Markkinatapahtumat. Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi on alkanut vahvasti. Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ylivoimainen valtaosa pörssiyhtiöistä on onnistunut raportoimaan reippaasti odotettua paremmista luvuista. Wall Streetillä tuloksensa raportoineista yrityksistä peräti 86 % kertoi ennakoitua paremmista luvuistaan tuloskauden ensimmäisen viikon päätteeksi. Lisäksi nämä positiiviset tulosyllätykset ovat olleet jopa yli 22 % ennustettuja lukuja korkeampia, mikä on huimasti suurempi marginaali kuin tavallisesti tuloskausien yhteydessä.
Tuloskauden jatkuessa raportoidut luvut tulevat todennäköisimmin hieman maltillistumaan, mutta jo nyt on selvää, että meneillään oleva tuloskausi muodostuu selvästi markkinoiden ennakoimaa paremmaksi. Hyvän tuloskauden myötä markkinoilla tullaan myös nostamaan tulevien vuosineljännesten tulosennusteita, mikä luonnollisesti tukee osakesijoittajien optimismia. Tulosnäkymien taivaanrantaa tosin on alkanut tummentaa syksyn koronaepidemian toisen aallon voimakas kiihtyminen. Nyt markkinoilla jännitetäänkin sitä, missä määrin epidemian vaatimat rajoitustoimet ja kuluttajien mahdollisesti säikympi käytön latistavat koko talouden elpymisodotuksia talven aikana.
Korkomarkkinoilla muutokset ovat pysyneet pieninä, mutta tuloskauden alettua koroissa havaittiin loiva käänne ylöspäin. Tätä voidaan pitää korkomarkkinoiden signaalina hieman paremmista talousnäkymistä. Talousluvut ovat edelleen olleet valtaosin odotettua vahvempia ja etenkin kuluttajavetoisen kysynnän osalta suorastaan erinomaisia. Loka-marraskuussa sitten nähdään kuinka paljon epidemia kiihtyminen mahdollisesti lannistaa kuluttajien ostointoa.
Osakemarkkinat.
- Odotukset eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä ovat selvästi piristyneet tuloskauden alun myötä. Tulosten odotetaan yhä heikentyneen vajaat 35 % vuodentakaisesta, mutta ennusteet ovat kohonneet noin 4 % kuun alusta lukien.
- Maailman osakemarkkinoiden tuotto jäi kuluneen viikon aikana miinukselle euroissa MSCI World –indeksillä mitaten ja lasku selittyi suurimmalta osin euron arvon vahvistumisesta suhteessa dollariin. Lokakuun osalta osakekurssit ovat vielä reilun prosentin plussalla.
- Wall Streetillä positiivisimpia tulosyllätyksiä on tähän mennessä saatu kuluttajatarvikkeiden valmistajilta, energiayhtiöiltä sekä terveysalan yhtiöiltä. Myös pankkien tulokset ovat olleet reippaasti odotettua vahvempia.
Korkomarkkinat.
- Valtiolainakorot kääntyivät kuluneen viikon aikana loivaan nousuun pudottuaan Euroopassa sitä ennen alimmilleen sitten kevään koronakriisin. Erityisen selvästi korot nousivat Italiassa, missä mitattiin historiallisen matalat korkonoteeraukset vain viikkoa aiemmin.
- Euron kurssi on jälleen vahvistunut suhteessa dollariin hätyytellen 1,19 taalan tasoa. Yhteisvaluutan vahvistumista perustellaan amerikkalaisen talouden tukipaketin lykkääntymisellä.
Talousluvut.
- Amerikkalaisen vähittäiskaupan kasvu kiihtyi edelleen syyskuussa. Kauppa kasvoi 5,4 % vuodentakaisesta. Vahva kaupan kasvu tukee odotusta koko talouden vahvasta kasvusta loppuvuoden aikana.
- Yhdysvaltain teollisuustuotannon toipuminen hidastui vastoin ennakko-odotuksia syyskuussa. Tuotannon arvo oli 7,3 % vuodentakaista alempana. Elokuussa vuosimuutos oli -7,0 %.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus vahvistui edelleen hieman lokakuussa Michiganin yliopiston luottamusmittauksessa. Kokonaisuudessaan kuluttajat ovat kuitenkin yhä kyselyn mukaan varovaisella kannalla.
- Kiinan talouskasvu elpyi 4,9 %:in kolmannella vuosineljänneksellä. Teollisuustuotannon kasvu puolestaan kiihtyi 6,9 %:in syyskuussa ja vähittäiskaupan kasvu 3,8 %:in.
- Asuntorakentamisen kasvuvauhti näyttää Yhdysvalloissa edelleen kiihtyvän myönnettyjen rakennuslupien määrän perusteella. Lupia myönnettiin syyskuussa 2000-luvun ennätystahtiin. Myös asuntokaupan volyymi kohosi syyskuussa korkeimmilleen 15 vuoteen.
- Euroalueen teollisuuden suhdanneodotukset vahvistuivat lokakuussa korkeimmilleen kahteen vuoteen tutkimustalo Markitin mittauksessa.
Muut tapahtumat.
- Yhdysvaltain kongressin viimeisimmätkin neuvottelut uudesta talouden tukipaketista ovat epäonnistuneet ja paketin valmistumista saatetaan joutua odottamaan vielä pitkälle vaalien jälkeiseen aikaan.
- EU:n ja Britannian Brexit-neuvottelut ovat edenneet jatkoajalle vaikka kommenttien mukaan lähentymistä neuvotteluissa ei olisikaan tapahtunut. Markkinoille laihakin sopu kelpaa verrattuna sopimuksettomaan tilaan vuodenvaihteen jälkeen.
Mitä seuraavaksi?
Tuloskausi näyttää tarjoavan markkinoille juuri niin positiivisen kuvan talouden toipumisesta kuin optimistisimmat arviot uskalsivat ennakoidakin. Analyytikoiden ennusteet tulosten kääntymisestä selvään kasvuun vuodenvaihteen tietämillä vaikuttavat entistäkin uskottavammilta. Talouden mittareiden mukaan kuluttajat ovat voimissaan ja näyttävät palanneen ’normaaliin’ vahvempina kuin uskallettiin toivoakaan. Ja juuri tässä kohtaa piileekin tulevien markkinanäkymien suurin riski tällä hetkellä. Voiko epidemian uusi syksyn aalto jälleen lamauttaa kuluttajat vai osataanko nyt toimia taloudellisesti aktiivisina taudista huolimatta? Markkinoilla tullaan seuraamaan lokakuun kulutuslukuja silmä kovana.
Yhdysvaltain presidentinvaalit peittävät lokakuun lopussa mediassa alleen talousuutiset, mutta suuren suuria markkinavaikutuksia vaaleilla ei edelleenkään nähdä. Talouden osalta uusia avauksia ei olla kuultu kummaltakaan puolelta ja markkinoille tuntuu olevan lopputulosta tärkeämpää se, että itse vaalitulos on lopulta niin selvä, ettei siitä jää epävarmuutta. Tällä hetkellä gallupit povaavat demokraateille selvää vaalivoittoa niin presidentinvaalien kuin kongressinkin osalta.