Markkinatapahtumat.
Marraskuun alku on ollut länsipörsseissä kurssijuhlaa. Osakekurssit ovat nousseet Euroopassa ja Yhdysvalloissa jälleen uusiin ennätyksiinsä vetäen samalla koko maailman osakekursseja mittaavat indeksit ennätyslukemiinsa. Wall Streetillä S&P500 ja Nasdaq -indeksit kirjasivat uudet ennätyslukemansa kuluneen viikon jokaisena päivänä. Kurssikehitystä tukevat vahvan tuloskauden lisäksi myös odotukset talouskasvun vahvuudesta jatkossa sekä korkomarkkinoiden maltillisuus keskuspankkien linjausten jälkeen.
Markkinoita riemastuttivat etenkin Yhdysvaltojen suhdannenäkymät. Teollisuudessa vahvan korkeasuhdanteen odotetaan jatkuvan näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen ja palvelualoilla odotukset kohosivat korkeimmilleen miesmuistiin. Palvelusektorin merkitys Yhdysvaltain talouskasvulle on ratkaiseva ja samalla palvelualojen kirkkaat näkymät ruokkivat odotuksia myös pörssiyhtiöiden menestyksen suhteen.
Kehittyvillä markkinoilla tunnelmat ovat sen sijaan olleet olennaisesti valjummat. Osakekurssit jäivät kuluneen viikon mittaan jopa hieman miinukselle ja suurin syyllinen heikkoon kehitykseen on Kiinan uppoavat suhdanneodotukset. Teollisuuden tunnelmat synkistyivät Kiinassa edelleen ja jopa maan hallitus kommentoi talousnäkymien latistuneen. Kiinan säteilyvaikutukset muille kehittyville markkinoille latistavat myös niiden näkymiä.
Osakemarkkinat
- Maailman osakekurssit ovat nousseet marraskuun ensimmäisellä viikolla jo runsaat 5 % kirjaten samalla uuden ennätystasonsa MSCI World -indeksillä euroissa mitaten.
- Markkinoiden tulosennusteet vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta eivät ole nousseet Euroopassa eikä Yhdysvalloissa lokakuussa. Tulosten odotetaan kasvavan Euroopassa vuoden lopussa 44,5 % ja Yhdysvalloissa vastaavasti 21,6 % vuodentakaisesta.
- Ensi vuoden alussa tuloskasvun arvioidaan latistuvan Euroopassa 11,6 %:in ja Yhdysvalloissa 5,8 %:in
Korkomarkkinat
- Markkinakorot taittuivat marraskuun alussa laskuun vaikka Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti joukkolainojen osto-ohjelman alasajosta. 10-vuotinen dollarikorko painui 1,5 %:n pintaan käytyään lokakuussa korkeimmillaan 1,7 %:ssa. Saksan vastaava korko aleni -0,2 %:n alapuolelle käytyään aiemmin päälle -0,1 %:ssa.
- Euroopassa painuivat eniten Italian ja Espanjan korot EKP:n viestitettyä, ettei keskuspankilla ole aikeita nostaa korkojaan ensi vuonna.
- Dollari vahvistui korkojen käännyttyä laskuun. Euron kurssi painui 1,155 dollarin tuntumaan
Talousluvut
- Euroalueen inflaatio jatkoi kiihtymistään lokakuussa ja kuluttajahintojen nousuvauhti ylsi 4,1 %:in. Inflaatio on nyt nopeimmillaan kolmeen vuosikymmeneen. Sen sijaan pohjahinnoin mitattuna hintojen nousu jäi maltillisemmaksi 2,1 %:in.
- Talouskasvu hidastui Euroalueella 3,7 %:in kolmannella vuosineljänneksellä edellisen kvartaalin nopeasta 14,2 %:n lukemasta.
- Chicagon alueen ostopäällikköindeksi vahvistui lokakuussa ja indeksin pisteluku 68,4 ennakoi edelleen erittäin vahvaa tuotannon kasvua. Kansallinen ISM-suhdannebarometri puolestaan pysyi liki ennallaan 60,8 pisteen lukemissaan ennakoiden sekin vankkaa kasvua lähikuukausille.
- Kiinalaisen teollisuuden suhdannenäkymät jatkoivat synkkenemistään lokakuussa. Teollisuuden etujärjestön suhdannebarometri valui 49,2 pisteeseen ennakoiden kasvun hidastumista entisestään. Myös palvelualojen näkymät lipsuivat, mutta pysyivät silti niukasti positiivisina.
- Euroalueen teollisuuden suhdannenäkymät pysyivät vakaina tutkimustalo Markitin mittauksessa marraskuun alussa. Indeksin 58,3 pisteen lukema povaa vakaan kasvun jatkumista eurooppalaiseen teollisuustuotantoon. Palvelualojen odotukset sen sijaan heikkenivät hieman.
- Palvelualojen suhdanneodotukset nousivat Yhdysvalloissa kohisten lokakuussa. ISM-instituutin mittauksessa suhdannenäkymät ovat nyt korkeimmillaan pandemian alun jälkeen ja samalla korkeimmillaan vuosikymmeniin
Muut tapahtumat
- Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti vastedes supistavansa joukkolainojen osto-ohjelmaansa 15 miljardilla dollarilla kuukausittain. Ostot päättyvät siten ensi vuoden puoliväliin tultaessa. Pääjohtaja Powell on kommentoinut koronnostojen seuraavan pian osto-ohjelman päättymisen jälkeen
Mitä seuraavaksi?
Suhdannemittausten valossa amerikkalainen talouskasvu on osoittautumassa loppuvuonna jopa selvästi ennakoituakin vahvemmaksi. Yritysten luottamus tulevaan on edelleen vahvaa Yhdysvaltain lisäksi myös Euroopassa. Näyttääkin siltä, että sijoitusmarkkinoilla analyytikoilla on jälleen tarvetta nostaa arvioitaan pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä loppuvuodelle ja alati paranevat tulosnäkymät pitävät pörssien juhlatunnelmaa yllä. Toistaiseksihan analyytikot näyttävät olleen haluttomia kohottamaan ennusteitaan, vaikka juuri päättymäisillään ollut tuloskausi osoittautuikin jälleen aiempia ennusteita paremmaksi.
Markkinatunnelman kannalta keskeistä on myös korkomarkkinoiden rauhallisuus. Korot eivät nousseet Fedin ilmoitettua osto-ohjelmansa eli setelirahoituksensa alasajosta ensi kesään mennessä vaan päinvastoin markkinakorot taittuivat hienoiseen laskuun. Jos markkinoiden tulkinta rauhallisen korkokäänteen onnistumisesta osoittautuu oikeaksi, ei pörsseissäkään ole syytä pelätä korkojen uhkaavan osakkeiden hinnoittelua.