Markkinatapahtumat.
Osakemarkkinoilla koeteltiin ennätyskurssien kestävyyttä kuluneella viikolla marraskuun vaihtuessa joulukuuksi. Wall Streetillä osakekurssit notkahtivat enimmillään noin 5 % marraskuun 22. päivänä kirjatuista kurssihuipuistaan ja muun maailma pörssit reagoivat vastaavilla kurssiliikkeillä. Joulukuun alkupäivinä kurssit ovat jatkaneet poukkoiluaan, mutta lasku näyttää tyrehtyneen.
Markkinoiden heilahtelun syyksi on esitetty huolia uuden koronavirusmuunnoksen, Omikronin, aiheuttamaa uhkaa maailman talouskasvulle sekä toisaalta odotettua nopeampaa inflaatiota niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Näillä uutisilla lieneekin oma painoarvonsa, mutta kuukaudenvaihteeseen osunut kurssinotkahdus voi hyvinkin selittyä myös markkinoiden normaaliin käyttäytymiseen kuuluvalla kurssitestauksella. Rajusti nousseiden osakekurssien kestävyyttä on tapana testata aika ajoin vahvassakin nousutrendissä.
Reaalitalouden puolella merkkejä näkymien merkittävistä muutoksista tai suhdannetilanteen heikkenemisestä ei ole kuunvaihteessa nähty. Suhdannebarometrit kertovat yritysten luottamuksen olevan edelleen vankkaa Atlantin molemmilla rannoilla ja talvikuukausina kasvun ennakoidaan jatkuvan vahvana. Korkomarkkinoilla korot eivät ole mainittavasti nousseet odotuksia nopeammasta inflaatiosta huolimatta, pitkät korot jopa laskivat.
Osakemarkkinat
- Maailman osakekurssit notkahtivat enimmillään 4,6 % marraskuun loppupuolen kurssihuipuistaan joulukuun alkuun tultaessa MSCI World -indeksillä euroissa mitaten. Koko kuluvan vuoden osalta kurssit ovat yhä 26,7 % vuodenvaihteen tasoa korkeammalla.
- Amerikkalaisten analyytikoiden tulosennusteet vuoden viimeisen neljännekseen osalta ovat joulukuun alussa hieman heikentyneet. Tuloskasvuksi ennakoidaan nyt vajaat 21 %. Enimmillään tuloskasvuksi odotettiin 22,4 % lokakuussa.
- Euroopassa pörssiyhtiöiden tuloskehityksen odotetaan pysyneen erinomaisen vahvana viimeisellä kvartaalilla ja tuloskasvuksi ennakoidaan 51 %.
Korkomarkkinat
- Pitkät markkinakorot alenivat selvästi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin huolimatta arvioitua nopeammasta inflaatiosta. Saksan 10-vuotinen korko painui -0,2 %:n tasolta -0,37 %:in. Vastaava amerikkalainen korko valahti 1,67 %:sta lähelle 1,4 %:n tasoa.
- Lyhyemmissä koroissa nähtiin sentään hiuksen hienoa nousua inflaatiopaineiden johdosta, mutta muutokset jäivät lopulta prosentin sadasosiin.
- Dollarin vahvistuminen tyssäsi dollarikorkojen taittuessa laskuun. Euron arvo vakiintui 1,13 dollarin tasolle.
Talousluvut
- Elinkeinoelämän luottamus vahvistui euroalueella marraskuussa korona-ajan toiseksi korkeimpaan lukemaan EU komission mittauksessa. Kuluttajien luottamus sen sijaan heikkeni viime kevään tasolle.
- Kiinan teollisuuden suhdannenäkymät toipuivat hieman marraskuussa ja teollisuuden etujärjestön mittaama luottamusindeksi pinnisteli niukasti 50 pisteen kasvurajan päälle. Palvelualojen näkymät säilyivät ennallaan varovaisen kasvun kannalla.
- Työllisyyden vahvistuminen jatkui Saksassa. Työttömyysaste laski 5,3 %:in ja työttömien määrä jälleen alimmilleen pandemia-aikana.
- Euroalueen inflaatio jatkoi nopeaa kiihtymistään marraskuussa. Kuluttajahinnat nousivat 4,9 % ja vauhti oli nopeinta koskaan yhteisvaluutan historiassa. Pohjahinnat kohosivat 2,6 %, mikä oli toiseksi nopein vauhti euroalueen historiassa.
- Chicagon ostopäällikköindeksi heikkeni marraskuussa, mutta indeksin 61,8 pisteen lukema kertoo elinkeinoelämän olevan edelleen vahvassa korkeasuhdanteessa. Kansallinen ISM-suhdannebarometri pysyi niin ikään yli 60 pisteen lukemissa ennakoiden vahvan kasvun jatkumista lähikuukausina.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus rapisi edelleen marraskuussa inflaatiopaineiden johdosta. Luottamusindeksi pysyi kuitenkin selvästi päälle 100 pisteen kasvurajan ennakoiden kulutuksen kasvun jatkumista.
- Euroalueen suhdannenäkymät pysyivät vakaina tutkimustalo Markitin mittauksessa marraskuussa. Talouskasvun ennakoidaan jatkuvan edelleen vahvana.
Muut tapahtumat
- EKP:n pääjohtaja Lagarde arvio euroalueen kiihkeimmän inflaation ajoittuneen marraskuuhun ja hintojen nousun siten jatkossa vaimenevan.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Sijoitusmarkkinoilla heiluntaa aiheuttaneet uutiset uudesta virusmuunnoksesta tuskin aiheuttavat pidempiaikaista pessimismiä. Markkinanäkymien kannalta ratkaisevaa on se, kuinka paljon talouden toimintaa viruksen torjunta haittaa ja jo nyt näyttää siltä, että onneksi hyvin vähän. Inflaatio puolestaan lisää jännitystä korkomarkkinoilla, mutta kuten markkinaliikkeistä olemme nähneet, mitään merkkejä laajemmasta korkojen noususta ei edelleenkään ole ilmaantunut.
Joulukuussa markkinoilla saadaan todennäköisimmin taloudestakin positiivista dataa ja vahvat suhdannemittaukset ennakoivat meneillään olevan talouden nousukauden jatkuvan vahvana myös talvikuukausina. Kuluttajat ovat länsimaissa voimissaan ja joulukaupasta on tulossa hyvä. Yritykset ovat omaan tilanteeseensa tyytyväisiä ja niinpä ensi vuoden puolella raportoitavista tuloksistakin voidaan toivoa jälleen analyytikoiden ennusteitakin vahvempia.