Sijoitusympäristö.
Ensi viikko on markkinoilla erityisen mielenkiintoinen, kun kuukauden tärkeimmät talousluvut julkaistaan, Fed kokoustaa ja Q3-tuloskausi on vielä käynnissä. Vuosi 2022 on ollut lokakuun loppuun asti heikko sekä osakemarkkinoiden että korkomarkkinoiden tuottojen kannalta. Sijoittajan täytyy kuitenkin suunnata katse eteenpäin. Osakkeiden arvostus on alle viimeisen 10 vuoden keskiarvon ja korkotason nousu on tehnyt korkosijoituksista aiempaa selvästi houkuttelevampia. Meneillään on itse asiassa yksi viimeisen 100 vuoden heikoimmista vuosista 60/40-sijoittajille yhdysvaltalaisella aineistolla. Historiassa tämä on ollut varsin rationaalinen aika sijoittaa hajautetusti oman sijoitussuunnitelman mukaan. Sekä osakemarkkinoiden että korkosijoitusten näkymät ovat mielenkiintoiset. Jos taantuma tulee, keskuspankkien kiristystarpeet vähenevät, mikä tukisi korkosijoituksia.
Markkinoiden tärkeimmät teemat ovat inflaationkehitys ja keskuspankkien toimet
Iso kysymys on, kuinka paljon keskuspankit (erityisesti EKP) voivat ja haluavat kiristää rahapolitiikkaansa, kun keskeiset talouden luottamusluvut osoittavat taantuman suuntaan.
Inflaatio on korkealla, mutta on hyvät syyt olettaa, että se hidastuu. Talouskasvun hiipuessa hintapaineet pienevät ja talvella inflaation vuodentakaiset vertailuluvut nousevat korkeammiksi ja siten laskennallinen hintojen nousu putoaa. Keskuspankit ovat kiristäneet historiallisella vauhdilla, mutta vaikutukset näkyvät viiveellä eli jarruttava vaikutus alkaa vasta näkyä reaalitaloudessa.
Fed on nostanut ohjauskorkonsa nollan tuntumasta haarukkaan 3,00-3,25 %. Nostoja nähtäneen vielä ainakin kaksi kertaa 50-75 korkopisteellä. Seuraava Fedin koronnosto nähtäneen jo ensi viikolla 2.11. EKP nosti 75 korkopisteellä keskeisiä korkojaan kokouksessaan 27.10., ja lisää on luvassa tulevissa kokouksissa. Olennaista on, että nämä nostot ovat markkinoiden odotuksissa. Vaikka heti perään vuonna 2023 ei korkoja alettaisikaan laskea, oltaisiin tilanteessa, jossa korkosijoitusten tuottonäkymät olisivat varsin kohtuulliset. Tärkein asia markkinatunnelman paranemiseksi olisi inflaation laantuminen. Markkinoiden odotukset ovat, että Fedin ohjauskoron huiput olisivat vajaassa 5%:ssa ja EKP:kin nostaisi ensi vuonna 3 %:n tuntumaan. Toistaiseksi liian korkeana pysyttelevä inflaatio ja Yhdysvaltojen vahvat työmarkkinat pakottavat keskuspankit kiristämään.
Kuluneen viikon tapahtumat
Osakemarkkinoilla alkuviikko oli noususuuntainen, mutta amerikkalaisten digialan megajättien odotuksia heikommat tulosjulkistukset painoivat tunnelmia viikon loppupuolella. Viikon aikana korkotaso kuitenkin laski, joten sijoittajat ovat saaneet nauttia positiivisesta kokonaistuotosta. Viime viikonloppuna Kiinan puoluekokouksessa Xi Jinpingin asema vahvistui entisestään. Hän jatkaa puolueensa ja maansa johdossa, ja lisäksi puolueen pysyvään komiteaan nimitettiin Xin kanssa samanmielisiä henkilöitä. Tiukkaan Covid19-kontrolliin ei ainakaan toistaiseksi tullut muutoksia, ja vallan keskittymisen myötä poliittiset riskit voivat kasvaa.
Talouslukujen puolella nähtiin keskimäärin pettymyksiä. Maanantaina julkistetut eteenpäin luotaavat ostopäällikköindeksit laskivat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa odotuksia enemmän. Erityisesti Saksan osalta tilanne näyttää vaikealta, ja taantuma lienee väistämätön. Viikon aikana mm. myös USA:n asuntojen hinnat ja kuluttajaluottamus laskivat odotuksia enemmän. Huonojen talouslukujen myötä keskuspankkikielellä ”riskit alaspäin” ovat kasvaneet, mikä sai korkotason laskemaan, mikä taas tuki osakkeita. Tuloskausi on myös sujunut riittävän hyvin odotuksiin nähden. Torstaina julkistettu Yhdysvaltain bkt Q3:lta raportoitiin yli odotusten, mutta Q3:n päättyi jo kuukausi sitten eli luku kuvaa enemmän menneisyyttä kuin tulevaa.
Inflaatio on koholla, mutta varsinkin EKP:ssa mietitään, kuinka paljon voidaan kiristää, kun taantuma on käsillä. Ei keskuspankitkaan halua talouksia syvään taantumaan ajaa, kun keskeiset talousindikaattorit kertovat jo selvästä hidastumisesta. Viikon puolivälissä Kanadan keskuspankki yllätti odotuksia pienemmällä 0,50%-yksikön koronnostolla, kun odotuksissa oli 0,75%. Tämä laski korkoja kautta linjan. Viikon aikana dollari heikentyi hieman osittain juuri laskeneiden Fedin koronnosto-odotuksien vuoksi.
Iso-Britanniassa uudeksi pääministeriksi nousi Rishi Sunak. Tämä sai Iso-Britannian korot laskemaan verrokkimaita enemmän, ja korot liikkuvat nyt tasoilla, missä oltiin syyskuun puolivälissä. Euroopan energiamarkkinoilta hyvä huomata, että maakaasun hinta on laskenut viime viikkojen aikana voimakkaasti. Hinta on nyt samoilla tasoilla kuin maaliskuun ja kesäkuun välillä. Yksi selittävä tekijä on, että Euroopan kaasuvarastot ovat täyttyneet, ja varastokysyntä on laskenut. Öljyn hinta puolestaan liikahti viikon aikana hieman ylöspäin.
Tuloskausi on myös hyvässä vauhdissa. Vaikka Microsoftin, Alphabetin, Metan ja Amazonin osakkeet laskivat tulosjulkistusten jälkeen, kokonaisuutena tuloskausi on sujunut riittävän hyvin.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Ensi viikko on yksi syksyn mielenkiintoisimmista. Heti maanantaina ohjelmassa ovat Euroopan inflaatio ja Kiinan valtiolliset ostopäällikköindeksit. Tiistaina luvassa on mm. Yhdysvalloista ostopäällikköindeksejä ja dataa avoimista työpaikoista (JOLTS). Keskiviikkona ilmoitetaan Fedin korkopäätös, ja perjantaina Yhdysvalloista julkaistaan katsaus Yhdysvaltain työmarkkinoista, ”nonfarm payrolls”. Luvassa on varsinainen superviikko, koska inflaatio ja työmarkkinat ovat keskuspankkien jatkosuunnitelmien suhteen avainasemassa. Ja keskuspankkien suunnitelmat ovat sijoitusmarkkinoiden jatkon kannalta keskeisessä roolissa. Ostopäällikköindeksien julkaisujen yhteydessä julkaistaan myös alakomponentteja mm. työllisyydestä ja hintakehityksestä eli nekin tuovat lisätietoa avainasioihin. Markkinaliikkeet voivat olla poikkeuksellisen suuria. Lisämausteen tuovat vielä Q3-tulosjulkistukset.