#IndexViikko 39

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden alamäki on jatkunut tällä viikolla sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, ja valtionlainojen korot ovat nousseet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa painaen korkosijoituksien lyhyen aikavälin tuottoja. Yhdysvaltojen 10-vuotisen lainan korko on korkeimmillaan sitten vuoden 2007 eli noin 4,60 %-tasoilla, ja Saksan 10-vuotisen lainan korko on noin 2,90 %, joka on korkein taso vuoden 2011 jälkeen. Viime viikon keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankki Fed jätti ohjauskorkonsa odotetusti ennalleen, mutta nosti vuosien 2023 ja 2024 talouskasvu- ja työllisyysennusteitaan yllättävän paljon. Osittain tämän vuoksi Fedin johtaja Powell korosti, että korot tulevat olemaan pitkään korkealla. Tämä on nostanut pitempiä korkoja ja samaan aikaan ylöspäin kiipeävä öljyn hinta on lisännyt inflaatiohuolia. Osakemarkkinoille Fedin myönteistä talouskasvunäkymää enemmän merkitystä on ollut Fedin korkonäkemyksellä. Hyvä myös huomata, että dollari on vahvistunut alkusyksyn aikana selvästi.

Öljyn (Brent) hinta on noussut heinäkuun alun noin 75 dollarista nykyiseen noin 96 dollariin, kun huolet kysynnän ja tarjonnan suhteesta ovat kasvaneet. Nousua vauhdittivat loppukesästä Saudi-Arabian ja Venäjän ilmoitukset tuotannonleikkauksien jatkamisesta. Tällä viikolla öljyä nosti tiedot Yhdysvaltojen varastojen odotettua nopeammasta kutistumisesta. Vastaavasti öljyn kysyntää voi lisätä maailman teollisuuden toipuminen alhaisilta tasoilta. Viime perjantaina julkaistiin syyskuun alustavat ostopäällikköindeksit euroalueelta ja Yhdysvalloista. Huomionarvoista oli, että Yhdysvaltain teollisuuden indeksi nousi ja ylitti odotukset, vaikka taso on alhainen. Euroalueen ostopäällikköindeksit ylittivät matalat odotukset, mutta luvut ovat taantumatasoilla.

Euroalueen syyskuun alustavat inflaatioluvut julkaistaan huomenna perjantaina. Esimakua saatiin jo torstaina, kun Espanjan inflaation raportoitiin nousseen odotustenmukaisesti 3,2 %:iin.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Yhdysvaltain talouskasvunäkymään vaikuttaa kaksi ylimääräistä muuttujaa. Yhdysvalloissa autoteollisuuden työntekijäyhdistys UAW:n lakko jatkuu ja voi laajentua lisää. Lisäksi perinteinen poliittinen vääntö tulevan vuoden budjetista jatkuu. Hallinnon sulun (government shutdown) riski on merkittävä. Yhdysvaltojen liittovaltion budjettivuosi kestää lokakuusta seuraavan vuoden syyskuuhun, ja syyskuun lopussa poliitikot pyrkivät saamaan paketin kasaan ennen kuun loppua. Jos sopuun ei päästä, edessä voi olla hallinnon sulku, jossa osa ei-välttämättömistä liittovaltion toimista suljetaan.

Tulevien kahdeksan päivän aikana julkaistaan Yhdysvaltain ja Kiinan talouskehityksestä tärkeitä lukuja. Heti perjantaina on ohjelmassa Yhdysvalloista keskuspankki Fedin suosimat PCE-inflaatioluvut elokuulta. Nämä tosin julkaistaan pari viikkoa kuluttajahintaindeksien (CPI) julkaisun jälkeen eli ovat jo julkaisuhetkellä hieman ”eilispäivän” lukuja. Kiinasta julkaistaan lauantaina ja sunnuntaina sekä valtiolliset että yksityiset ostopäällikköindeksit. Kiinan kasvu on ollut vaisua viime kuukausina, ja viikonloppuna julkaistavista luvuista odotetaan merkkejä piristymisestä. Vahvat teollisuuden luvut voisivat toisaalta nostaa öljyn hintaan.

Maanantaina Yhdysvalloista julkaistaan perinteinen jo vuodesta 1948 julkaistu teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi, ja palveluiden ISM-indeksi on vuorossa keskiviikkona. Nämä antavat tuoretta dataa liittovaltion syyskuun talousaktiviteetista. Iso kysymys on, jatkuuko teollisuuden näkymien toipuminen ja vastaavasti jatkuuko palveluiden näkymien heikkeneminen. Alkuvuonna palveluiden vahvuus piti taantumahuolet loitolla, mutta viime kuukausien aikana palveluiden trendi on ollut alaspäin.

Rahapolitiikan kannalta tiistaina julkaistava Yhdysvaltojen avoimien työpaikkojen määrä (JOLTs Job Openings) ja perjantainen ”nonfarm payrolls”-työllisyyslukupaketti ovat erittäin tärkeitä. Luvut voivat liikuttaa markkinoita merkittävästikin. Keskuspankit tekevät päätökset lähitulevaisuudessa kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia, joten ajantasaisilla luvuilla on suora yhteys rahapolitiikan jatkoon. Euroalueen elokuun tuottajahintaindeksi PPI on ohjelmassa keskiviikkona.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi vähentää rahapolitiikan kiristämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut, vaikka öljyn hinnan nousu on asia, mitä pitää seurata.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!