Markkinatapahtumat. Osakemarkkinoiden kesän vahva nousujakso päättyi syyskuun alussa amerikkalaisten teknologiaosakkeiden kurssiheiluntaan. Viikon mittaan Wall Streetin pörsseissä nähtiin niin heikoin kuin vahvinkin pörssipäivä useaan kuukauteen, mutta mitään selvempää laskutrendiä markkinoille ei näytä syntyneen. Markkinoiden heilunnalle ei löydy mitään laukaisevaa tekijää sen enempää talouskehityksestä kuin muistakaan tapahtumista ja kommenteissa kurssiheiluntaa onkin luonnehdittu markkinoiden ’konsolidoitumiseksi’ sekä merkiksi teknologiaosakkeiden korkeiden arvostusten aiheuttamaksi ’korjausliikkeeksi’.
Pörssiyhtiöiden näkymien suhteen suurempia muutoksia ei myöskään syyskuun alussa olla nähty. Analyytikot ennakoivat edelleen tulosten selvästi paranevan kevään pohjalukemistaan ja talouden indikaattorit tukevat tätä näkemystä. Amerikkalainen työllisyyskehitys on osoittautumassa selvästi ennakoitua vahvemmaksi, mikä tukee odotuksia koko talouden nopeasta elpymisestä. Euroopassa talousmittarit itsessään ovat loppukesän aikana viitanneet hitaampaan toipumiseen, mutta keskuspankin tulkinnan mukaan myös vanhalla mantereella on meneillään vahvan piristymisen jakso.
Markkinoiden syyskuussa lisääntynyttä hermostuneisuutta saattaa osaltaan selittää myös Yhdysvaltain presidentinvaalien lähestyminen ja entistä kiivaampana käyvä sanasota kilpailevien ehdokkaiden edustamien linjojen välillä. Gallupeissa johdossa olevien demokraattien talouslinjan odotetaan johtavan kireämpään vero- ja säätelypolitiikkaan, mutta rauhallisempiin aikoihin kansainvälisessä kaupassa. Trumpin voitto taas merkitsisi kauppapoliittisten jännitteiden jatkumista.
Osakemarkkinat.
- Teknologiaosakkeiden voimakkaat päiväkohtaiset heilahdukset Wall Streetillä eivät vielä näytä johtaneen suurempaan korjausliikkeeseen markkinoilla. Viikkotasolla teknovetoisella Nasdaq-indeksille laskua kertyi noin 4 %.
- Tulosennusteet ovat edelleen pysyneet vakaina syyskuun alkupuolella. Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten laskun odotetaan supistuvan kuluvalla vuosineljänneksellä noin 38 %:in ja amerikkalaisten vastaavasti noin 22 %:in.
- Pörssiyhtiöiden tulosten ennakoidaan kääntyvän vuosivertailussa kasvuun ensi vuoden alussa ja kovimpia kasvuprosentteja povataan eurooppalaisille yhtiöille.
Korkomarkkinat.
- Euroopan Keskuspankin linjaukset korkokokouksessaan eivät heilutelleet markkinakorkoja, mutta sysäsivät euron kurssin jälleen nousuun. Arviot euroalueen talouden vahvasta elpymisestä tukivat yhteisvaluuttaa.
- Yrityslainamarkkinoilla muutokset ovat syyskuun alussa pysyneet minimaalisina. Koronakriisin aiheuttama korkojen pieni nousupiikki on kokonaisuudessaan sulanut.
Talousluvut.
- Yhdysvaltain työttömyysaste laski elokuussa reippaasti 8,4 %:in heinäkuun 9,8 %:sta. Työpaikkojen määrä kasvoi liki 1,4 miljoonalla kuukauden aikana ja työllisyystilanteen nopea toipuminen kasvattaa odotuksia maan talouden vahvasta kasvusta loppuvuoden aikana.
- Kiinan vienti kasvoi elokuussa 9,5 % vuodentakaiseen verrattuna ja kasvuvauhti oli nopeinta reiluun vuoteen. Sen sijaan Kiinan tuonti supistui 2,1 %:lla, mikä latistaa kansainvälisen kaupan elpymistoiveita.
- Saksan teollisuustuotannon elpyminen hidastui heinäkuussa ja kasvua kertyi kesäkuuhun verrattuna vain 1,2 %. Myös Saksan ulkomaankaupan toipuminen hidastui heinäkuussa pirteän kesäkuun jälkeen.
- Euroalueen työllisten määrä supistui 3,1 % vuoden toisella neljänneksellä. Työttömyyden kasvu koronakriisin seurauksena näyttää Euroopassa jäävän maltilliseksi, mikä tukee odotuksia eurooppalaisen kulutuskysynnän elpymisestä jatkossa.
- Italian teollisuustuotannon toipuminen vauhdittui heinäkuussa ja tuotanto kasvoi 7,4 % kesäkuuhun verrattuna. Tuotannon pudotus vuodentakaiseen verrattuna supistui 8,0 %:in.
- Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä kääntyi Yhdysvalloissa kuluneella viikolla kasvuun ensi kertaa kevään koronakriisin jälkeen.
Muut tapahtumat.
- EKP piti ohjauskorkonsa ja rahapoliittisen virityksensä ennallaan syyskuun kokouksessaan, mutta kommentoi pääjohtaja Lagarden suulle euroalueen talouden elpymisen olevan vahvaa.
- EU ja Iso-Britannia ilmoittivat kauppaneuvottelujen takarajaksi lokakuun puolivälin, mutta mitään mainittavaa edistymistä neuvotteluista ei kerrottu.
Mitä seuraavaksi?
Syyskuun puolivälin pian koittaessa alkavat ennusteet pörssiyhtiöiden tuloskunnosta jälleen elää. Pitkän hiljaisen jakson jälkeen oletettavaa on, että markkinoilla tullaan nostamaan tulosennusteita kvartaalin loppua kohti ja erityisen selvää tämä on Wall Streetillä. Ennakkotiedot yrityksiltä itseltään ovat poikkeuksellisesti olleet voittopuolisesti positiivisia ennusteiden korotuksia. Talousdatan valossa kasvu on Yhdysvalloissa ollut loppukesän aikana kiihtyvää, mikä myös merkitsee positiivisia näkymiä yrityksille.
Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden osalta tunnelmat ovat toistaiseksi selvästi varovaisempia. Yritysten luottamuksen kasvattaminen on täällä ollut nihkeämpää ja loppukesän aikana tuotantoa ja tilauksia koskevat mittarit osoittivat kasvuvauhdin Euroopassa hidastuneen. Vahvistunut euro myös osaltaan himmentää eurooppalaisyritysten näkymiä. Maailman osakemarkkinoilla tahti kuitenkin määrätään Wall Streetillä ja eurooppalaisetkin pörssit sitä sitten seuraavat, vaikka sitten hitaammin askelin.