Markkinatapahtumat.
Wall Streetin pörsseissä osakekurssit valahtivat liki 5 % keskiviikkona markkinoiden pettyessä viimeisimpiin inflaatiolukuihin Yhdysvalloista. Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui hivenen elokuussa polttoaineiden hinnanlaskun myötä, mutta sijoittajien tulkinnan mukaan ei vielä riittävästi. Erityisesti markkinoilla säikähdettiin elintarvikkeiden ja energian hinnoista puhdistetun pohjainflaation hypähdystä, mikä kertoo hintapaineiden kroonistumisesta. Sitkeän inflaatiopaineen seurauksena odotukset keskuspankin yhä kireämmästä rahapolitiikasta ovat markkinoilla edelleen nousseet.
Amerikkalaispörssien alamäki ei tällä kertaa syössyt muun maailman osakemarkkinoita suurempaan alamäkeen, mitä voidaan pitää jopa poikkeuksellisena. Eurooppalaisia markkinoita näytti rauhoittavan energiamarkkinoiden tasaantuminen ja energiahinnoissa yhä laajemmiksi kaavaillut toimenpiteet energiahintojen suitsemiseksi laskivat niin kaasun kuin sähkönkin hintaa aiempia hintapiikkejä alemmas.
Viimeisten talousmittareiden valossa amerikkalaistalous näyttää hieman aiemmin ennakoitua vahvemmalta. Kulutuskysyntä on pysynyt odotuksiin nähden vahvana, eikä yrityksilläkään tunnu olevan laajempaa huolta lähiaikojen näkymistä. Euroopassa sen sijaan taantuma saattaa olla jo alkanut ja syksyn pelätyn energiakriisin varjossa optimismille on vain vähän sijaa. Eurooppalaisiin pörssiyhtiöihin taantuman ei kuitenkaan ennakoida juuri vaikuttavan vielä syksyn aikana, mutta ensi vuodelle tulosten odotetaan taittuvan laskuun.
Osakemarkkinat
- Amerikkalaiset osakkeet painuivat runsaat 4 % kuluneella viikolla, mutta globaalien osakekurssien lasku jäi noin puoleen prosenttiin. MSCI World -indeksi on laskenut syyskuussa 0,7 % euroissa laskien.
- Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tuloskasvun odotetaan yltävän liki 30 %:in pian päättyvältä kolmannelta vuosineljännekseltä. Ennusteet ovat pysyneet vakaina elo-syyskuussa.
- Odotukset amerikkalaisten yhtiöiden tuloskasvusta ovat edelleen hienoisesti heikentyneet ja nyt tulosten ennakoidaan kasvavan vajaat 5 % kolmannella kvartaalilla vuoden takaiseen verrattuna.
Korkomarkkinat
- Dollarikorkojen nousu kiihtyi kuluneella viikolla markkinoiden odottaessa keskuspankilta rivakkaa korkojen nostoa syksyn aikana korkean inflaation vuoksi. 10-vuotinen korko hipoo nyt 3,5 %. Korkojen nousu on vahvistanut jälleen myös dollarin kurssia ja painanut euron arvon pariteetin alapuolelle.
- Pitkät eurooppalaiset korot ovat kohonneet amerikkalaisia hitaammin syyskuussa. Saksan pitkä korko kurottelee 1,8 %:n tasoa ja Italian vastaava korko kohosi 4 %:n päälle.
- Lyhyemmät euribor-korot ovat jatkaneet nousuaan ennakoiden EKP:n kiristyvää rahapolitiikkaa. Vuoden euribor on noussut päälle 2,1 %:n.
Talousluvut
- Saksalaisten suursijoittajien tunnelmia mittaava ZEW-suhdanneindeksi vajosi edelleen syyskuussa. Indeksi on nykyisellä -61,9 pisteellään pudonnut yhtä alas kuin finanssikriisin pahimmassa vaiheessa 2008.
- Amerikkalainen inflaatio aleni elokuussa toista kuukautta peräkkäin, mutta oli yhä korkealla 8,3 %:ssa. Pohjahintojen nousu sen sijaan kohosi syyskuussa neljän edeltävän kuukauden varovaisen laskun jälkeen. Pohjahinnat kohosivat 6,3 %.
- Tuottajahintojen nousuvauhti hidastui Yhdysvalloissa selvästi elokuussa ja hinnat kohosivat 8,7 %. Kiivaimmillaan tuottajahinnat kallistuivat 11,5 % maaliskuussa.
- Euroalueen teollisuustuotanto kääntyi heinäkuussa 2,4 %:n laskuun vuodentakaiseen verrattuna.
- Palkkainflaatio kiihtyi euroalueella 4,1 %:in toisella vuosineljänneksellä.
- Philadelphian alueen suhdannebarometri valahti jälleen pakkaselle syyskuussa. New Yorkin alueella suhdannenäkymät toipuivat elokuun kuopastaan, mutta pysyivät nekin vielä pakkasen puolella.
- Amerikkalaisen vähittäiskaupan kasvu jatkui elokuussakin vahvana 9,1 %:n lukemallaan. Inflaatio huomioiden kaupan reaalinen kasvu jää kuitenkin vaatimattomaksi.
- Teollisuustuotannon kasvu kiihtyi Yhdysvalloissa elokuussa. Tuotannon määrä kasvoi 3,7 % vuodentakaisesta.
- Kiinan vähittäiskauppa ja teollisuustuotanto elpyivät hieman elokuussa. Kaupan kasvu kiihtyi 5,4 %:in ja tuotannon kasvu 4,2 %:in.
- Euroalueen inflaatioksi elokuussa vahvistettiin ennakkotietojen mukaiset 9,1 %.
Muut tapahtumat
- Maakaasun hinta on pysynyt 200 euron tuntumassa megawattitunnilta noustuaan elokuun lopussa yli 300 euroon. Euroopan Unioni esitteli aikeitaan eurooppalaisten energiamarkkinoiden hillitsemiseksi.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Yhdysvaltain keskuspankin korkoratkaisu tulevana keskiviikkona on markkinoiden ykköstapahtuma ensi viikolla. Markkinoilla on jo leivottu odotuksiin 0,75 %:n korotus ja jopa kokonaisen prosentin kiristystä pidetään mahdollisena. Keskuspankin odotetaan myös jatkavan kireää sanailuaan tulevan rahapolitiikan suhteen. Pörsseihin korkopäätöksen vaikutus saattaa kuitenkin olla lopulta jopa positiivinen. Odotukset kireämmästä korkolinjasta on jo ehditty hinnoitella ja niinpä itse päätöksen jälkeen tunnelma voi hieman vapautua.
Syyskuun lopussa tiivistyy myös markkinoiden ennakointi päättyvän vuosineljänneksen tuloskehityksen osalta. Euroopassa markkinoiden toiveikkuus pörssiyhtiöiden tulosten suhteen on silmiinpistävän vahvaa ottaen huomioon eurooppalaisen talouden vaisu kehitys ja uhka päälle painavasta energiakriisistä. Wall Streetillä sen sijaan odotuksia on viime viikkoina laimennettu ja tuloskasvun odotetaan jäävän hitaaksi, inflaatiota selvästi heikommaksi.