon. Hyvä muistaa, että vuonna 2022 eurooppalaisyhtiöiden tuloskasvu oli energia- ja rahoitussektoreiden johdolla peräti noin 20 %, ja samaan aikaan osakkeet laskivat. Viime syksynä pelkojen ollessa suurimmillaan osakkeiden hinnoittelu olikin poikkeuksellisen alhaista. Nyt Euroopan 12 kuukautta eteenpäin luotaava p/e on noin 13, vaikka tämän vuoden tuloskasvuodotukset ovat lähellä nollaa. Yhdysvalloissa vastaava p/e on 18.

Keskuspankeilla on lähitulevaisuudessa tilaa taantumariskien kasvaessa elvyttää ja leikata korkoja, jos inflaation maltillistuminen jatkuu. Klassinen hajautushyöty voi tehdä paluun. Eli kun osakkeilla menee huonosti, korkosijoitukset tuottavat ja päinvastoin. Vuosi 2022 oli aivan poikkeuksellinen, kun molemmat tuottivat huonosti.