Markkinatapahtumat. Pörsseissä haistellaan alkaneen vuoden tuulia seuraavan viikon aikana tuloskauden pyörähtäessä käyntiin ja Yhdysvaltain uuden hallinnon talousohjelmineen astuessa virkaansa. Markkinoiden tulosodotukset ovatkin viime viikkoina Wall Streetillä kohonneet, mutta Euroopassa analyytikoiden optimismi on varovaisempaa. Viime vuonna pörssiyhtiöt onnistuivat Yhdysvalloissa ylittämään markkinoiden tulosodotukset kerta kerran jälkeen jopa historiallisen suurilla marginaaleilla ja samankaltaista positiivista yllätystä markkinoilla uumoillaan varmasti tälläkin kertaa.
Talousmittareiden valossa eväät myönteisille tulosuutisille näyttäisivät hyviltä. Pandemian toisen aallon kurimus ei latistanut taloutta viime vuoden lopulla läheskään siinä määrin kuin aiheellisestikin pelättiin. Kuluttajat eivät tällä kertaa kaivautuneet poteroihinsa ja yritysten keskuudessa toiveikkuus tulevaisuuden suhteen jopa selvästi vahvistui. Tuotanto on jatkanut hyvällä elpyvällä uralla jopa Euroopassa. Kiinassa talouskasvu jatkoi kiihtymistään ja kasvun vaikutukset vetävät jo muuta maailmaa perässään.
Korkomarkkinoilla dollarikorkojen pieni hypähdys näyttää nopeasti tyssänneen Yhdysvaltain keskuspankin vakuuteltua oman rahapoliittisen elvytyksen jatkumisestaan ennalta määrittelemättömään tulevaisuuteen saakka. Myös Euroopassa keskuspankkiirit ovat toistelleet samaa viestiä. Osakemarkkinoiden vireen kannalta korkojen mataluus ja matalat näkymät tulevaisuuteen ovat ratkaisevan tärkeitä. Mahdollista korkojen nousua siedetään varmasti paremmin sitten, kun pörssiyhtiöiden tuloskehitys on saatu vahvistettua vankkaan kasvuun pandemian jäljiltä, mutta ei vielä nyt elpymisen alussa.
Osakemarkkinat.
- Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan heikenneen runsaat 26 % viime vuoden viimeisellä neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna.
- Wall Streetillä pörssiyhtiöiden tulosten ennustetaan heikenneen vajaat 9 % edellisvuodesta. Amerikkalaiset tulosennusteet ovat nousseet tuloskauden alkuun tultaessa.
- Alkaneen vuoden puolella eurooppalaisten tulosten odotetaan kääntyvän rajuun kasvuun talouden elpymisen myötä. Tulosten odotetaan paranevan kevätneljänneksellä liki 80 % viime vuodesta. Yhdysvalloissa kasvu odotetaan keväälle vajaat 50 %.
Korkomarkkinat.
- Amerikkalaiset korkojen nousu taittui kuluneen viikon mittaan ja 10-vuotisen valtiolainan korko asettui 1,1 %:n ympärille.
- Euroopassa Italian lainakorot kohosivat hiuksen hienosti maan hallituksen ajauduttua kriisiin, mikä voi pahimmillaan johtaa uusiin parlamenttivaaleihin.
- Yrityslainakorot ovat vuoden alussa painuneet pohjalukemiinsa Euroopassa ja tuottotasot alittavat jo pandemiakriisiä edeltäneen tason.
Talousluvut.
- Saksan teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa seitsemättä kuukautta peräkkäin. Myös Saksan viennin kasvu jatkui samaan tahtiin.
- Euroalueen työttömyys aleni marraskuussa 8,3 %:in. Ennen pandemiaa työttömyys euroalueella oli alimmillaan 7,1 %. Työllisyyden paraneminen ennakoi kulutuskysynnän vahvaa elpymistä kevätkuukausina.
- Työllisten määrä väheni Yhdysvalloissa joulukuussa 140 tuhannella palvelusektorin karsiessa työvoimaansa. Teollisuudessa työllisten määrä kasvoi ja työttömyysastekin aleni osan poistuttua aktiivisen työvoiman joukosta.
- Euroalueen teollisuustuotannon elpyminen jatkui marraskuussa ja tuotannon määrä oli enää 0,6 % edellisvuotta alempi. Kevään kriisin synkimpinä hetkinä tuotanto putosi 28 %.
- Kiinan viennin kasvu jatkui vauhdikkaana joulukuussa. Vienti oli 18,1 % vuodentakaista suurempaa. Myös tuonnin kasvu kiihtyi 6,5 %:in.
- Amerikkalainen inflaatio pysyi joulukuussa vakaana 1,6 %:ssa pohjahinnoin mitattuna. Kuluttajahintojen vuosimuutos kohosi hitusen 1,4 %:in öljyn hinnan kallistuttua.
- Saksan bruttokansantuote supistui alustavien tietojen mukaan 5,0 % viime vuonna. Lasku oli ennakoitua loivempaa ja lopullista lukemaa odotetaan vielä korjattavan tätäkin paremmaksi.
Muut tapahtumat.
- Italian hallitus on ajautunut sisäiseen kriisiin ja nykyinen koalitio uhkaa hajota. Mikäli uutta hallituskokoonpanoa ei saada parlamenttipuolueiden välillä sovittua, maahan ennakoidaan virkamieshallitusta.
- Tuleva Bidenin hallinto on esitellyt ensimmäisen talouden elvytyspakettinsa, jonka tavoiteltu 1900 miljardin koko vastaa peräti kymmenystä Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta.
Mitä seuraavaksi?
Lähiviikkojen tunnelma markkinoilla on vahvasti sidoksissa tuloskauden antiin. Julkistettavien tulostietojen ohella markkinoilla halutaan kuulla yrityksiltä itseltään niiden ajatuksia talousnäkymistä ja tulostavoitteista alkaneena elpymisvuonna. Markkinoilla on ladattu reippaita odotuksia lähestyvän kevään kasvun suhteen ja yrityksiltä odotetaan nyt vahvistusta näille ennusteille. Erityisen voimakasta elpymistä markkinoilla ennakoidaan valmistavan teollisuuden ja tietysti koronakriisistä pahimmin kärsineille palvelusektoreille.
Poliittisella puolella ensi viikko tarjoaa myös huomattavan käänteen Bidenin hallinnon aloittaessa virassaan. Biden on jo esitellyt ensimmäisen elvytyspakettinsa, jonka läpimenoa odotetaan pikavauhtia demokraattienemmistöisessä kongressissa. Markkinoilla elvytysrahan syytäminen on hyvästä ainakin lyhyellä tähtäyksellä ja elvytyksen myötä kasvunäkymien toivotaan paranevan myös pidemmän ajan kuluessa. Velkaelvytyksen negatiivisia vaikutuksia markkinoilla ei tällä haavaa tunnuta murehdittavan, ei edes korkomarkkinoilla.