#IndexViikko 13

Tämän viikon tapahtumat  

Pääsiäisviikolla osakeindeksit Euroopassa ja Yhdysvalloissa hiipivät hieman ylöspäin, ja esimerkiksi Saksan yleisindeksi Dax saavutti uudet huiput. Dax on noussut lokakuun pohjilta jo yli 25 %, vaikka samaan aikaan Saksan talouskasvu on ollut hyvin vaisua. Pääosin muutkin isot osakeindeksit ovat lähellä ennätystasojaan.

Korot ovat lähellä viikontakaisia tasojaan. Keskiviikkona julkaistu kuluttajahintaindeksi (CPI) Espanjasta ei aiheuttanut isoja liikkeitä, vaikka saikin hiljaisena uutispäivänä poikkeuksellisen paljon huomiota. Espanjassa kuluttajahintojen nousuvauhti oli kiihtynyt maaliskuussa 3,2 %:iin odotusten mukaisesti. Pohjainflaatio kuitenkin laski kahdeksatta kuukautta peräkkäin, nyt tasolle 3,3 %. Ensi viikolla julkaistaan koko euroalueen maaliskuun kuluttajahinnat (CPI). Ruotsin keskuspankki, Riksbanken, jätti keskiviikkona ohjauskorkonsa ennalleen 4 %:iin mutta indikoi, että koronlasku olisi mahdollinen touko-kesäkuussa.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Huomenna perjantaina julkaistaan alustavat maaliskuun kuluttajahintaindeksit (CPI) Italiasta ja Ranskasta. Koko euroalueen luvut julkaistaan vasta pääsiäisen jälkeen 3.4., mutta maakohtaiset luvut voivat jo liikuttaa markkinoita. EKP:n seuraava korkokokous pidetään 12.4., joten nämä inflaatioluvut ehtivät hyvin mukaan päätöksenteon tueksi. Yhdysvalloista julkaistaan perjantaina keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari, joka on viikon tärkein yksittäinen luku. Markkinoiden odotuksissa on, että PCE-pohjainflaatio olisi ollut helmikuussa noin 2,8 %. Fedin kahden prosentin tavoitetasot lähestyvät.

Ensi viikolla euroalueen inflaation lisäksi huomiota saavat Kiinan ostopäällikköindeksit sunnuntaina ja maanantaina. Maanantain ohjelmassa on myös Yhdysvaltojen teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi, jota on julkaistu vuodesta 1948 alkaen, ja keskiviikkona vuorossa on palveluiden ISM. Yhdysvaltojen kasvu on ollut vahvaa, ja ISM-indeksit tuovat tähän asiaan lisätietoja. Tiistain ohjelmassa on ”JOLTs Job Openings”, joka kuvaa avoimien työpaikkojen määrää ja perjantaina raportoidaan ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Inflaatiolukujen ohella työmarkkinoiden tilanne on avainasemassa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin rahapolitiikan jatkon kannalta. Seuraava Fedin korkokokous pidetään 1.5.

Markkinat Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat pääosin kiinni pitkäperjantaina, vaikka tärkeitä talouslukuja julkaistaan.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt korkeammalla kuin kertaakaan yli 20 vuoteen eli 5,50 %:ssa ja EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko 4,50 %:ssa, joten inflaation hidastuessa tilaa leikata on.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa pääsiäistä!