#IndexViikko 14

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden alkuviikko sujui rauhallisessa poikittaisliikkeessä, kunnes torstai-iltana osakeindeksit kääntyivät Yhdysvalloissa selvään laskuun, joka jatkui Aasiaan ja Eurooppaan. Selkeimmät syyt laskulle olivat Fedin keskuspankkiirien kommentit ja geopoliittiset jännitteet. Mm. Minneapolisin Fed-pomo Neel Kashkari kommentoi, että jos inflaation lasku pysähtyy, koronlaskuja ei välttämättä tehdä tänä vuonna laisinkaan. Hänen perusodotuksensa on kuitenkin kaksi koronlaskua. Mielenkiintoista on, että liikkeet korkomarkkinoilla olivat torstaina varsin vähäisiä. Lisäksi öljyn hinnan nousu jatkui. Hintaa ovat nostaneet mm. kohonneet jännitteet Lähi-idässä (Iran, Israel, Hamas) ja signaalit globaalin kysynnän kasvamisesta, jos teollinen sykli paranee. Brent-tynnyri maksoi maaliskuun alussa noin 80 dollaria, kun tänä aamuna hinta on noin 91 dollaria.

Tällä viikolla julkaistut talousluvut eivät varsinaisesti antaneet aihetta osakkeiden laskuun, mutta pitkän tasaisen nousun jälkeen osakemarkkinoilla voidaan nähdä myös liikkeitä alaspäin. Alkuviikosta julkaistut Kiinan ostopäällikköindeksit nousivat ja ylittivät odotukset. Erityisesti Kiinan valtiollinen teollisuuden indeksi yllätti myönteisesti ja nousi helmikuun 49,1:stä maaliskuussa tasolle 50,9. Kiinan näkymät ovat ainakin lyhyellä aikavälillä kirkastuneet.

Lisäksi maanantaina julkaistu Yhdysvaltojen ISM:n keräämä teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi odotuksia selvästi enemmän helmikuun 47,8:sta tasolle 50,3. Maailman teollisuuden sykli näyttäisi olevan kääntymässä parempaan, vaikka Euroopan ostopäällikköindeksit vielä matelivat maaliskuussakin. Teollisuuden syklin paraneminen voisi tukea mm. suomalaisia valmistavan teollisuuden yhtiöitä. Vastaavasti Yhdysvaltojen palveluiden ISM-indeksi kuitenkin laski ja jäi alle odotusten.

Keskiviikkona julkaistu euroalueen kuluttajahintaindeksi (CPI) yllätti myönteisesti. Hintojen nousuvauhti maaliskuussa oli vain 2,4 %, kun odotuksissa oli 2,6 %:n nousu, ja helmikuussa oltiin tasolla 2,6 %. Euroalueella inflaatio hidastuu mukavasti kohti tavoitetasoja, mutta huhtikuun korkokokoukseen mennessä EKP ei liene vielä valmis koronlaskuun. Viikontakaiseen verrattuna korot ovat hieman nousseet myönteisestä inflaatioyllätyksestä huolimatta.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään raportoidaan Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Inflaatiolukujen ohella työmarkkinoiden tilanne on avainasemassa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin rahapolitiikan jatkon kannalta. Ensi viikon keskiviikkona ohjelmassa ovat Yhdysvaltojen maaliskuun kuluttajahintaindeksit (CPI) ja torstaina tuottajahintaindeksit (PPI). Seuraava Fedin korkokokous pidetään 1.5.

Eurooppalaisittain ensi viikon tärkein tapahtuma on EKP:n korkokokous torstaina. EKP on Lagarden johdolla varsin selkeästi linjannut, että tähän kokoukseen mennessä ei tiedetä vielä tarpeeksi, jotta koronlaskut voitaisiin aloittaa. EKP odottelee vielä mm. Q1:n palkkakehitykseen liittyviä lukuja. Täysin mahdoton ajatus koronlasku ei ole, mutta yllätys se olisi. Vastaavasti kesäkuun koronlaskua pidetään markkinoilla jo melko varmana. On mahdollista, että EKP jättää korot nyt ennalleen, mutta antaa entistä selkeämmän vihjeen kesäkuun laskusta.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt korkeammalla kuin kertaakaan yli 20 vuoteen eli 5,50 %:ssa ja EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko 4,50 %:ssa, joten inflaation hidastuessa tilaa leikata on.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!