#IndexViikko 43

Tämän viikon tapahtumat  

Tiistaina päähuomion veivät euroalueen ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksit (PMI), jotka olivat ensimmäisiä indikaatioita lokakuun talousaktiviteetista. Yhdysvalloissa sekä palveluiden että teollisuuden luvut nousivat ja ylittivät odotukset. Euroalueella sen sijaan sekä teollisuuden että palveluiden indeksit laskivat syyskuusta ja jäivät alle odotusten. Euroalueen ostopäällikköindeksin yhteispisteluku, 46,5, on selvästi alle 50:n, eli indeksi osoittaa taantuman suuntaan. Tiistaina julkaistiin myös euroalueen pankkien luotonannon seurantakysely (BLS), jonka mukaan lainojen kysyntä oli laskenut Q3:lla ”voimakkaasti” sekä kotitalouksien että yritysten osalta ja lainojen myöntämisen standardit olivat yhä tiukentuneet. Läntinen maailma onkin varsin jakautunut. Yhdysvalloissa talous kasvaa, kun taas Eurooppa on lähellä taantumaa. Torstaina Yhdysvaltojen Q3:n talouskasvun vuositason vauhdiksi raportoitiin odotuksia kovempi 4,9 %!

Markkinatunnelmien kannalta tärkeät digijättiläiset ovat raportoineet vaihtelevasti. Googlen emon Alphabetin osake romahti tulosjulkistuksensa jälkeen yli 9 %, mikä oli yhtiön osakekurssin isoin päiväpudotus koronakevään 2020 jälkeen. Myös Metan osake laski julkistuspäivänä. Nämä ovat yksittäisiä yhtiöitä, mutta alkuvuoden aikana Magnificent 7 -osakkeiden nousu tuonut poikkeuksellisen ison osan maailman osakemarkkinoiden tuotoista, joten näiden liikkeillä on merkitystä. Kun tarkastellaan laajemmin yhdysvaltalaisen SP500-indeksin yhtiöiden tuloskauden alkua, esimerkiksi LSEG I/B/E/S-aineiston mukaan hieman tavanomaista suurempi osa yhtiöistä on raportoinut yli odotusten. Euroopassa tuloskausi on vielä alkuvaiheessa, mutta Euroopassa yhtiöistä hieman yli puolet on raportoinut yli odotusten, mikä on normaali tahti.

EKP piti korot ennallaan torstain kokouksessaan ensimmäistä kertaa kesän 2022 jälkeen. Markkinoiden odotuksissa on, että ohjauskorot ovat nyt huipulla, ja seuraava liike olisi koronlasku kesällä 2024. Tämä voi tosin aikaistua, jos euroalueen talouden näkymät heikkenevät nykyistä tahtia. EKP:n johtajan Lagarden viesti tulkittiin lopulta hieman kyyhkymäiseksi, koska hän mainitsi haastatteluosiossa talousnäkymien epävarmuuden useamman kerran. Hän tosin myös totesi, että koronlaskut odotukset ovat vielä ennenaikaisia. Markkinoilla euroalueen korot ja koronnosto-odotukset kuitenkin laskivat hieman EKP:n tilaisuuden aikana ja jälkeen.

Viikon aikana korot liikkuivat, mutta ne ovat perjantaiaamuna lähellä viikontasaisia tasoja. Osakeindeksit ovat sitä vastoin laskeneet. Laajat Euroopan osakeindeksit ovat valuneet lähelle tämän vuoden alimpia tasoja, joilla oltiin aivan tammikuun alussa ja maaliskuun minipankkikriisin aikaan. Esimerkiksi Stoxx600-indeksi on laskenut noin 8 % heinäkuun huipulta. Tuloskasvuodotukset eivät kuitenkaan ole laskeneet samassa suhteessa, joten 12 kk eteenpäin katsovalla p/e-luvulla mitattuna Euroopan osakkeiden p/e on laskenut jo alle 12:n.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään perjantaina julkaistaan Yhdysvaltain keskuspankki Fedin suosima syyskuun PCE-inflaatiomittari, jolla voi suora vaikutus rahapolitiikkaan. Maanantaina päähuomion vievät Saksan ja Espanjan lokakuun alustavat inflaatioluvut. Koko euroalueen luvut julkistetaan tiistaina, jolloin raportoidaan myös euroalueen alustava Q3-talouskasvu. Euroalueen vaisuutta Yhdysvaltoihin verrattuna kuvaa, että euroalueen Q3:n vuositason talouskasvuksi odotetaan +0,5 %. Tiistaina julkaistaan myös Kiinan ostopäällikköindeksit.

Keskiviikkona Yhdysvalloissa on kiireinen markkinapäivä. Iltapäivällä julkaistaan teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi ja avoimien työpaikkojen määrästä kertova JOLTs-mittari. Illalla julkistetaan Fedin korkokokouksen päätökset. Korkoihin ei odoteta muutoksia tässä kokouksessa, mutta Fed jättänee oven auki lisänostoille. Markkinahinnoittelun mukaan Fediltä ei odoteta enää koronnostoja tässä syklissä, vaan seuraava liike olisi lasku kesällä 2024. Luonnollisesti inflaatio- ja työllisyysluvuilla on iso merkitys, joten perjantaina julkistettava nonfarm payrolls- työllisyyslukupaketti saa huomiota. Torstaina Englannin keskuspankki pitää korkokokouksensa ja tuloskausi jatkuu kiivaana koko viikon.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana. Viimeisen 30 vuoden aikana Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on saanut korkojen nostonsa selkeästi päätökseen neljä kertaa eli vuosina 1995, 2000, 2006 ja 2018. Näiden jälkeen vuosina 1995–1998, 2000–2002, 2006–2008, 2018–2020 korkosijoitukset ovat tuottaneet mukavasti. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt 5,50 %:ssa, ja tämä on korkein taso yli 20 vuoteen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi vähentää rahapolitiikan kiristämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!