Markkinatapahtumat. Osakemarkkinoiden myötätuuli on jatkunut tuloskauden päätyttyä ja talouden elpymistoiveiden pitäessä yllä juhlatunnelmaa. Osakeindekseissä on jälleen kuluneella viikolla nähty uusia ennätyksiä, joskin prosentuaaliset nousut markkinoilla ovat olleet maltillisia. Alkuvuoden osavuosikatsauksilta odotetaan markkinoilla toinen toistaan vahvempia lukuja sitä mukaa, kun taloudellinen toiminta maailmalla piristyy vapautuessaan pandemian kourista. Tautitilanne näyttääkin kääntyneen parempaan suuntaan tautitapausten määrän käännyttyä varsin jyrkkään laskuun Atlantin molemmin puolin.
Lisäpuhtia lähiaikojen näkymille markkinoilla odotetaan myös tuhdeista elvytyspaketeista. Bidenin hallinnon esittelemää liki kahden biljoonan dollarin elvytysohjelmaa odotetaan presidentin allekirjoitettavaksi maaliskuun alussa ja myös eurooppalaisen elvytysruiskeen odotetaan valmistuvan kevääseen tultaessa. Elvytyksen tuoma buusti talouteen ruokkii pörssien nousuodotuksia, mutta kääntöpuolella näkyvät jo orastavat merkit korkojen nousutrendistä. Korkomarkkinoilla epäillään velkavetoisen elvytyksen uhkaavan jo tulevaisuuden inflaatiovakautta.
Reaalitaloudessa suurempia muutoksia aiempaan ei helmikuun puolivälin tienoilla olla nähty. Yrityselämän osalta luottamus vankkaan elpymiseen kevätkuukausien aikana on yhä voimissaan ja jopa vahvistunut entisestään. Kuluttajat ovat mielipidemittauksissaan epäileväisempiä, mutta kuluttajien käyttäytyminen osoittaa kukkaron nyörien olevan löysällä hetimiten koronarajoitteiden salliessa shoppailun.
Osakemarkkinat.
- Amerikkalaisten osakeindeksien ohella myös maailman osakkeita mittaava MSCI World -indeksi on jatkanut ennätystehtailuaan. Alkuvuoden aikana indeksi on kohonnut 6,6 %.
- Tuloskauden päätyttyä amerikkalaisten pörssiyhtiöiden tulokset näyttävät 2,8 %:n kasvua vuotta aiemmasta ja eurooppalaisten yhtiöiden tulokset vastaavasti liki 20 %:n pudotusta.
- Tulosennusteet ovat edelleen hieman vahvistuneet alkuvuoden neljänneksille, ja analyytikoiden odotusten mukaan tulosten kasvu tulee jatkossa olemaan kiivainta Euroopassa, keväällä ennakoidaan jopa liki 90 % viime vuotta parempia lukuja.
Korkomarkkinat.
- Valtiolainakorot ovat nousseet kautta linjan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin talouden kasvuodotusten vahvistuessa ja massiivista elvytystä ennakoiden. Dollarikorot ovat nyt korkeimmillaan vuoteen ja Euroopassakin korkeimmillaan viime kevään jälkeen.
- Yrityslainakoroissa matalamman riskin lainojen korot ovat seuranneet valtiolainakorkoja ylämäkeen, mutta korkeamman riskin lainoissa pohjakoron nousun vaikutukset ovat lähes hautautuneet marginaalien supistumisen alle.
Talousluvut.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus heikkeni helmikuussa Michiganin yliopiston mittauksessa. Yliopiston mukaan luottamus laski alimmilleen sitten elokuun, mikä osaltaan latistaa kulutusvetoisen elpymisen toiveita markkinoilla.
- Japanin talous elpyi voimalla viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. BKT-lukujen annualisoiduksi kasvuvauhdiksi mitattiin peräti 12,7 % vuosineljänneksellä ja samalla toteutuneet kasvuluvut ylittivät markkinoiden odotukset reippaasti.
- Euroalueen teollisuustuotannon elpyminen sakkasi joulukuussa tuotannon määrän supistuttua 0,8 % vuotta aiemmasta pahentuneen koronatilanteen takia. Tuotannon lasku oli ensimmäinen kahdeksaan kuukauteen.
- Saksalaissijoittajien usko tulevaan kehitykseen vahvistui edelleen helmikuussa ZEW-indeksin mukaan ja indeksin lukema ennakoi vahvaa noususykliä lähikuukausille.
- New Yorkin alueen talousnäkymät vahvistuivat helmikuussa Fedin suhdannemittauksen mukaan selvästi. Philadelphian alueella suhdanneodotukset pysyivät myös yhä korkeina.
- Vähittäiskaupan kasvu kiihtyi Yhdysvalloissa tammikuussa ja ylitti markkinoiden odotukset selvästi. Kaupan volyymi kasvoi joulukuuhun verrattuna 6,0 % ja vuodentakaiseen nähden huikeat 7,4 %.
- Amerikkalainen teollisuustuotanto jatkoi myös elpymistään tammikuussa vaikkakin tuotannon määrä jäi vielä 1,8 % viimevuotista pienemmäksi. Suhdannebarometrien mukaan tuotannon ennakoidaan kääntyvän selvään kasvuun seuraavina kuukausina.
Muut tapahtumat.
- Mario Draghin vetämä uusi hallituskokoelma vannoi virkavalansa Italiassa viime viikonloppuna ja markkinoiden kannalta merkityksellistä oli välttää uusien parlamenttivaalien uhka, joka olisi voinut nostaa euroskeptiset ryhmittymät Italiassa parlamenttienemmistöön.
Mitä seuraavaksi?
Pörsseissä on jatkettu pienin askelin kipuamista uusiin ennätyksiin. Markkinoiden lyhytaikaisia huippuja on tunnetusti mahdotonta ennakoida, mutta tyypilliseltä kuvioiltaan ne näyttävät juuri sellaisilta kuin mitä nyt näemme. Hidasta nousua uusiin korkeuksiin, kunnes ostointo hiljalleen hiipuu ja koittaa ’korjausliikkeen’ aika. Laukaisevana tekijänä korjaukselle voi olla mikä tahansa, mistä sijoittajat saavat tekosyyn osakemyynneille.
Tämänhetkisessä markkinatilanteessa tähtien asennot ovat osakesijoittamisen kannalta kutakuinkin niin hyvässä mallissa kuin voi odottaa. Huimaa tuloskasvua odotetaan ripeästi elpyvän talouden myötä samaan aikaan, kun korot ovat ennätysmäisen alhaalla ja elvytysrahaa tulvii markkinoille. Tähän onkin sitten vaikea löytää enää mitään uutta kurssinousun lähdettä. Mahdollisen korjausliikkeen koittaessa on tietysti hyvä pitää nämä taustatekijät mielessään, korjausliike ei nousutrendiä taita.