Markkinatapahtumat. Wall Streetillä kurssinousu ylsi kuluneella viikolla jälleen yhteen merkkipaaluun S&P 500 –indeksin ja Dow Jones –indeksin noustua uusiin ennätyskorkeuksiinsa. Pörssien vahvuus voidaan tulkita rohkaisevien rokoteuutisten aikaansaamaksi. Ensimmäisten rokotteiden odotetaan tulevan yleiseen tarjontaan jo joulukuun lopussa ja laajaa väestön rokotekattavuutta ennakoidaan ensi kesään tultaessa. Näkymä talouden toimintaympäristön normalisoitumisesta on nostanut etenkin perinteisempien toimialojen osakkeita, kun taas teknologiasektorilla nousuinto on ollut rokoteuutisista huolimatta valjumpaa.
Markkinoiden lähitulevaisuuden kannalta jännitystä tuottaa itse epidemian kehitys ennen kuin rokotteiden vaikutus alkaa näkyä. Euroopassa karanteenitoimet tulevat leikkaamaan talouden elpymisen kärjen vuoden viimeisiltä kuukausilta ja samaa on odotettavissa myös Yhdysvalloissa. Useat osavaltiot ja paikallishallinnot ovat pikavauhtia asettaneet yhä kireämpiä rajoitustoimia, jotka vähintäänkin lykkäävät talouden kasvuodotuksia kohti kevään oletettavasti valoisampia aikoja.
Korkomarkkinoilla tautitilanteen paheneminen käänsi korot valtiolainoissa jälleen laskuun. Markkinoilla arvioidaan lähiaikojen heikompien kasvunäkymien johtavan yhä suurempaan elvytystarpeeseen. Keskuspankkien tuki todennäköisimmin kasvaa entisestään, mutta julkisen vallan elvytysohjelmat uhkaavat ainakin lykkääntyä Atlantin molemmilla rannoilla poliittisen kädenväännön seurauksena.
Osakemarkkinat.
- Marraskuu on ollut maailman pörsseissä vahva. MSCI World –indeksin mukaan euroissa laskettuna osakkeet ovat nousseet kuukauden alusta 9,3 %. Eurooppalaisten osakkeiden nousu on ollut tätäkin vahvempaa, +13,4 %.
- Epidemiatilanteen nopea huononeminen on johtanut eurooppalaisia pörssiyhtiöitä koskevien tulosennusteiden laskuun. Vuoden viimeisen neljänneksen tulosten odotetaan nyt jäävän runsaat 26 % viime vuotta alemmiksi. Ennusteet alenivat runsaat 3 % viikon mittaan.
- Amerikkalaisia pörssiyhtiöitä koskevat tulosennusteet ovat vielä pysyneet vakaina ja tulosten odotetaan jäävän vuoden lopussa vajaat 11 % vuodentakaista heikommiksi.
Korkomarkkinat.
- Valtiolainakorkojen lasku epidemiatilanteen heikkenemisen myötä painoi Italian pitkän koron jälleen historiallisiin pohjalukemiinsa 0,6 %:n pintaan.
- Myös yrityslainojen korkotasot alenivat valtiolainakorkojen vanavedessä. Hetkellisesti heikkenevät suhdanneodotukset eivät markkinoiden tulkinnan mukaan vielä uhkaa yrityslainojen luottokelpoisuutta.
Talousluvut.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus heikkeni marraskuussa alimmilleen neljään kuukauteen Michiganin yliopiston mittauksessa. Heikkenevä luottamus alentaa odotuksia joulukaupan osalta.
- Japanin talouskasvu oli kolmannella vuosineljänneksellä hieman ennakoitua nopeampaa ja BKT toipui 5,0 % kevätneljänneksestä. Vuodentakaiseen verrattuna Japanin talous oli vielä sen sijaan 5,8 % alempana.
- Kiinan teollisuustuotannon kasvu jatkui vahvana 6,9 %:ssa vuodentakaiseen verrattuna lokakuussa. Sen sijaan vähittäiskaupan kasvu hidastui hieman 4,3 %:in.
- Teollisuuden suhdanneodotukset heikkenivät marraskuussa New Yorkin alueella, mutta suhdanneindeksi pysyi vielä 6,3 pisteluvullaan positiivisella kannalla. Myös Philadelphian alueella optimismi oli hivenen lokakuuta maltillisempaa, mutta yhä korkeissa 26,3 pisteen lukemissa.
- Vähittäiskaupan kasvuvauhti hidastui hieman Yhdysvalloissa lokakuussa. Kauppa kasvoi 5,7 % viime vuoden lokakuuhun verrattuna, mutta epidemian pahenemisen pelätään latistavan kasvua tuntuvasti vuoden viimeisinä kuukausina.
- Amerikkalainen teollisuustuotanto jatkoi elpymistään lokakuussa. Tuotannon määrä oli 5,3 % vuodentakaista alempi oltuaan syyskuussa vielä 6,7 % miinuksella.
- Eurooppalainen inflaatio pysyi miinusmerkkisenä lokakuussa viidettä kuukautta peräjälkeen. Pitkittyvä deflaatio ennakoi EKP:ltä tuntuvaa elvytyksen lisäystä joulukuun alun kokouksessaan.
Muut tapahtumat.
- EU:n suuren elvytyspaketin eteneminen takkuilee Unkarin ja Puolan asetettua vastahankaan oikeusvaltioperiaatetta koskevien kirjausten vuoksi.
- Britannian ja EU:n väliset kauppaneuvottelut ohittivat kuluneella viikolla jälleen yhden asetetun takarajan ilman tulosta.
Mitä seuraavaksi?
Marraskuun lopussa lyhyen tähtäyksen talousnäkymien ja siten markkinoiden tunnelman kannalta mielenkiintoisinta jännitettävää on amerikkalaisen joulukaupan avaus. Viikon päästä juhlittava kiitospäivän viikonloppu aloittaa joulukauppasesongin ja tällä kertaa nopeasti laajenneet koronarajoitteet muokkaavat myyntinäkymiä. Toistaiseksi kuluttajat ovat osoittaneet ihailtavaa sitkeyttä ja kaupan myynti on ollut jopa vankassa kasvussa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Mikäli samaa sitkeyttä raportoidaan joulukaupan osalta, jäävät myös talouden vauriot uusista rajoitustoimista vähäisiksi.
Poliittiselta rintamalta markkinat odottavat yhä laajojen elvytysohjelmien valmistumista niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. EU:n elvytyspaketin odotetaan lopulta tulevan voimaan ensi vuoden alkuun tultaessa ja amerikkalaisen elvytyspaketin viimeistään Bidenin presidenttinimityksen myötä tammikuun 20. päivän jälkeen. Euroopassa lisäpuhtia markkinoille on luvassa myös EKP:n seuraavasta kokouksesta, mistä keskuspankkiirit ovat jo lupailleet uusia rahapoliittisia elvytystoimia.