Markkinatapahtumat
Pörssiyhtiöiden tuloskausi osoittautui lopulta paremmaksi kuin mitä ensimmäisten tulosjulkistusten jäljiltä markkinoilla pelättiin. Tulokset ovat olleet erityisen vahvoja eurooppalaisilla yhtiöillä suhteessa odotuksiin ja yritykset ovat kertoneet keskimäärin jopa 55 % vuodentakaista paremmista luvuistaan. Wall Streetillä amerikkalaisyhtiötkin ovat onnistuneet raportoimaan liki 30 % parantuneista tuloksistaan, mikä ylittää markkinoiden odotukset reilulla 8 %:lla. Tuloskauden edetessä myös sijoittajien luottamus osakemarkkinoilla parani ja kurssit toipuivat osittain tammikuun korjausliikkeestään.
Tuloskauden hiljalleen päättyessä markkinoita hermostuttaa nyt inflaatiokehitys ja sen seurauksena kiristyneet näkymät korkomarkkinoilla. Niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin inflaatio on jatkanut kiihtymistään tammikuussa, vaikka hintojen nousuun ennakoitiin taitetta. Hintapaineiden myötä keskuspankit Atlantin molemmilla rannoilla ovat tiukentaneet kielenkäyttöään ja niinpä markkinoilla varaudutaan rahapolitiikan nopeampaan ja reippaampaan kiristämiseen, kuin mitä vielä hetki sitten arvioitiin.
Talousmittareiden valossa länsimainen kasvu vaikuttaa edelleen varsin myönteiseltä ja sitä myötä myös pörssiyhtiöiden tuloksentekomahdollisuudet hyviltä. Teollisuudessa kasvun ennakoidaan jatkuvan ja orastavat merkit toimitusketjujen pullonkaulojen ainakin osittaisesta avautumisesta voivat yhä parantaa näkymiä kevätkuukausille. Työmarkkinoiden kireys puolestaan ruokkii kulutuskysyntää, joka on kasvulle itsessään hyväksi, mutta lisääntyvät palkkapaineet uhkaavat pitää inflaatio-odotukset korkealla.
Osakemarkkinat
- Maailman pörssikurssit toipuivat osittain tammikuun kuopastaan, mutta edelleen kurssit ovat 5,2 % vuodenvaihteen tasoa alempana MSCI World -indeksillä euroissa mitaten.
- Pörssiyhtiöitä koskevat tulosodotukset ovat selvästi vahvistuneet Euroopassa päättymässä olevan tuloskauden myötä. Vuoden ensimmäiselle neljännekselle eurooppalaisilta yhtiöiltä ennakoidaan nyt liki 18 % viimevuotista parempia tuloslukuja.
- Wall Streetillä tulosennusteet sen sijaan eivät ole kohonneet tuloskauden myötä. Amerikkalaisilla pörssiyhtiöillä tuloskasvun odotetaan jäävän ensimmäisen neljänneksen osalta vain 5,6 %:in.
Korkomarkkinat
- Markkinakorkojen nousu on kiihtynyt viime viikkojen mittaan odotuksia korkeampien inflaatiolukujen myötä. Pitkä 10-vuotinen korko nousi Saksassa selvästi plussalle liki 0,3 %:in ja amerikkalainen vastaava korko puolestaan hetkellisesti päälle 2,0 %:n tason.
- Lyhyempien markkinakorkojen nousu kiihtyi ennakoiden keskuspankkien kiristyvää rahapolitiikkaa. Kahden vuoden dollarikorko kimposi 1,6 %:n tasolle eli korkeimmilleen reiluun kahteen vuoteen. Saksassa vastaava korko on sen sijaan pysynyt yhä selvästi pakkasella (-0,3 %:n alapuolella), eikä mainittavaa nousua ole havaittu.
- Odotettua voimakkaampi inflaatio ja sitä seuraavat korko-odotukset vahvistivat euron arvoa valuuttamarkkinoilla. Eurolla saa liki 1,14 dollaria.
Talousluvut
- Kiinan suhdanneodotukset heikkenivät edelleen tammikuussa. Tutkimustalo Markitin suhdannebarometri laski alimmilleen sitten pandemiakevään 2020 ennakoiden tuotannon supistumista. Kiinan tilastoviranomaisen mittaukset laskivat myös ennakoiden kasvun hiipumista.
- Saksan työllisyys jatkoi vahvistumistaan tammikuussa ja työttömyysaste aleni 5,1 %:in, mikä on hyvin lähellä ennen pandemiaa mitattua 5,0 %:n työttömyysastetta.
- Euroalueen suhdanneodotukset vahvistuivat tammikuussa Markitin mittauksessa vahvimmilleen sitten syyskuun.
- Yhdysvaltain kansallinen ISM-suhdannebarometri heikkeni tammikuussa 57,5 pisteeseen, mikä on alin arvo reiluun kahteen vuoteen. Barometri ennakoi amerikkalaisen teollisuuden kasvuvauhdin hiljenemistä lähikuukausina. Sen sijaan Chicagon alueen näkymät vahvistuivat 65,2 pisteeseen.
- Euroalueen inflaatio kiihtyi tammikuussa 5,1 %:in, jälleen korkein lukema yhteisvaluutta-alueen historiassa.
- Palvelualojen suhdanneodotukset heikkenivät Yhdysvalloissa tammikuussa, mutta ISM-instituutin barometri ennakoi yhä palvelusektorille selvää kasvua indeksin 59,9 pisteen lukemallaan.
- Työllisten määrä kasvoi Yhdysvalloissa reippaasti tammikuussa ylittäen samalla markkinoiden odotukset. Vajaan puolen miljoonan työllisen lisäys kertoo samalla yhä kiristyvästä työmarkkinatilanteesta.
- Amerikkalainen inflaatio kiihtyi tammikuussa 7,5 %:in ylittäen samalla markkinoiden odotukset. Vauhti oli jälleen nopeinta neljään vuosikymmeneen.
Muut tapahtumat
- Neuvottelut Venäjän ja länsimaiden välillä eivät edelleenkään ole tuoneet ratkaisua Ukrainaa koskevaan kinaan. Kireä ilmapiiri heijastuu markkinoille edelleen korkeina energiahintoina.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Helmikuun loppupuolisko on markkinoille talous- ja yritysuutisten kannalta hiljaista aikaa, mikä puolestaan heijastuu markkinoille ad hoc – uutisten merkityksen kasvuna. Akuuteimpana uhkana sijoitusmarkkinoiden mielenrauhalle on kireä tilanne Ukrainan ympärillä, mikä kärjistyessään voi laukaista ennakoimattoman suuria liikkeitä energiahintoihin. Kriisin helpottaessa luonnollisesti myös markkinatunnelma piristyisi.
Talousnäkymien valossa edellytykset myönteiselle kehitykselle ovat edelleen hyvät. Yritykset luottavat vahvan kasvun jatkumiseen ja kuluttajien kannalta koronarajoitusten purkaminen yhdistettynä erinomaiseen työllisyystilanteeseen takaa kysynnän kasvun vahvana. Markkinoiden kannalta suurin kysymys liittyy juuri nyt inflaationäkymiin. Jos poliittiseen tilanteeseen saadaan jonkinlainen vakaus aikaiseksi, voidaan kevään edetessä olettaa myös energiahintojen maltillistumista ja sitä myötä inflaatiopaineiden hellittämistä.