Markkinatapahtumat.
Osakemarkkinoilla kurssit poukkoilivat kuluneella viikolla sijoittajien reagoidessa suurten pörssiyhtiöiden tuloksiin ja pelätessä inflaatiopaineiden aiheuttamaa korkouhkaa. Wall Streetillä tulokset ovat edelleen voittopuolisesti olleet ennakkoarvioita parempia, mutta positiivisten yllätysten suuruus on jäänyt aiempia tuloskausia vaatimattomammaksi. Euroopassa sen sijaan tulokset näyttäisivät ylittävän ennusteet jopa tavanomaista reippaammin ja odotukset ovat tuloskauden myötä entisestään vahvistuneet.
Korkomarkkinoilla korkojen nousutrendi katkesi kuluneella viikolla ainakin hetkeksi. Hintapaineet saattavat huhtikuussa hieman hellittää ja talouskasvun hidastuminen taittaa terää hintaodotuksilta myös jatkossa. Ennakkotietojen valossa niin amerikkalainen kuin eurooppalainenkin kasvu näyttää hidastuneen jo ensimmäisen kvartaalin aikana ja kuluttajien rapistuva luottamus tulevaan inflaatiopaineiden varjostamana himmentää kasvuodotuksia myös loppuvuodelle.
Ukrainan sota painaa myös sijoitusmarkkinoiden tunnelmaa. Tällä haavaa sota näyttää pikemminkin eskaloituvan kuin lähestyvän toivottua neuvotteluratkaisua. Euroopan taloudelle jännitettä tuo jatkuva epäily venäläisten kaasuhanojen sulkeutumisesta, mikä paitsi alentaisi tuotantonäkymiä voisi myös nopeasti pahentaa inflaatiopaineita. Kaasutoimitusten katkeaminen Puolaan ja Bulgariaan nosti eurooppalaisen kaasun markkinahintaa vain marginaalisesti, mutta laajempi katko toimituksissa todennäköisimmin nostaisi hinnat aiemmin näkemättömiin korkeuksiin.
Osakemarkkinat
- Maailman osakekurssien paineita pehmensi euron heikkeneminen kuluneella viikolla. Euroissa mitaten MSCI World – indeksi on huhtikuussa laskenut vain 0,7 %. Koko alkuvuodelta laskua on kertynyt 3,75 %.
- Eurooppalaiset tulosodotukset ovat vahvistuneet tuloskauden alettua ja nyt pörssiyhtiöiden tulosten arvioidaan kasvaneen reippaat 27 % alkuvuonna vuotta aiemmasta.
- Wall Streetillä tulosodotukset ovat kohonneet varovaisesti tuloskauden myötä. Alkuvuoden tuloskasvuksi ennakoidaan nyt vajaat 7 %. Loppuvuotta koskevat ennusteet ovat puolestaan vahvistuneet reilun prosentin verran.
Korkomarkkinat
- Markkinakorkojen nousu tyrehtyi kuluneella viikolla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Pitkä 10-vuoden korko Saksassa hoippuu vajaassa 0,9 %:ssa ja Yhdysvalloissa vastaavasti 2,8 %:n paikkeilla.
- Lyhyemmissä koroissa 12 kuukauden euribor-korko on kiivennyt niukasti nollaviivan yläpuolelle 0,1 %:n tuntumaan ennakoiden EKP:n koronkiristyksiä loppuvuonna.
- Euron arvo on jatkanut nopeaa luisuaan suhteessa dollariin ja yhteisvaluutan arvo lähentelee jo 1,05 dollaria. Edellisen kerran euro on ollut yhtä heikko kaksi vuosikymmentä sitten.
Talousluvut
- Amerikkalaisen teollisuuden suhdannenäkymät vahvistuivat edelleen huhtikuussa tutkimustalo Markitin mittauksen mukaan. Palvelualoilla tunnelmat sen sijaan hieman viilenivät inflaatiopaineiden myötä.
- Saksan elinkeinoelämän suhdannenäkymät vahvistuivat hieman maaliskuussa Ifo-indeksin mukaan. Indeksin selvästi alle sadan pisteen lukema 91,8 ei kuitenkaan ennakoi mainittavaa kasvua Saksaan lähikuukausille.
- Kuluttajien luottamus Saksassa romahti maaliskuussa historialliseen pohjalukemaansa inflaatiopaineiden ja Ukrainan sotauutisten painamana.
- Ranskassa ja Italiassa kuluttajien luottamus nytkähti myös maaliskuussa helmikuuta alemmas, mutta muutokset pysyivät maltillisina.
- Asuntojen hintojen nousu kiihtyi Yhdysvalloissa kiivaimmilleen kuluvalla vuosituhannella helmikuussa hintojen noustua reippaat 20 %. Samalla uusien asuntojen myynti väheni hieman korkojen nousun hillitessä ostohaluja.
- Talouskasvu hidastui Yhdysvalloissa 4,3 %:in vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ennakkotietojen mukaan. Viime vuoden lopussa kasvua kertyi 5,4 %.
- Euroopassa talouskasvu on alkuvuonna ollut vuosivertailussa vahvaa +5,0 %, mutta viime vuoden viimeiseen kvartaaliin verrattuna kasvu näyttää polkeneen liki paikoillaan, +0,2 %, kansallisten ennakkotietojen valossa.
- Euroalueen inflaatio ylsi huhtikuussakin 7,5 %:in. Pohjainflaatio sen sijaan kohosi selvästi maaliskuun 3,2 %:sta 3,9 %:in.
Muut tapahtumat
- Eurooppalaisen maakaasun TTF viitehinta nousi noin 90 eurosta megawattitunnilta korkeimmillaan 105 euroon Venäjän ilmoitettua toimitusten katkaisemisesta Puolaan ja Bulgariaan. Tänään hinta on osin palautunut vajaaseen sataan euroon.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Tuloskausi jatkuu, mutta suurempaa muutosta tuloskehitykseen tuskin enää markkinoilla nähdään. Hyvää tuloskaudessa on se, että pörssiyhtiöiden tuloskunnossa saatikka arvioissa tulevasta ei näytä tapahtuneen mitään ennakoimatonta negatiivista käännettä sen enempää inflaation nousun kuin Ukrainan sodankaan myötä. Markkinoilla ennakoidaan yhä, että tuloskasvu jatkuu loppuvuonnakin ja ennusteet ovat tuloskauden myötä jopa hienoisesti vahvistuneet.
Ensi viikolla markkinoiden kohokohta lienee keskiviikon korkopäätös Yhdysvaltain keskuspankilta. Puolen prosentin kiristystä ennakoidaan, mutta sitäkin tärkeämpää markkinoille on kuulla pankin arvioita tulevasta korkolinjasta. Mikäli Fed pystyy vakuuttamaan markkinat kyvystään hillitä inflaatiopaineita aiemmin ennakoidulla koronnostojen sarjalla, tulee tämä rauhoittamaan sijoittajien mieliä. Jos taas puheissa korostetaan aggressiivisemman rahapolitiikan tarvetta, nähdään korkomarkkinoilla nousutrendin jälleen voimistuvan, mikä puolestaan sumentaisi pörssinäkymiä.