Markkinatapahtumat
Sijoittajien odotuksiin nähden vaisuhko alku pörssiyhtiöiden tuloskaudelle laukaisi osakemarkkinoilla myyntiaallon ja kurssit ropisivat reippaasti. Wall Streetillä edelleenkin yli kolme neljästä pörssiyhtiöstä on raportoinut analyytikoiden odotuksia paremmista tuloksista, mutta aiempaa ohuemmalla marginaalilla. Viimeisten puolentoista vuoden aikana tulokset ovat olleet keskimäärin 17,5 % odotuksia parempia, mutta tähän mennessä nähtyjen lukujen valossa tuo positiivinen yllätys näyttäisi kutistuneen 7,5 %:in.
Talousuutisissa pörssiheilunta on laitettu lähes yksinomaan korkohermoilun piikkiin, mutta korkomarkkinoilla sen enempää kuin keskuspankkipolitiikassakaan ei viimeisten viikkojen aikaan olla nähty mitään yllättäviä tai uusia käänteitä. Yhdysvaltain keskuspankki pikemminkin toisti tämän viikon kokouksensa päätteeksi aiemman näkemyksensä asteittaisesta ohjauskorkojen nostosta maaliskuusta alkaen – asia, joka oli tiedossa jo viime vuoden puolella. Markkinakorotkin ovat pysyneet varsin vakaina.
Talousluvuistakaan ei löydy suurempaa selitystä kurssiluisulle. Euroopassa yritysten luottamus näyttäisi vuoden alkajaisiksi jopa vahvistuneen ja etenkin saksalaisen teollisuuden valoisammat näkymät saattavat ennakoida pitkään vaivanneiden kansainvälisten logistiikkahaasteiden helpottamista. Myös tuloskauden alku on Euroopassa sujunut selvästi odotettua vahvemmin. Eurooppalaisten pörssien tunnelmaa kuitenkin painaa jännite Venäjän ja länsimaiden kanssa, mikä markkinoiden näkökulmasta heijastuu voimakkaimmin öljyn ja muiden energiahintojen nousupaineena.
Osakemarkkinat
- Pörssikurssien lasku syveni edelleen kuluneen viikon mittaan ja maailman osakemarkkinoita mittaava MSCI World – indeksi painui 6,7 % miinukselle euroissa laskien.
- Analyytikoiden tulosennusteet ovat pysyneet Wall Streetillä ennallaan tuloskauden kahden ensimmäisen viikon aikana.
- Euroopassa tulosodotukset kääntyivät tuloskauden alettua selvään nousuun. Meneillään olevaa ensimmäistä neljännestä koskevat ennusteet ovat kohonneet yli kahdella prosenttiyksiköllä 17,2 %:in.
Korkomarkkinat
- Pitkät markkinakorot kohosivat kuluneen viikon mittaan vain vaivaiset kaksi kolme prosentin sadasosaa niin Yhdysvalloissa kuin Saksassakin. Fedin kommenttien aiheuttama heilunta jäikin korkomarkkinoilla lopulta vähäiseksi.
- Paineet yrityslainojen hinnoissa ovat jatkuneet korkospekuloinnin myötä. High yield – lainojen hinnat laskivat viikon mittaan reippaat puoli prosenttia. Matalamman riskin lainoissa hintamuutokset jäivät selvästi vähäisemmiksi.
- Dollarin kurssi vahvistui voimakkaasti markkinoiden hinnoitellessa yhä voimakkaampaa dollarikorkojen nousua lähitulevaisuudessa. Euron arvo sukelsi viikon mittaan 1,13 dollarin tasolta lähemmäs 1,11 dollarin hintaa.
Talousluvut
- Yhdysvaltain talouskasvu ylsi koko viime vuodelta 5,7 %:in. Vuoden viimeisen neljänneksen kasvu oli 5,5 % vuositasolla ja ylitti ekonomistien odotukset.
- Saksan talouskasvu hidastui viime vuoden lopussa 1,4 %:in ja jäi samalla odotuksia heikommaksi. Koko viime vuoden kasvuksi Saksassa mitattiin 2,8 %. Ranskan kasvu oli viime vuonna huomattavasti vahvempaa 7,0 %.
- Saksalaisen teollisuuden suhdanneodotukset vahvistuivat selvästi tammikuussa tutkimustalo Markitin mittauksessa. Indeksin yli 60 pisteen lukema ennakoi vahvaa tuotannon kasvua lähikuukausina. Samalla myös koko Euroalueen odotukset vahvistuivat.
- Saksassa myös kansallisen Ifo-instituutin mittauksessa suhdannenäkymät kääntyivät nousuun ja nousu oli ensimmäinen sitten viime kesäkuun.
- Asuntojen hintojen nousu jatkui kiivaana Yhdysvalloissa myös viime vuoden lopussa. Vuositasolla nousua kirjattiin runsaat 18 % viimeisimmässä marraskuun mittauksessa.
- Kauppataseen alijäämä kasvoi Yhdysvalloissa joulukuussa uuteen ennätykseensä. Joulukuun alijäämäksi mitattiin yli 100 miljardia dollaria.
- Kiinalaisten teollisuusyritysten tuloskehitys jäi joulukuussa heikoimmaksi sitten pandemiakevään 2020 lukemien voittojen kasvaessa vain 4,2 % vuositasolla maan tilastokeskuksen mukaan.
Muut tapahtumat
- Yhdysvaltain ja Venäjän välisissä neuvotteluissa ei Venäjän tulkinnan mukaan olla edistytty ja siten kireä tilanne painaa yhä myös markkinoiden tunnelmaa. Öljyn hinta nousi korkeimmilleen viiteen vuoteen.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Tuloskauden vilkkain viikko on markkinoilla edessään ja tunnelman kohottamiseksi positiivisia tulosyllätyksiä kaivataan laajalla rintamalla. Tällä hetkellä tuloskauden anti ei näytä yltävän yhtä vahvaan tulosyllätykseen kuin aiemmilla kerroilla. Myöskään yhtiöiden arviot alkaneen vuoden kehityksestä eivät ole saaneet aikaan uutta innostusta vaikka keskimäärin kasvua onkin luvassa. Pahin markkinahermoilu näyttäisi kuitenkin jo rauhoittuvan ja kurssimyllerryksen jälkeen osakkeet alkavat varmasti vaikuttaa jo hyvinkin houkuttelevilta sijoituskohteilta tuloskuntoonsa nähden.
Myös länsimaiden ja Venäjän väliseen välienselvittelyyn kaivataan markkinoillakin ratkaisua. Energian hintapaineet ylläpitävät inflaatio-odotuksia, mikä edelleen lisää hermoilua korkokehityksen suhteen. Toistaiseksi tämä poliittinen epävarmuus ei ole heijastunut talouden luottamusmittareihin, mutta pitkittyessään eurooppalaiset kasvuodotukset voivat heikentyä.