Markkinatapahtumat.
Osakekurssit hoippuvat yhä ennätystasojensa tuntumassa maailman pörsseissä. Syyskuun mittaan markkinoille ei ole saatu painavaa dataa sen enempää kuin uutisaiheitakaan markkinoiden uuden suunnan näyttäjiksi ja markkinatunnelma on pysynyt jokseenkin odottavana. Viime viikon lopussa julkistetusta amerikkalaisesta työllisyysraportista koetettiin etsiä vihjeitä talouskasvun vahvuudesta ja kenties suunnastakin, mutta edes odotuksista poikenneet työllisyysluvut yhden yksittäisen kuukauden osalta eivät onnistuneet luotaamaan markkinoita suuntaan eikä toiseen.
Uusia työpaikkoja syntyi amerikkalaistalouteen elokuussa edelleen varsin mukavaa tahtia, +235 000, mutta ekonomistit olivat uumoilleet huomattavasti suurempaa lukemaa. Syy koville odotuksille liittyi syyskuun alussa päättyneen ylimääräisen työttömyyskorvauksen maksun loppumiseen, minkä johdosta töihin paluun arvioitiin olevan nopeaa. Ekonomistit saattoivat tällä kertaa olla ennusteissaan turhan hätäisiä ja kovempia työllisyyslukuja nähtäneen vasta tulevina kuukausina.
Talouslukujen ohella koronaluvutkin ovat jälleen alkaneet arveluttamaan myös sijoitusmarkkinoita. Yhdysvalloissa tautiaalto on syyskuuhun tultaessa kiihtynyt todella jyrkästi ja tämän pelätään latistavan niin työllisyyden paranemista kuin kulutustakin. Uusia koronarajoituksia ei kuitenkaan olla tällä kertaa juuri nähty ja niinpä talousvaikutuksetkin jäänevät marginaaliin. Korkomarkkinoiden tulkinnan mukaan taloudessa jatketaan loppuvuonnakin hyvässä kasvussa ja sitä myötä odotukset rahapoliittisen elvytyksen supistamiselle kasvavat.
Osakemarkkinat.
- Markkinoiden tulosodotukset pörssiyhtiöille ovat edelleen kohonneet, mutta hyvin hitaasti. Eurooppalaisten yhtiöiden ennusteet ovat viimeisen kuukauden mittaan kohonneet 1,4 % ja amerikkalaisten vain 0,1 % meneillään olevan kvartaalin osalta.
- Keksimäärin eurooppalaisten pörssiyhtiöiden ennakoidaan parantavan tuloksiaan kolmannella vuosineljänneksellä 43,4 % ja amerikkalaisten vastaavasti 28,1 %.
- Tuloskasvun ennakoidaan hidastuvan vuoden viimeisellä kvartaalilla Euroopassa 34,9 %:in ja Yhdysvalloissa vastaavasti 21,6 %:in
Korkomarkkinat.
- Pitkät markkinakorot kohosivat kuluneen viikon mittaan aavistuksenomaisesti ennakoiden mahdollisia lisävihjeitä keskuspankeilta nykyisen ultralöysän rahapolitiikan kiristämiseksi.
- Myös lyhyempien markkinakorkojen hidas nousu on jatkunut keskuspankkikäännettä odottaen. Pohjanoteeraus lyhyemmissä koroissa jäi kuukauden takaiseen.
- Markkinakorkojen loiva nousu pudotti myös yrityslainojen hintoja paremman luottoluokituksen lainojen osalta. Sen sijaan korkeampiriskisten lainojen hinnat jopa hieman kohosivat sijoittajien ilmeisimmin hakiessa suhteellisesti korkeampaa tuottoa kovemmalla riskillä.
Talousluvut.
- Euroalueen talousluottamus pysyi lähellä ennätyslukemiaan syyskuussa tutkimustalo Markitin mittauksessa.
- Uusia työpaikkoja syntyi Yhdysvalloissa elokuussa vain 235 000, mikä oli pienin lukema puoleen vuoteen. Markkinoilla odotettiin huomattavasti nopeampaa työllisyyden paranemista.
- Hitaammasta työllisyyden paranemisesta huolimatta työttömyysaste aleni Yhdysvalloissa 5,2 %:in elokuussa eli alimmilleen pandemian alun jälkeen.
- Palkkojen nousuvauhti kiihtyi USA:ssa 4,3 %:in vuositasolla elokuussa. Markkinoilla palkkojen kiivaampaa nousua pelätään sen uhatessa nostaa inflaatiota menneiden vuosien vauhtia nopeammaksi.
- Amerikkalaisten palvelualojen suhdannenäkymät heikkenivät hieman elokuussa vaikka kokonaisuutena näkymät ennakoivat yhä vankkaa kasvua palvelusektorille.
- Kiinan ulkomaankaupan kasvu yllätti markkinat vahvuudellaan. Vienti kasvoi elokuussa 25,6 % ja tuonti peräti 33,1 % vuodentakaisesta. Samalla Kiinan ulkomaankaupan volyymi saavutti ennätystasonsa ohittaen pandemiaa edeltäneet ennätyksensä
Muut tapahtumat.
- Euroopan keskuspankin ei edelleenkään odotetun mukaisesti puuttunut ohjauskorkoihinsa, mutta vihjasi vähentävänsä rahapoliittista elvytystään, mitä lisättiin poikkeustoimena pandemian aiheuttaman kriisin johdosta
Mitä seuraavaksi?
Seuraavien viikkojen aikana markkinoilla on odotettavissa kiivaampaa tulosennusteiden päivitystä kolmannen vuosineljänneksen lähestyessä loppuaan. Tulosodotuksia on tähän mennessä nostettu vain vaivoin, mikä vaikuttaa kovin varovaiselta toiminnalta ottaen huomioon niin viime talven, kuin varsinkin kevätneljänneksen huimat positiiviset yllätykset. Mikäli ennusteiden nostotahti pian paranee, tulevat osakemarkkinatkin reagoimaan kohonneisiin ennusteisiin nousevin kurssein.
Syksyn suureksi teemaksi markkinoilla saattaa nousta myös mahdollinen käänne keskuspankkien rahapolitiikassa. Yhdysvalloissa Fed on jo selvästi viestinyt aikeistaan vähentää rahan pumppaamista talouteen eli Keskuspankin joukkovelkakirjaostoja. Samansuuntaista vihjailua on pian odotettavissa myös EKP:ltä. Sijoitusmarkkinoiden kannalta muutos tulee olemaan suuri ja siksi muutoksen toivotaan olevan mahdollisimman loivaliikkeinen, jottei äkkinäisiä heilahduksia markkinoilla koettaisi.