Markkinatapahtumat.
Kurssihuojunta pörsseissä on jatkunut ja tunnelma markkinoilla on yhä varsin synkkä. Menneellä viikolla eniten sijoittajia hermostuttivat Fedin pääjohtaja Powellin kireät kommentit inflaationvastaisen taistelun suhteen sekä amerikkalaisen rautakauppaketju Targetin tulosvaroitus. Nopea inflaatio osoitti myrkyllisyytensä amerikkalaisten kuluttajien ostohalujen osalta ja niinpä Targetin heikkojen myyntinäkymien säikäyttämänä koko vähittäiskaupan sektori joutui pörssissä kovaan paineeseen.
Kaupanalan heikommat näkymät luonnollisesti lisäävät markkinoiden pelkoja taantuman mahdollisuudesta Yhdysvalloissa. Kulutuskysynnän merkitys amerikkalaistalouden kokonaisuudesta on yli kaksi kolmasosaa ja kaupan hiljentyessä myös tavaraa toimittavan teollisuuden tunnelmat heikkenevät nopeasti. Kuluttajien ostohaluja alentaa tällä hetkellä nopea inflaatio, joka ohjaa kuluttajien rahoja voimalla energia- ja bensalaskuihin sekä kohonneisiin korkomenoihin.
Inflaatio ei myöskään vielä ole osoittanut mitään merkkejä hiipumisesta. Energiahinnat ovat pysyneet markkinoilla korkeina ja uhkana on, että Ukrainan sodan seurauksena energiakauppa Venäjän kanssa mutkistuu entisestään ja siten hintapaineet voivat yhä pahentua. Inflaatiopaineiden seurauksena korkomarkkinoilla paineet korkojen nousulle jatkuvat hamaan tulevaisuuteen. Powell kommentoikin keskuspankin jatkavan inflaationvastaista taisteluaan kaikin keinoin. Markkinoilla korkojen nousua kuluneella viikolla hillitsikin vain pörssien synkkä tunnelma.
Osakemarkkinat
- Osakekurssien luisu jatkui kuluneella viikolla MSCI World – indeksillä euroissa mitaten reippaalla prosentilla. Koko alkuvuodelta laskua on kertynyt eilisiltaan mennessä 11,3 %.
- Analyytikoiden tulosodotukset eurooppalaisille pörssiyhtiöille ovat selvästi vahvistuneet erittäin vahvan ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskauden innoittamina. Toiselta neljännekseltä tuloskasvua odotetaan nyt 15,3 %:n verran.
- Amerikkalaiset tuloennusteet sen sijaan ovat kääntyneet luisuun ja toisen neljänneksen kasvun odotetaan nyt jäävän vain reiluun 4 %:in.
Korkomarkkinat
- Osakemarkkinoiden pehmeä tunnelma rauhoitti myös korkojen nousua kuluneella viikolla. Pitkät markkinakorot pysyivät liki paikoillaan. Lyhyemmät korot reagoivat Powellin tiukkoihin kommentteihin aluksi nousulla, mutta nousu taittui pörssihermoilun myötä.
- EKP:n pankkiirien kommentit tulevan rahapolitiikan suhteen ovat myös kiristyneet ja yhä useammin on esitetty ajatuksia korkojen nostamisesta euroalueella jo heinäkuussa. Lyhyimmät markkinakorot ovatkin Euroopassa hiljalleen nousseet koronnostoja ennakoiden.
- Dollarin vahvistuminen tyssäsi vihdoin ja euron kurssi suhteessa taalaan vahvistui 1,05 dollarin päälle. Kasvavat odotukset eurokorkojen noususta tukivat yhteisvaluuttaa.
Talousluvut
- Amerikkalaiskuluttajien mielialat jatkoivat synkkenemistään inflaatiopaineiden myötä Michiganin yliopiston mittauksen mukaan. Toukokuun luottamusindeksi laski alimmilleen 11 vuoteen.
- Kiinan vähittäiskauppa romahti huhtikuussa 11,1 % vuodentakaista alemmas koronasulkujen seurauksena. Myös teollisuustuotanto putosi 2,9 %. Luvut olivat koronakriisin alkukuukausia lukuun ottamatta mittaushistorian heikoimpia.
- New Yorkin alueen suhdannebarometri valahti selvästi pakkaselle toukokuussa ja indeksin -11,6 pisteen lukema oli toiseksi heikoin koronakriisin alun jälkeen. Philadelphian alueen vastaava indeksi painui niin ikään alimmilleen sitten koronakriisin alkukuukausien, mutta pysyi niukasti positiivisella puolella.
- Työllisten määrä kohosi alkuvuonna uuteen ennätykseensä Euroalueella yli 165,5 miljoonan työllisen määrällään.
- Vähittäiskaupan kasvu kiihtyi hieman Yhdysvalloissa huhtikuussa. Kaupan volyymi kasvoi 8,2 % vuodentakaisesta. Myös teollisuustuotannon kasvu kiihtyi 6,4 %:in. Lukemat olivat hieman ennakoitua vahvempia.
- Rakennusmarkkinoiden suhdanteita Yhdysvalloissa mittaava NAHB-indeksi valahti huhtikuussa alimmilleen sitten koronakriisin alkuaikojen. Kohoavat korot hillitsevät rakennusteollisuutta.
- Japanin talouskasvu valahti miinukselle vuoden ensimmäisellä neljänneksellä BKT:n laskiessa prosentilla vuotta aiemmasta.
- Inflaatio kiihtyi Englannissa 9,0 %:in eli ylimmilleen neljään vuosikymmeneen.
Muut tapahtumat
- Kiinan keskuspankki alensi keskeistä asuntolainoituksen ohjauskorkoaan 0,15 % tavoitteenaan elvyttää maan nopeasti heikentynyttä taloutta.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Odotukset amerikkalaisten pörssiyhtiöiden tulosnäkymien suhteen kokivat selvän kolauksen Targetin tulosvaroituksen myötä. Markkinoilla on syytä odottaa yhä useampien yritysten alentavan tulosnäkymiään, jos ja kun kulutusvetoinen kasvu Yhdysvalloissa uhkaa hidastua. Globaalisti kasvunäkymiä synkentää nopean inflaation lisäksi Kiinan talouden lähes hallitsemattomalta vaikuttava luisu. Tiukkojen koronasulkujen jatkuessa Kiinan talous tulee heikkenemään entisestään vaikka valtiovalta yrittääkin löytää mahdollisuuksia elvytykseen.
Toukokuun loppupuolella markkinoille ei myöskään ole luvassa painavaa uutis- eikä tilastotarjontaa, mistä sijoittajat voisivat löytää eväitä lohdutusta tämänhetkiseen synkistelyyn. Positiivisen käänteen aikaansaamiseksi markkinoille tarvitaan kovaa dataa inflaatiopaineiden laantumisesta, mutta toukokuun lukujen valossa tätä ei tulla näkemään.