Markkinatapahtumat.
Kuukauden vaihteen ennakoivien talousmittareiden suma vahvisti ja jopa ylitti markkinoiden odotukset talouden elpymisen vauhdista. Yhdysvalloissa teollisuuden näkymät ovat huippukorkealla eikä vastaavaa suhdannenousua olla maassa koettu vuosikymmeniin. Euroopassakin odotukset ovat yrityksillä parantuneet kohisten ja etenkin teollisuuden luottamus on noussut huippukorkeaksi. Palvelualoilla parasta kasvua odotetaan kesäkuukausille ja tunnelmat ovat niin ikään korkealla.
Markkinoilla suotuisiin näkymiin on reagoitu nousevin kurssein pörsseissä, mutta korkopuolella muutokset ovat pysyneet mitättöminä. Pörssiyhtiöiden kannalta supervahva suhdannenäkymä vahvistaa edelleen markkinoiden odotuksia tulosparannusten suhteen. Kevätneljänneksen osalta on jo aiemmin ennakoitu nähtävän pörssiyhtiöiden tuloskasvun saavuttavan huippulukemansa ja talousmittareiden valossa voidaan hyvinkin ennakoida analyytikoiden ennusteiden jatkavan paranemistaan kesän edetessä.
Vahvan noususuhdanteen vanavedessä öljyn maailmanmarkkinahinta on jatkanut vahvistumistaan ja kohonnut kesäkuun alussa korkeimmilleen kolmeen vuoteen. Öljyn kallistuminen on suurelta osin taustalla myös tähän mennessä julkistettujen inflaatiolukujen suhteen ja niinpä paineet yhä kohoavien hintojen suhteen edelleen kasvavat. Markkinoilla inflaatiopeikko saattaakin vielä säikytellä sijoittajia.
Osakemarkkinat.
- Pörssikurssit pinnistelivät nousu-uralle kesäkuun alussa ja euroissa mitaten MSCI World -indeksi vahvistui vajaat 3 % kuukauden ensimmäisinä päivinä. Erityisen vahvaa nousu on ollut Euroopassa liki 6 %:n ponnistuksella.
- Tulosennusteiden osalta markkinoilla eletään hiljaista aikaa, mutta ennustemuutosten voi odottaa vilkastuvan kesäkuun loppua kohti mentäessä. Markkinoilla kuluvalle kvartaalille odotetaan yhä historiallisen vahvoja kasvulukuja.
- Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan vahvistuvan kesäkuun lopussa päättyvällä neljänneksellä liki kaksinkertaisiksi vuodentakaiseen nähden ja amerikkalaisille yhtiöille ennakoidaan vastaavasti 60 %:n tulosparannusta.
Korkomarkkinat.
- Suunnanmuutosta markkinakoroissa ei edelleenkään ole havaittavissa ja pitkät valtiolainakorot ovat jatkaneet poukkoiluaan matalissa lukemissaan. 10-vuotinen amerikkalainen liittovaltiokorko kävi kuukauden vaihtuessa jopa alle 1,6 %:ssa ja Saksan vastaava korko hieman aleni kesäkuun alkuun tultaessa.
- Yrityslainojen hinnat vahvistuivat aavistuksen kuunvaihteen ympärillä ja vastaavasti tuottotasot pysyivät edelleen historiallisten pohjalukemien tuntumassa.
- Dollarin heikkeneminen markkinoilla päättyi ja taalan kurssi suhteessa euroon vahvistui hieman. Markkinoilla dollaria vahvistavat ennakoinnit paranevan amerikkalaisen työllisyyden mukanaan tuomasta kireämmän rahapolitiikan vaikutuksista.
Talousluvut.
- Euroalueen talousluottamus kohosi toukokuussa reippaasti ja nousi korkeimmilleen reiluun kolmeen vuoteen EU-komission mittauksessa. Teollisuudessa suhdanneodotukset kohosivat korkeimmilleen mittaushistorian aikana.
- Amerikkalaisen elinkeinoelämän luottamusta ennakoiva Chicagon ostopäällikköindeksi kohosi toukokuussa korkeimmilleen 48 vuoteen. Kansallinen ISM-indeksi puolestaan pysyi vuosikymmenen huipussaan.
- Amerikkalaiskuluttajien luottamus notkahti toukokuussa Michiganin yliopiston mittauksessa. Laskua selittää aiemman kuluttajille jaettujen shekkien vaikutuksen hiipuminen. Palvelualan yritysten usko tulevaan sen sijaan pysyi yhä huippukorkeuksissa.
- Kiinan teollisuuden suhdanneodotukset heikkenivät toukokuussa hieman ja pysyivät vain niukasti kasvua ennakoivan 50 pisteen yläpuolella 51,1 pisteessä teollisuuden etujärjestön mittauksessa. Palvelualoilla tunnelmat sen sijaan pysyivät vahvempina 55,2 pisteessä.
- Työttömien määrä aleni edelleen Saksassa toukokuussa ja on nyt alimmillaan sitten viime huhtikuun.
- Eurooppalainen inflaatio kohosi tasan 2,0 %:in kuluttajahinnoin mitattuna toukokuussa. Hintojen nousu oli siten nopeinta kolmeen vuoteen. Pohjahinnoin mitattuna inflaatio sen sijaan pysyi matalana 0,9 %:ssa.
Muut tapahtumat.
- Euroalueen maat ovat hyväksyneet yhteisen elvytyspaketin ja niinpä elvytyksen toimeenpanon odotetaan realisoituvan syyskuusta alkaen.
Mitä seuraavaksi?
Ennusmerkit vahvalle kehitykselle pörsseissä näyttävät kesän alkajaisiksi hyviltä. Poikkeuksellisen vankka noususuhdanne mitä todennäköisimmin tuottaa markkinoille myönteisiä yllätyksiä yhtiöiden tuloskehityksen suhteen ja kesän tuloskaudesta voi jälleen muodostua jopa huippukorkeisiin odotuksiin nähden vahva. Ennakoituakin kovempi tulostahti yhtiöiltä merkitsee myös sitä, että osakkeiden hinnat eivät sittenkään ehkä ole niin korkeita kuin mitä aiemmin on uumoiltu.
Erittäin vahvaa talouskehitystä ja sen mukanaan tuomaa kasvavien tulosten näkymää näyttää varjostavan vain pelko keskuspankkien mahdollisesta politiikkakäänteestä. Ennen pitkää on luonnollista ajatella keskuspankkien vähentävän rahapoliittista elvytystään talouden pyöriessä huippukierroksilla. Mahdollinen kiristys rahanjakoon tullaan kuitenkin varmasti tekemään hyvin hellävaroen eikä äkkikäänteitä markkinoillakaan kannata pelätä.