Markkinatapahtumat.
Osakemarkkinat päättivät kesäkuun ja samalla ensimmäisen vuosipuoliskon selvässä laskussa. Yhä kasvava huoli taantumariskistä latistaa markkinoiden tunnelmaa eikä suurimpana huolenaiheena olevaan inflaatiopaineeseenkaan ole saatu mainittavaa helpotusta. Kesäkuussa hintojen nousuvauhti kiihtyi Euroopassa entisestään ja niinpä markkinoilla varaudutaan aiempaa järeämpiin koronnostoihin Euroopan keskuspankilta.
Pörssiyhtiöiden tulosten sen sijaan ei vielä ennakoida kärsineen heikentyneistä talousnäkymistä. Tulosodotukset ovat pysyneet markkinoilla suorastaan hämmästyttävän vakaina suhteessa kehnoon kurssikehitykseen. Niin Euroopassa ja Yhdysvalloissakin tulosten odotetaan edelleen paranevan, joskin suhteessa nopeasti laukkaavaan inflaatioon tulosparannus jäänee varsinkin amerikkalaisyhtiöillä tällä erää vaisuksi.
Suhdannemittausten valossa etenkin kuluttajien tunnelmat ovat painuneet pohjalukemiinsa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Kuluttajien ostovoiman rapistuminen inflaatiopaineessa johtaa vääjäämättä kulutuksen supistumiseen ja siten taantuma vaikuttaa todennäköiseltä. Öljymarkkinoilla hinnat ovatkin laskeneet heikentyvää kysyntää ennakoiden ja jatkuessaan hinnanlasku voisi olla ensimmäisiä valonpilkahduksia inflaation hidastumista odoteltaessa.
Osakemarkkinat
- Kesäkuu oli osakemarkkinoilla heikko ja globaalit osakkeet laskivat MSCI World – indeksin mukaan euroissa laskien 6,4 %. Koko alkuvuodelle laskua kertyi 13,5 %.
- Analyytikoiden arviot päättyneen toisen vuosineljänneksen tuloskehityksen suhteen ovat pysyneet vakaina. Eurooppalaisille pörssiyhtiöille ennakoidaan runsaan 15 %:n tulosparannusta ja Wall Streetillä vastaavasti runsaat 4 % viimevuotista parempia lukuja.
- Alkaneelle kolmannelle neljännekselle eurooppalaisyhtiöiden tuloskasvun ennakoidaan kiihtyvän yli 25 %:in ja amerikkalaisyhtiöiden vastaavasti liki 11 %:in.
Korkomarkkinat
- Öljyn hinnan lasku, taantumariskin kasvu sekä varovaiset signaalit inflaatiopaineiden hellittämisestä taittoivat pitkät markkinakorot loppuviikolla selvään laskuun. 10-vuotinen amerikkalaiskorko painui alle 3 %:in ensi kertaa liki kuukauteen.
- Myös lyhyemmät korot olivat laskussa indikoiden markkinoilla pienentyneistä odotuksista keskuspankkikorkojen noston suhteen.
- Yhdysvalloissa tarkkaan seurattu korkoero pitkän 10-vuotisen ja lyhyemmän 2-vuotisen koron välillä on pysynyt hyvin ohuena. Korkokäyrän tasaantumista pidetään yleisesti merkkinä talouskasvun tyssäämisestä ja taantumavaarasta.
Talousluvut
- Saksan elinkeinoelämän tärkein suhdannebarometri, Ifo-indeksi, heikkeni hieman kesäkuussa. Indeksin 92,3 pisteen lukema ennakoi kasvun hidastumista Saksassa lähikuukausina.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamusta mittaava Michiganin yliopiston luottamusindeksi vajosi kesäkuussa vain 50 pisteeseen kasvurajan indeksissä ollessa 100 pistettä. Yhtä matalia lukemia on indeksissä nähty viimeksi 1970-luvulla.
- Conference Boardin mittauksessa amerikkalaiskuluttajien luottamus heikkeni maltillisemmin 98,7 pisteeseen. Indeksin lukema jäi kasvurajan alapuolelle nyt ensi kertaa reiluun vuoteen.
- Kiinalaisten teollisuusyritysten tulokset heikkenivät toukokuussa toista kuukautta perättäin laskien 6,5 % vuodentakaisesta.
- Yhdysvaltain alueellisista suhdannemittauksista Richmondin alueen indeksi vajosi -19 pisteeseen kesäkuussa ja siten alimmilleen koronakevään 2020 pudotuksen jälkeen. Chicagon ostopäällikköindeksi heikkeni niin ikään, mutta indeksin 56 pisteen lukema ennakoi vielä kasvun jatkuvan teollisuudessa.
- Kiinan teollisuuden suhdannebarometri pinnisteli kesäkuussa niukasti kasvurajan yläpuolelle 50,2 pisteeseen ensi kertaa neljään kuukauteen. Palvelualojen näkymät puolestaan ponnahtivat reippaasti 54,7 pisteeseen koronarajoitusten helpottaessa.
- Saksan työllisyys heikkeni yllättäen kesäkuussa työttömien määrän noustessa yli 130 tuhannella ja työttömyysasteen noustessa 0,3 % 5,3 %:in.
- Euroalueen inflaatio kiihtyi kesäkuussa jälleen uuteen ennätykseensä 8,6 % lukemallaan. Myös energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatio kohosi 4,6 %:in.
Muut tapahtumat
- Keskuspankkiirien kesäkokoontumisessa Portugalin Sintrassa toistettiin inflaationvastaisen kamppailun tarpeet ja samalla todettiin aiempien arvioiden hintapaineiden suhteen epäonnistuneen.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Heinäkuussa markkinoille on luvassa tuhtia uutisvirtaa pörssiyhtiöiden tulosjulkistuksista sekä keskuspankkien korkoratkaisuista. Tuloskauden suhteen odotukset ovat yhä varovaisen positiivisia ja tulosten odotetaan yltävän peräti uusiin ennätyksiin päättyneen toisen kvartaalin osalta. Kovimmassa vedossa ovat energiayhtiöt ja raaka-ainetuottajat, kun taas pankki- ja finanssisektorilla sijoitusmarkkinoiden heikko kehitys painanee tulokset laskuun.
Euroopan keskuspankilta odotetaan ensimmäistä koronnostoa heinäkuussa ja viimeisimpien inflaatiolukujen valossa todennäköisimmältä vaikuttaa puolen prosentin kiristys heti alkuun. Ohjauskorko tosin nousee tällä nostolla vasta nollaan. Mainittavaa käännettä inflaationäkymiin ei vielä loppukesän aikana ole näköpiirissä ja siten korkomarkkinoilla voidaan vielä kokea korkojen teräviäkin nousuja.
Seuraava viikkokatsaus ilmestyy elokuun ensimmäisellä viikolla.