Markkinatapahtumat.
Osakekurssien kesän hyvä nousuvire näyttää rauhoittuneen elokuun kääntyessä kohti loppuaan. Markkinatunnelmaa hillitsivät niin Fedin kuin EKP:nkin selväsanaiset kommentit tarpeesta jatkaa ripeää korkojen nostoa, jotta korkeuksissa liihotteleva inflaatio saadaan taitetuksi. Markkinakorot kääntyivätkin jälleen nousuun, mikä on omiaan rauhoittamaan osakekurssi-innostusta.
Talousmittareiden valossa suunta taloudella on yhä hidastuva niin länsimaissa kuin Kiinassakin. Yhdysvalloissa suhdanteet ovat toteutuneiden lukujen valossa vielä hyvällä tolalla, mutta kasvun ennakoidaan jatkossa hidastuvan. Euroopassa näkymät ovat synkentyneet viime viikkoina huomattavasti. Markkinoilla pelätään energiakriisin pahentumisen syöksevän talouden vaikeuksiin syksyn myötä. Maakaasun markkinahinta on elokuussa kohonnut ennätystasolle ja nousun on syytä olettaa jatkuvan. Pelkästään kuluneen viikon mittaan maakaasun hinta on noussut 20 %. Energiakriisin myötä eurooppalaisen talouden pelätään ajautuvan taantumaan jo syksyllä.
Myös Kiinan talousnäkymät vaikuttavat heikoilta. Heinäkuun tuotantoluvut jäivät alle odotusten ja koko alkuvuoden kasvu on jäänyt selvästi alle virallisten kasvutavoitteiden. Maan keskuspankki onkin alentanut ohjauskorkojaan taloutta pönkittääkseen, mutta tiukoista koronarajoitteista ja kuuman kesän aiheuttamasta sähköpulasta kärsivä maa tuskin elpyy pelkillä korkohelpotuksilla.
Osakemarkkinat
- Osakekurssien elpyminen on jatkunut elokuussa ja MSCI World – indeksi on euroissa mitaten kohonnut jo lähelle vuodenvaihteen tasoaan. Lasku alkuvuodelta on enää 0,75 %.
- Kehittyvillä markkinoilla osakkeiden toipuminen on ollut kesän aikana hitaampaa ja kurssilaskua alkuvuoden osalta on vielä 6 %.
- Eurooppalaiset tulosennusteet pörssiyhtiöiden tuloksille ovat jatkaneet nousuaan. Meneillään olevalle kolmannelle kvartaalille ennakoidaan nyt runsaan 28 %:n tulosparannusta ja loppuvuodelle runsaan 18 %:n kasvua.
Korkomarkkinat
- Pitkät korot kääntyivät kuluneella viikolla nousuun niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Molempien mantereiden keskuspankkiirit ovat viestineet tarpeestaan jatkaa korkojen nostoa ja samalla viitteet inflaatiokehityksestä kertovat hintojen nousun jatkuneen voimakkaana.
- Euron kurssi on jälleen heikentynyt lähelle pariteettia dollarin suhteen. Viestit korkojen kiristyksistä tukevat dollaria ja toisaalta eurooppalaisen energiakriisin kärjistyminen heikentää yhteisvaluuttaa.
Talousluvut
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus talouteen elpyi elokuussa Michiganin yliopiston mittauksen mukaan. Bensan halpeneminen kohotti tunnelmaa, mutta luottamus on yhä historiallisesti poikkeuksellisen matalalla.
- Japanin talous kasvoi toisella vuosineljänneksellä 2,2 %, mutta kasvulukema alitti markkinoiden odotukset.
- Kiinan taloustilastot heinäkuulta jäivät kauttaaltaan alle odotusten. Vähittäiskaupan määrä koko alkuvuodelta on miinusmerkkinen, teollisuuden kasvu hiipui, kuten myös investointien.
- New Yorkin alueen suhdannenäkymät romahtivat elokuussa. Barometrin lukema -31,3 oli alin mittaus sitten koronakevään 2020 ja ennakoi tuotannon kääntymistä laskuun lähikuukausina. Philadelphian alueella sen sijaan odotukset elpyivät ja suhdanneindeksi toipui plussan puolelle elokuussa.
- Amerikkalaisten asuntomarkkinoiden näkymät heikkenivät edelleen elokuussa ja alan suhdanneindeksi painui kasvurajan alapuolelle ensi kertaa koronakevään jälkeen.
- Saksalaisten suursijoittajien tunnelmat laskivat elokuussa alimmilleen sitten finanssikriisin ZEW-instituutin mittauksessa.
- Teollisuustuotanto kasvoi Yhdysvalloissa edelleen heinäkuussa 3,9 % vuodentakaiseen verrattuna. Vähittäiskaupassa kasvua mitattiin vastaavasti peräti 10 %.
Muut tapahtumat
- Kiinan keskuspankki alensi osaa ohjauskoroistaan viikon alussa tukeakseen maan horjuvaa talouskasvua.
- Yhdysvaltain keskuspankki jatkaa korkojen nostoaan inflaation vastaisessa kamppailussaan julkistettujen kokouuspöytäkirjojen ja keskuspankkiirien kommenttien mukaan. Markkinoilla ennakoidaan ohjauskorkoa nostettavan 4 %:n tasolle vuodenvaihteeseen tultaessa.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Mainittavia uusia uutisaiheita markkinoille tuskin on odotettavissa elokuun viimeisinä päivinä. Talouslukutarjonta on vähäistä eikä keskuspankeiltakaan ole odotettavissa uusia liikkeitä ennen syyskuuta. Pörsseissä on vaikea löytää perusteita kurssinousun jatkumiselle ainakaan ennen kuin markkinoille saadaan konkretiaa niin talousnäkymien kuin inflaatiokehityksenkin suhteen. Euroopassa hintapaineet ovat pysyneet elokuussakin korkeina öljyn hinnan laskusta huolimatta.
Loppuvuoden osalta ratkaisevassa roolissa markkinoiden tunnelman kannalta onkin inflaation taittaminen. Vuoden viimeisinä kuukausina inflaation odotetaan lukujen valossa kääntyvän selvään laskuun, koska viime vuoden vertailuluvut ovat korkeita. Markkinoilla ennakoidaan tämän käänteen riittävän pysäyttämään myös keskuspankkien koronkiristykset ja sitä myötä piristävän osakemarkkinoiden näkymiä. Talouden osalta sen sijaan käännettä parempaan ei ennakoida ennen kuin pitkälle ensi vuoteen.