Markkinatapahtumat .
Osakemarkkinoiden pohjakosketus Ukrainan sodan seurauksena näyttää ainakin toistaiseksi jääneen tämän viikon maanantaihin. Venäjän sotilaallisen etenemisen pysähtyminen, öljyn ja kaasun hinnannousun taittuminen sekä lisääntyneet diplomaattiset yritykset kriisin liennyttämiseksi rauhoittivat myös pörssejä. Jyrkän kurssilaskun päätteeksi pörsseissä nähtiin tällä viikolla vastareaktiona reippaita nousuja, kuten vaikkapa Saksan pörssin liki 8 %:n nousu keskiviikkona.
Markkinoilla yritetään tehdä jatkuvasti arvioita Ukrainan sodan välittömistä vaikutuksista talouteen ja sitä myötä sijoitusmarkkinoiden tuottonäkymiin. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan markkinoilla arvioidaan sodan vaikutusten painavan eurooppalaista talouskasvua puolesta prosentista prosenttiin tänä vuonna. Yhdysvalloissa vastaavasti kasvuennusteita on leikattu puolella prosentilla. Energiahintojen nousu sekä muutkin kallistuneet raaka-ainehinnat latistavat kasvua, mutta lopultakin varsin maltillisesti.
Korkomarkkinoilla palattiin menneen viikon aikana jälleen tasaisesti kohoavien korkojen uralle. Kasvaneet inflaatiopaineet ja ennakoitu rahapolitiikan kiristyminen työntävät korkoja ylämäkeen. Tällä haavaa markkinakorot ovat vasta palautuneet sodan alkua edeltäneelle tasolle, mutta paineet nousun jatkumiselle ovat ilmeiset. Sen sijaan arviot pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä eivät ole länsimaissa vielä heikentyneet, pikemminkin päinvastoin. Analyytikoiden tulosennusteet ovat sodan alettua jopa hieman kohonneet, mikä selittyy lähinnä läntisten energia- ja raaka-ainetuottajien nopeasti parantuneilla tulosnäkymillä.
Osakemarkkinat
- Osakekurssien pudotus painoi MSCI World – indeksin 8,1 % pakkaselle kuluvan vuoden osalta euroissa mitaten.
- Eurooppalaiset osakkeet ovat halventuneet 11,3 %, amerikkalaiset 8,3 % ja kehittyvien markkinoiden osakkeet 7,4 %. Venäläisten osakkeiden kauppa on edelleen jäissä ja osakkeet hinnoitellaan markkinoilla liki arvottomiksi.
- Analyytikoiden tulosennusteissa Ukrainan sodan vaikutukset eivät vielä suuremmin näy. Tuoreimmissa ennusteissa tuloskasvuarviot eurooppalaisille pörssiyhtiöille ovat jopa nousseet markkinoilla ja vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta ennakoidaan nyt 23 %:n tulosparannusta. Ennen sotaa ennusteet olivat 4–5 % matalampia.
Korkomarkkinat
- Pitkät korot ovat palanneet Ukrainan sodan ensivaiheen jälkeen taasen selvälle nousu-uralle. Saksan 10-vuotinen korko kohosi tällä viikolla peräti reippaat 0,3 % nykyiseen 0,26 %:n lukemaan. Yhdysvalloissa vastaavasti nousua oli saman verran nykyiselle 2,0 %:n tasolle.
- Yrityslainojen hinnat ovat painuneet Euroopassa sodan seurauksena 1–2 %. Osa laskusta selittyy yleisellä korkojen nousulla ja osa riskihinnoittelun nousulla sodan tuoman epävarmuuden myötä.
- Euron kurssi kävi kuluneella viikolla alimmillaan suhteessa dollariin 1,08 dollarin pinnassa, mikä oli alin noteeraus liki kahteen vuoteen. Euro kuitenkin vahvistui EKP:n kiristyneen linjan myötä jälleen 1,10 dollarin tuntumaan.
Talousluvut
- Vähittäiskauppa kasvoi euroalueella 7,8 % tammikuussa vuodentakaiseen verrattuna. Saksassa kasvua kertyi 10,3 %. Vahva kasvu kuvaa kuluttajien vahvuutta koronaepidemian vaikutusten hiipuessa.
- Työllisyyskehitys oli Yhdysvalloissa odotettuakin vahvempaa helmikuussa ja maahan syntyi liki 700 tuhatta uutta työpaikkaa. Samalla työttömyysaste painui 3,8 %:in eli alimmilleen sitten pandemian alun. Palkkojen nousuvauhti puolestaan hidastui hieman 5,1 %:in.
- Kiinan ulkomaankaupan kasvuluvut heikkenivät alimmilleen reiluun vuoteen helmikuussa, vaikka kasvua kertyi niin viennissä kuin tuonnissakin runsaat 15 % vuotta aiempaan verrattuna.
- Japanin talouskasvu jäin viime vuoden viimeisellä kvartaalilla odotettua heikommaksi 4,6 %:n lukemallaan.
- Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa edelleen helmikuussa hintojen noustessa keskimäärin peräti 7,9 %. Hintojen nousu oli laaja-alaista ja volatiileista energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatiokin kohosi 6,4 %.
- Euroalueella inflaation kiihtyminen näyttäisi jäävän helmikuussa amerikkalaista maltillisemmaksi. Saksassa hinnat kohosivat 5,1 %.
Muut tapahtumat
- EKP ilmoitti supistavansa joukkolainojensa osto-ohjelmaa aiemmin ilmoitettua ripeämmin. Pankin mukaan ostoja pienennetään 10 miljardilla eurolla kuukausittain huhtikuusta alkaen, mikäli hintakehityksessä ei nähdä taitetta. Näin toimien ostot loppuisivat kokonaan kesän loppuun tultaessa.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Selvää on, että markkinatunnelma heilahtelee lähiviikkoina voimakkaasti Ukrainan sodan kehityksen tahtiin. Pienikin liennytys sotarintamalla rohkaisee pörssejä ja toisaalta hillitsee energiamarkkinoiden hintapaineita. Markkinoiden ennusteet pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä päivittyvät maaliskuun loppupuolella kiihtyvään tahtiin ja siten arviot sodan vaikutuksista tulosnäkymiin tarkentuvat. Toistaiseksi ennusteissa ei ole nähty laskua, mutta tämä voi selittyä sillä, ettei laajemman yrityskentän tulosennusteita olla vielä ehditty päivittää nykytilaa vastaaviksi.
Toimialoittain muutokset tulosnäkymissä sen sijaan tulevat olemaan merkittäviä. Öljy- ja energiayhtiöt etunenässä hyötyvät nopeasta hintojen noususta, mutta valmistava teollisuus ja vähittäiskauppa kärsivät kohonneista kustannuksista. Hieman pidemmällä tähtäyksellä hintapaineet hillitsevät myös muutoin vahvaa kulutusintoa ja niinpä kokonaisuudessaan sodan vaikutukset tulevat lopulta hieman leikkaamaan kasvunäkymiä niin taloudessa kuin pörssiyhtiöiden tuloksissakin jatkossa.