Markkinatapahtumat.
Syyskuun loppuessa osakemarkkinoilla hermoiltiin Kiinan talousvaikeuksilla ja kurssit notkahtivat alkuviikosta. Varsinaiseen korjausliikkeeseen syyskuun alkupuolen ennätystasoilta ei vielä ylletty, mikäli korjausliikkeen yleisenä määritelmänä pidettyä 10 %:n pudotusta huippuarvoistaan pidetään mittatikkuna. Viikon puolivälissä pörsseissä sitten jo toivuttiinkin ja pahimmat pelot kiinalaisalkuisesta finanssikriisistä näyttivät haihtuvan.
Markkinahermoilun taustalla olleen kiinalaisen kiinteistösijoitusyhtiö Evergranden kohtalo on edelleen auki, mutta sijoittajien tulkinnan mukaan yhtiön alasajo tulee toteutumaan Kiinan valtiovallan ohjaamana hallitusti. Sen sijaan laajempi kysymys koko Kiinan kasvunäkymien suhteen on yhä synkkä. Poikkeuksellisen heikoiksi valuneet suhdannenäkymät Kiinassa saattavat synkentyä entisestään ja kiinteistöalan vaikeudet todennäköisimmin saavat jatkoa myös laajemmin kiinalaistaloudessa loppuvuoden aikana.
Markkinoilla viikon jännitetyimpiä tapahtumia oli Yhdysvaltain keskuspankin korkokokouksen viesti. Fed toisti aiemman kantansa elvytyksen pienentämisestä ja samalla selvisi myös keskuspankin orastava ajatus ohjauskorkojen nostosta jossain vaiheessa ensi vuotta. Korkomarkkinoilla pitkät korot kohosivatkin selvästi ja heijastusvaikutus levisi dollarimarkkinoilta myös eurooppalaisiin korkoihin. Kiristyvän korkopolitiikan tahtia pidetään markkinoilla kuitenkin sen verran verkkaisena, ettei sen katsottu vaarantavan osakemarkkinoiden mielenrauhaa.
Osakemarkkinat.
- Osakekurssien notkahdus syyskuun lopussa näyttää jäävän tussahdukseksi. Maailman osakkeita mittaava MSCI World – indeksi on nyt euroissa mitaten vain puoli prosenttia pakkasella syyskuun osalta kohottuaan kuukauden alkupuolella kautta aikain ennätykseensä.
- Analyytikoiden tulosennusteet amerikkalaisille pörssiyhtiöille heikkenivät toista viikkoa peräjälkeen koskien päättyvää kolmatta vuosineljännestä. Tulosten ennakoidaan nyt kohoavan 27,6 % viimevuotisesta.
- Euroopassa tulosennusteet ovat pysyneet ennallaan vuosineljänneksen lähestyessä loppuaan. Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan paranevan 44,6 % vuodentakaisesta.
Korkomarkkinat.
- Pitkät dollarikorot kohosivat kuluneella viikolla korkeimmilleen kolmeen kuukauteen Fedin toistettua aikeensa elvytyksen vähentämisestä loppuvuonna. 10-vuotisen liittovaltiolainan korko nousi päälle 1,4 %:n tason.
- Euroalueen pitkät korot seurasivat amerikkalaisia markkinoita ylämäkeen ja Saksan pitkä korko kohosi viikon mittaan -0,2 %:n tuntumaan. Myös EKP:n ennakoidaan seuraavan Fedin esimerkkiä ja pienentävän omaa joukkolainojensa osto-ohjelmaa.
- Yrityslainamarkkinoilla hinnat taittuivat niin ikään alaspäin, mutta muutokset jäivät kokonaisuudessaan vaatimattomiksi.
Talousluvut.
- Amerikkalaisen asuntorakentamisen tahti parani elokuussa parin edellisen kuukauden viilenemisen jälkeen. Sekä aloitettujen rakennuskohteiden määrä että myönnettyjen rakennuslupien saldo lähentelevät koronakriisin jälkeisen buumin huippulukemia.
- Euroalueen kuluttajien luottamus kohosi syyskuussa neljän kuukauden korkeimpaan arvoonsa. Vahva työllisyys ja koronaepidemian psykologisten vaikutusten laimeneminen piristävät eurooppalaisia kuluttajia ja ennakoivat vankkaa kulutuksen kasvua edelleen loppuvuodelle.
- Euroalueen teollisuuden suhdannenäkymät notkahtivat selvästi tutkimustalo Markitin mittauksessa syyskuussa. Suhdannebarometrin lukema putosi alimmilleen sitten maaliskuun, vaikka 58,7 pisteen indeksiarvo yhä ennakoikin teollisuustuotannon kasvavan selvästi lähikuukausina.
- Palvelualojen suhdanneodotukset heikkenivät euroalueella niin ikään syyskuussa indeksiarvoonsa 56,3. Lukema ennakoi toki yhä kasvua, mutta aiempaa maltillisempaa.
- Saksan Ifo-instituutin suhdannebarometri heikkeni neljättä perättäistä kuukauttaan syyskuussa. Samalla Ifo-indeksin pisteluku vajosi kauemmas 100-pisteen kasvurajan alapuolelle 98,8 pisteeseen, mikä ennakoi saksalaisen teollisuuden kasvun tyssäämistä tulevina kuukausina.
Muut tapahtumat.
- Yhdysvaltain keskuspankki piti korkopolitiikkansa toistaiseksi ennallaan, mutta toisti näkemyksensä siitä, että keskuspankin joukkovelkakirjojen osto-ohjelmaa tullaan pienentämään jo loppuvuoden aikana.
Mitä seuraavaksi?
Osakemarkkinoiden lähitulevaisuuden kannalta ratkaiseva kehityskulku tulevina viikkoina on pörssiyhtiöiden tuloskehitys. Kolmas kvartaali päättyy ensi viikolla ja tulosennusteet tarkentuvat markkinoilla. Syyskuun loppupuolella ennusteiden nousu tyssäsi ja markkinoilla on selvää epäluuloa yritysten tuloskunnon suhteen verrattuna alkuvuoden tulosjuhlaan. Tulosten odotetaan paranevan edelleen reippaasti viime vuoden lukemistaan, mutta yhtä massiivista positiivista tulosyllätystä kuin alkuvuonna ei markkinoilla enää uskalleta toivoa.
Kohonneet raaka-ainehinnat ja suoranaiset saatavuusvaikeudet toimitusketjuissa johtavat arvioiden mukaan aiempaa nihkeämpään tuloskasvuun pörssiyhtiöillä. Kokonaisuudessaan tulosten odotetaan tästäkin huolimatta nousevan tasolle, jota pörssihistoriassa ei olla koskaan aiemmin nähty. Myös viestit pörssiyhtiöiltä itseltään ovat olleet lähes yksinomaan positiivisia. Markkinoiden ennusteet saattavat sittenkin olla alakanttiin tulosten suhteen myös tällä kertaa.