Markkinakriisi. Markkinoilla haetaan kiihkeästi merkkejä epidemian taittumisesta ja kuluneen viikon aikana näitä toivonpilkahduksia on löydettykin. Eristystoimien seurauksena epidemian leviäminen näyttää hidastuvan ja kuolintapausten määrät näyttäisivät kääntyneen Italiassa ja Espanjassa laskuun. Epidemian huippua ennakoidaan Yhdysvaltoihin lähimmän viikon tai parin aikoihin. Osakemarkkinoilla kurssit ovat huhtikuun alussa keskimäärin nousseet, joskin poukkoillen. Korkomarkkinoilla muutokset ovat pysyneet maltillisina.
Epidemian vaikutuksista reaalitalouteen saadaan kouriintuntuvaa käsitystä pörssiyhtiöiden pian alkavan tuloskauden myötä. Markkinoilla tulosennusteet ovat alentuneet reippaasti epidemianvastaisten toimien kiristyttyä ja yksityisen kulutuksen tyssättyä. Silti markkinoilla ennakoidaan jokseenkin hallittavaa tulospudotusta, ei romahdusta. Suhdannemittarit osoittavat tunnelman pysyneen etenkin teollisuudessa olosuhteisiin nähden vakaana. Myöskään kuluttajien parissa ei vielä ole havaittu toivonmenetystä vaan luottamusmittarit viittaavat pikemminkin kuluttajien toivoon kriisin taittumisesta ja normaaliin paluusta.
Taloudessa kevään epidemiakriisi tulee tuottamaan ennennäkemättömän jyrkän pudotuksen. Talouskasvuluvut toiselta vuosineljännekseltä ovat lähes varmasti miinuksella kaksinumeroisin prosenttiluvuin. Sijoitusmarkkinoilla tappiot saattavat sen sijaan jäädä koko taloutta loivemmiksi. Epidemiakriisi puraisee kovimmin yksityiseen palvelusektoriin ja pieniin yrityksiin. Pörssiyhtiöt ja teollisuus pärjäävät kriisissä suhteellisesti paremmin.
Osakemarkkinat.
- Pörssikurssit ovat huhtikuun ensimmäisen viikon aikana kohonneet ja MSCI World -indeksillä mitaten osakkeet ovat kallistuneet reippaat 3 %.
- Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskauden lähestyessä markkinoiden ennusteet ovat päivittyneet kiihtyvään tahtiin. Tulosten ennakoidaan nyt heikentyneen Euroopassa noin 13 % ja USA:ssa noin 7 % edellisvuodesta.
- Toisen vuosineljänneksen tulosheikennyksen ennakoidaan olevan rajuinta epidemian johdosta. Euroopassa tuloslasku odotetaan nyt 22 %:n ja Yhdysvalloissa 15 %:n verran. Tuloskehityksen odotetaan edelleen toipuvan vuoden lopussa.
Korkomarkkinat.
- Sekä valtiolainojen että yrityslainojen korot ovat pysyneet varsin vakaina huhtikuun alussa. High yield -markkinoilla lainahinnat hieman kohosivat ja korot alenivat.
- Valuuttamarkkinoilla kurssiheilunta on niin ikään ollut maltillista. Euron kurssi heikkeni hieman dollaria vastaan vajaaseen 1,09 dollariin.
Talousluvut.
- Saksan työttömyysaste pysyi vielä maaliskuussa ennätysalhaisena 5,0 %:ssa eikä työttömien määrä kasvanut epidemian vaikutuksesta. Huhtikuussa työttömyyden odotetaan sitten kasvavan, mutta maltillisesti.
- Chicagon alueen ostopäällikköindeksi aleni maaliskuussa vain loivasti eikä epidemian vaikutus ollut vielä merkittävä. Kansallinen ISM-indeksi heikkeni 49,1 pisteeseen, mutta on sekin selvästi taantumatasoa korkeammalla.
- Kuluttajien luottamus on pysynyt korkeana Yhdysvalloissa maaliskuussa ja luottamus on edelleen korkeasuhdanteen tasolla. Luottamuksen ennakoidaan heikkenevän huhtikuussa työttömyyden nopean kasvun myötä.
- Japanin teollisuuden merkittävin suhdannebarometri, Tankan-indeksi, laski 8 pistettä miinukselle maaliskuussa. Lukema on silti edelleen varsin vahva ja huomattavasti tavanomaista taantumatasoa korkeammalla.
- Työttömyysaste kohosi Yhdysvalloissa 4,4 %:in maaliskuussa. Työttömyyden odotetaan kasvavan nopeasti huhtikuun aikana ja viimeisten kahden viikon mittaan liki 10 miljoonaa amerikkalaista on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
- Amerikkalaisten palvelualojen suhdannenäkymät pysyivät vielä maaliskuussa positiivisina, mutta huhtikuulle ennakoidaan reipasta laskua.
Muut tapahtumat.
- Euroopan Unionissa neuvotellaan yhteisvastuullisten velkakirjojen käyttöönotosta epidemian kustannusten kattamiseksi.
- Yhdysvalloissa valmistellaan jo uusia talouden tukipaketteja aiemmin hyväksytyn 2 biljoonan elvytysohjelman lisäksi.
Mitä seuraavaksi? Markkinoilla on virinnyt toiveikkuutta epidemian pelättyä lyhyemmästä kestosta ja sitä kautta pienemmistä vaurioista talouteen kuin mitä kriisin alkuvaiheessa pelättiin. Talousmittarit eivät ole romahtaneet pelättyyn tahtiin, pikemminkin päinvastoin. Teollisuudessa ollaan suhteellisesti ottaen rauhallisin mielin eikä kuluttajienkaan usko tulevaan ole romuttunut. Ja mikä tärkeintä, epidemia itsessään ei ole numeroiden valossa osoittautumassa likikään niin tuhoisaksi kuin alkuvaiheen ennusteissa oletettiin.
Huhtikuussa markkinoiden toiveikkuutta varmasti koetellaan vielä monin tavoin. Huhtikuun talousluvut tulevat olemaan erittäin heikkoja, mutta mikäli taloustaantuman kesto saadaan rajattua muutamaan kuukauteen, markkinoilla voidaan suunnata katseita kriisin jälkeiseen toipumiseen. Pörssiyhtiöt kertovat omasta tilanteestaan lähiviikkoina ja tulosvaikutukset alkavat paljastua. Tulokset toki heikkenevät varsin jyrkästi, mutta eivät ennennäkemättömästi.
Lähestyvän pääsiäisen ympärillä markkinoiden kannalta tärkeintä on saada yhä varmempi vahvistus epidemia huipun taittumisesta. Jos ja kun näin käy, markkinoilla voidaan alkaa arvioimaan tulevan toipumisen vahvuutta.