Aktiiviset rahastot häviävät tuotoissa indeksirahastoille
The Morningstar Active/Passive Barometer julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Se vertailee aktiivi- ja indeksirahastojen tuottoja eri maantieteellisillä alueilla ja omaisuusluokissa. Morningstar vertailee aktiivisia rahastoja oikeisiin indeksirahastoihin, eikä siis kuluttomiin vertailuindekseihin.
Riippumattomien tutkimuksien lopputuloksena on jo vuosien ajan ollut se, että aktiiviset sijoitusrahastot häviävät vertailuindekseilleen ja vastaaville indeksirahastoille. Häviämisen todennäköisyyden on havaittu kasvavan, kun sijoitusaika pitenee. Samat trendit ovat nähtävillä myös juuri päivitetyssä Morningstarin tutkimuksessa.
Aikavälillä heinäkuusta 2023 kesäkuuhun 2024 aktiivisesti hoidettujen osakerahastojen menestymisaste oli 33,4 %. Morningstar käyttää termiä menestymisaste (success rate), joka on se osa aktiivisista rahastoista, jotka ovat voittaneet vastaavat indeksirahastot ja ovat yhä toiminnassa. Usein pankit ja varainhoitajat sulkevat tai yhdistävät huonosti menestyneitä aktiivisia rahastojaan muihin rahastoihin.
Viimeinen vuosi oli aktiivisilla osakerahastoilla varsin hyvä, koska kymmenen vuoden vertailujaksolla menestymisaste oli ollut vain 17,6 %. Yleisesti aktiivisten osakerahastojen menestymisasteet ovat olleet vähemmän huonoja pienten ja keskisuurien osakkeiden luokissa kuin suuryhtiöiden sarjassa.
Erityishuomion ansaitsee se, että yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden sarjassa vain 8,1 % aktiivisista rahastoista on onnistunut voittamaan indeksirahastot, ja ovat yhä toiminnassa 10 vuoden aikajänteellä.
Korkosijoituksissa aktiivisilla rahastoilla meni paremmin. Viimeisen 12 kuukauden aikana menestymisaste oli 57,9 %. Aikavälillä odotukset keskuspankkien koronlaskuista liikkuivat voimakkaasti, ja aktiiviset rahastot onnistuivat hyödyntämään tätä. 10 vuoden aikajänteellä menestymisaste oli kuitenkin vain 25,1 %. Vuoden aikajänteellä poikkeuksellisen hyviin tuottoihin aktiivirahastot pääsivät yrityslainoissa, joissa menestymisaste oli peräti 68,6 %. Myös 10 vuoden aikajänteellä yrityslainoissa aktiiviset salkunhoitajat ovat menestyneet suhteellisen hyvin, kun menestymisaste on ollut 45,4 %.
Tutkimusten ja tiedossa olevien faktojen mukaan indeksisijoituksista koostuvalla salkulla on suurempi todennäköisyys parempaan tuottokehitykseen, kuin aktiivisista sijoitusrahastoista muodostetulla salkulla. Todennäköisyys kasvaa sijoitusajan pidentyessä. Index Varainhoito on perustamisestaan lähtien toteuttanut sijoitustoimintaa ja sijoitusneuvontaa pääasiassa pörssinoteeratuilla indeksiosuusrahastoilla eli etf:llä.
Lisää riippumattoman varainhoidon tuomista eduista ja vaikutuksista tuottokehitykseen voit lukea toimitusjohtajamme blogista
Morningstarin raportin voit ladata täältä.